自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我覺得冇晒童真。。一心只係諗要贏人地。點叻過人地。真係鄧佢將來擔心

大宅

回覆:今晚沒有起跑線裡的Tessa

佢性格好適合做運動員

男爵府

玩具勳章

回覆樓主:

有好多家長朋友,佢地都話唔谷自己既小朋友㗎, 好隨心唔強求唔執著,係個小朋友自己有要求之嘛……如果真係,就唔會同個女狂報比賽啦!

大宅

引用:Quote:原帖由 emmafish 於 16-06-23 發表無

原帖由 p_o_m_a_n 於 16-06-24 發表
我覺得佢目標明確,努力,醒目女來!大個不得了!
我又唔覺得佢唔輸得喎,麥問佢覺得自己最叻定會有人叻過 ...
yup...目標清晰既女孩子。

珍珠宮

醒目開學勳章

sunnygirl 發表於 16-6-24 07:39
我又唔覺得個女仔呢種好勝性格完全係天生,個女仔學嘅嘢都算特別,唔係一般大路嘢,如果唔係阿媽自細“培養 ...

完全認同。佢媽,睇得出係「用心」栽培個女。識好多家長係咁,口講一套,做一套

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:播緊呢段時,我望望身邊嗰位......打緊機,

原帖由 SONIYA*B 於 16-06-24 發表
播緊呢段時,我望望身邊嗰位......打緊機,睇Fb囉~~一啲上進心都冇,都唔知好事定唔好事,但電視個細路女又 ...
我都係,我嗰個又係小四⋯⋯
愈睇愈擔心,點夠人玩

珍珠宮

好媽媽勳章

我又唔覺得個女仔呢種好勝性格完全係天生,個女仔學嘅嘢都算特別,唔係一般大路嘢,如果唔係阿媽自細“培養”,應該唔會好勝到咁嘅地步。

zjz    發表於 16-6-24 11:28

男爵府

回覆樓主:

播緊呢段時,我望望身邊嗰位......打緊機,睇Fb囉~~一啲上進心都冇,都唔知好事定唔好事,但電視個細路女又太恐怖啦,儲獎狀好似儲貼紙咁
本人因為之前個帳戶唔記得左個密碼,所以再開一個新帳戶,請多多指教^^~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

屋企排行都有少少影響,我感覺屋企排行最大既小朋友比較唔輸得,我老公係咁,我大仔都係咁,我同我二仔都係排第二,嬴唔嬴都冇咩所謂

不過父母唔應該同佢轉校,去到名校到時考唔返第一,狂谷自己,到時好易有情緒病。其實見住咁先得10歲既女仔明明係小朋友聲線,但講野咁成熟又講成功又想做最叻既人都好可悲

伯爵府

duckykong 發表於 16-6-23 23:35
讀書叻就有天生,唔輸得既心態都有天生???

有,我小朋友都係唔衰得,兩歲左右已經睇得出。例如佢自細跌親是不會哭,要自己爬起身,如果有大人扶她或慰問她,她會大發脾氣。
宜家讀書,不容許功課有交义,試過一次不是全剔,佢咸左好耐,問我點樣可以叫老師俾番剔佢。
我同佢爸爸都不是好勝的人,亦成日叫阿女不要咁執著。

大宅

冇睇過, 好勝當然可以天生啦~大部分成績好嘅細路都係咁,又唔代表唔輸得,反而好多會輸咗諗下點嬴返,個個都樂天派咩!

大宅

p_o_m_a_n 發表於 16-6-24 00:17
我又唔覺得佢唔輸得喎,麥問佢覺得自己最叻定會有人叻過 ...
佢實在好叻女,應該係明日之星,細細個就咁有鬥志好難得

但佢大過左應該要學識收斂下鋒芒,有鬥志都好要收埋在心中,通常上位成功嘅人都係D看似non-agressive但其實好有見識同手段嘅人

男爵府

好勝心太強
呢d小朋友到佢遇到挫折好易有情緒病
因為輸唔起
佢父母都應該開導佢
世上無人係最叻
只要盡力對得住自己就得喇

男爵府

其實我覺得好勝係天生
我細細個都係咁

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

py84ko 發表於 16-6-23 23:03
這個女仔小四已經比自己咁大壓力,我諗佢唔會接受到自己失敗,仲有佢太好勝,唔輸得!
...

好好勝吖……

禁止訪問

大宅

唔關父母事,係天生性格唔輸得,加上佢又係資優

男爵府

好老實。。。呢個妹妹,好得人驚,幾歲人仔,有呢種思想係好唔健康。。。

侯爵府

怪獸青BB 發表於 16-6-23 23:11
好好勝啊,唔知佢系邊學返嚟

佢媽咪應該唔係咁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:nerolibaby+發表於+16-6-23+23:40+呢

原帖由 emmafish 於 16-06-23 發表
無錯,見佢聰明,文武雙全,有目標,知道出面有好多勁人,唔想做井底之蛙

好多成人都自愧不如!
我又唔覺得佢唔輸得喎,麥問佢覺得自己最叻定會有人叻過佢~佢識答永遠有人叻過自己,但自己都會想做最叻嗰個!
4年班已經識話考第一都唔代表d咩,可能只係井底之蛙以為自己好叻~岀到去同名校比可能考第尾。所以想去見識下。我覺得佢對答好好,思路清晰而唔覺佢驕傲自滿(如果唔係照稿讀的話)我覺得呢d人會遇強越強,失敗只會令佢更加努力

首頁

尾頁

跳至