自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

回覆 lhbaby 的帖子

你同事嘅經歷都幾似我媽媽喎,哈哈, 同樣睇完私家,俾庸醫 hea完再入將軍澳急症室
遇上良醫,化險為夷

感謝分享

侯爵府

回覆 ladyhehe 的帖子

已有醫院聯絡人員搵我傾談
咁大迴響,始料不及。多謝各位支持呢個post並不吝嗇分享自身經歷

珍珠宮

回覆樓主:

我當年喺tkoh產檢,都覺得啲服務好好

伯爵府

哽魚骨呢方面,我奶奶成日都會每次都要去急症室搞,佢係大人要等下,我仔都試過,小朋友唔洗等,直入,其實公立醫院都有好多好醫護,我身體問題有好多case,通常好快有得睇,好細心,相反,有d私家醫生真係好hea,但香港既醫療真係太耐,好多病人都等唔到,希望政府可以投放多d資源响呢方面

珍珠宮

熱血金章

ohmygosh 發表於 21-7-2 11:46
回覆 tkop 的帖子

Tko區地鐵站內集團式姓何

應該攞番條魚骨和醫生紙,要話庸醫回水。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

回覆樓主:

上左報都喺好事

自問有啲醫生只顧搵錢求利
&有啲醫生少做少錯怕揹鑊影響名聲
而沒有仔細診斷病人
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

回覆 icyblueblue 的帖子

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/645987/%E5%A9%A6%E4%BA%BA%E9%AF%81%E9%AA%A83%E6%97%A5%E4%BB%8D%E6%84%9F%E4%B8%8D%E9%81%A9-%E5%85%AC%E9%99%A2%E9%86%AB%E7%94%9F%E4%BB%94%E7%B4%B0%E6%89%BE%E5%87%BA%E7%B4%B0%E9%AA%A8-%E5%A5%B3%E5%85%92-%E6%84%9F%E6%81%A9%E9%81%87%E8%89%AF%E9%86%AB

上左報

男爵府

回覆樓主:

要表揚下

侯爵府

ohmygosh 發表於 21-7-5 12:03
回覆 naicha 的帖子

好驚險喎

係呀, 而家覺得挑唔晒D骨的嘢我都會LUR番出來, 以防萬一

侯爵府

回覆 catvicky 的帖子

好在佢急事急辦啫!宮外孕都都有一定的危險性!你都要保重呀,姐妹

侯爵府

回覆 naicha 的帖子

好驚險喎
好彩佢哋都好有經驗處理得好快
你講話國內嚟嗰位 都好專業,讚!

多謝分享
祝你以後呢,食魚都順順利利,百骨不侵,哈哈, 咀真啲先好吞呀!

侯爵府

哽過兩次魚骨, 都係公院急症室攞番出來
兩次都遇到好醫護

第一次哽咗兩日先夠胆去拔魚骨, 比護士話我點解唔早D嚟, 發炎可以好大件事, 醫生喺我喉嚨噴麻醉藥後直接用長鉗夾番條骨出來, 因為有麻醉藥所以唔會作嘔, 拔完舒服晒

第二次(最近)又哽魚骨, 今次唔敢拖, 即晚去急症室, 等到儍都要等, 因為唔拔唔安樂。個醫生係內地來香港的, 勁好人, 好細心同我搵魚骨, 又會比時間我get ready佢伸枝鉗入嚟, 佢叫我忍一陣, 佢會以最快速度搞掂, 拑咗出來成 2 cm, 又係問我要唔要攞番條魚骨留念 拔完我立即想走, 佢叫我坐低先, 開埋消炎藥同嗽口水比我以防萬一

珊瑚宮

侯爵府

2024年龍年勳章

catvicky 發表於 21-7-2 14:41
遇上好醫護真的好感恩的,我之前有咗一個月,肚痛入急症,個分流姑娘問完我,之後要我去驗孕,前後沒有5min ,個 ...
保重, 照顧好身體

大宅

ohmygosh 發表於 21-7-2 11:39
我要為我媽媽遇上良醫感恩!

佢星期一晚哽魚骨, 食住魚尾睇電視吹水,

真的感恩
祝福這位用心的良醫(少見)

ohmygosh    發表於 21-7-5 12:04

大宅

bobomia 發表於 21-7-3 07:26
謝謝分享!

如果間d私家診所無工具,好心一早就同人講清楚,唔好收症啦,仲要收人錢,仲同人講 ...

冇錯,係個私家醫生處理有問題,如果病人肯定話有骨插住喺喉嚨,而喺診症室用電筒仔又睇唔到,多數都會直接叫病人去急症,唔收錢放佢走,但樓主個醫生疑似發錢寒

ohmygosh    發表於 21-7-4 00:25

侯爵府

回覆樓主:

琥珀宮

ohmygosh 發表於 21-7-2 11:39
我要為我媽媽遇上良醫感恩!

佢星期一晚哽魚骨, 食住魚尾睇電視吹水,

當時人少,服務會好啲,人多嘅話就唔知嘞。

識兩個人一個月內分別去公立醫院照腸鏡,一個話冇痛,幾好,一個話好痛,好辛苦,分別好大。生仔一樣啫,係公立一樣會有好評,好醫生公立係有,係遇唔遇得上。

我母親70近80跌碎菠蘿蓋,999送入威記,佢遇到個後生仔醫生,決斷又手勢好,幫佢做手術,佢大讚,另再之前親戚中有中年男人斷上5吋下5吋條骨,又係入威記,佢就慘嘞,吊咗個幾月至排到做手術,仲做得麻麻地。

一切都係運。

伯爵府

ohmygosh 發表於 21-7-3 12:06
回覆 lalalumlum 的帖子

哈哈,我都有諗過叫我媽返去診所講返件事,希望個e生以後警惕D,再次錯誤診斷/延 ...

要攞證據去好啲!

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

。我個女之前又係哽魚骨去急症,個男醫生都好後生,好有耐性又細心,好順利夾出條魚骨。

wcpcelia    發表於 21-7-7 16:40

首頁
12345...6

尾頁

跳至