自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

現今社會只著重成績, 呢點真係令孩子好疲倦, 亦係破壞家庭關係既源頭, 有d家長覺得仔女只掛住打機上網就係唔得,但我聽過一位科大畢業生分享過:我細個都打機,成日打到2-3點, 而家都極度鐘意打機,佢話只要你成績好父母就覺得你打機係relax ,父母仲覺得完全冇問題

而另一位中學生話:其實我有溫書,溫到悶就打一陣機,打到悶就溫返書, 佢地成日鬧我掛住打機! 原來打機都會悶,真係唔講唔知呀, 同樣都係打機點解可以咁矛盾既, 咪就係因為成績囉

中學開始我從來唔管仔女學業成績及打機時間,我只同佢地講過:你地自己處理好就ok...無論你地考成點我都只係可以簽個名及家長日見下家長,至於人生就係屬於你地自己既,咁樣反而令佢地自由d,冇壓力地為自己未來努力,唔需要做比你睇,只需要向自己交代, 有人問我女:你讀名校你阿媽有冇比壓力迫你讀書,我女話我阿媽從來唔理我成績既,佢唔管我既, 有需要就可以向佢提出,接受到既佢會接納,講真如果連自己都過唔到我係唔會問我阿媽囉,直接放棄就可以

就係咁樣我地可以keep住好好既關係,而佢地又搵到自己生命既方向

子爵府

教細路我覺得係要識教佢正確方向,要教自律,唔係要自己叻學術個種識教

我有兩家親戚字都唔識隻,但好有心機教佢哋做人,唔會同人比較,管理好小朋友飲食,自律,宜家佢哋仔女大學神科畢業

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 24-4-4 12:10
咁當然啦,小學都要跟一跟吓佢啲學習情況嘅。我意思就係話要平衡囉,冇得逼得太緊,有一種迫係好病態嗰種 ...

有啲真係好誇張,
有細不到大。

水晶宮

cyyiu 發表於 24-4-4 12:08
小學點都要督促嘅,到中學靠自律!
自己都經歷過,中學階段都唔睬父母、加上朋輩影響,太多未知素了,做父 ...

咁當然啦,小學都要跟一跟吓佢啲學習情況嘅。我意思就係話要平衡囉,冇得逼得太緊,有一種迫係好病態嗰種嘅,咁呢樣就要避免囉。

水晶宮

Astra00 發表於 24-4-4 11:47
健康很重要,不論咩年紀。有時讀書的野很難逼。

小學點都要督促嘅,到中學靠自律!
自己都經歷過,中學階段都唔睬父母、加上朋輩影響,太多未知素了,做父母只能盡力而為!

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-4-4 11:46
健康、不學壞,其實都很難做到。呢個世代太多引誘、歪理。

睇下壞嘅定義係乜?

水晶宮

cyyiu 發表於 24-4-4 11:22
X2... 無野比健康、快樂重要!
有健康就有希望、有快樂,無健康乜都唔駛諗,我有迫個女讀書,希望佢靠自己 ...

健康很重要,不論咩年紀。有時讀書的野很難逼。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-4 11:43
係,我真係從來冇諗過要小朋友成龍成鳳。健康唔好學壞就好。

健康、不學壞,其實都很難做到。呢個世代太多引誘、歪理。

珊瑚宮

cyyiu 發表於 24-4-4 11:22
有健康就有希望、有快樂,無健康乜都唔駛諗,我有迫個女讀書,希望佢靠自己 ...

係,我真係從來冇諗過要小朋友成龍成鳳。健康唔好學壞就好。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-3 16:38
我反而希望小朋友健康開心成長。
你都講得啱, 好多嘢都要睇小朋友天資。
...

有健康就有希望、有快樂,無健康乜都唔駛諗,我有迫個女讀書,希望佢靠自己為將來奮鬥,暫時佢都算自動波,成績ok,第二學期考試我無請假陪讀了,但出黎嘅成績不錯,我仲開心過佢

水晶宮

hugub 發表於 24-4-4 08:05
幼稚園只係起步, 我覺得反而小學底子至重要,絕對係影響到升中後成績及入大學既

其實升小除左私小及直資外 ...

我成日同女講,自律好重要,小學我可以陪你讀書,但到中學點陪呢?你唔自律無人幫到你!

侯爵府

terryng1205 發表於 24-4-2 18:54
如題

學費、校車加雜費你預1萬,睇吓屋企有冇呢筆餘錢,再加對小朋友學習條路規劃,就知應該點揀。

侯爵府

2024年龍年勳章

myfaye 發表於 24-4-3 23:32
教會男女神校?

yes

伯爵府

我有1仔1女

仔讀私幼,入到間津小, 初小係完全冇問題既,但高小開始英文就麻麻地,其他科都A既, 考左間直資英中,到中三發現英文長期唔合格,搵私補, 老師話底差所以決定由小五程度開始補底,真心非常貴但忍痛補左幾年順利jupas入到3大,原來入到大學英文真係好緊要,DSE level 3果批係要上補底班既, 好彩佢唔洗上 so far而家英文都唔差,順利完成左個degree 而家係專業人仕&讀緊part-time master

女就讀卷幼, 入到間4大女直中唯一既津小,初小非常努力追成績,過程辛苦但肯定賺到既絕對係“良好既學習態度”, 高小完全係自動波,真係唔洗同佢溫習既,佢直頭係溫完書有時間只會有興趣玩數獨及做手工,順利入返中學部,反而升左上中學後極度hea...但都順利Jupas 入到大學而家year 1

伯爵府

幼稚園只係起步, 我覺得反而小學底子至重要,絕對係影響到升中後成績及入大學既

其實升小除左私小及直資外都有唔少津小係名校有直屬中學,所以有錢讀私幼私小並唔係孩子能成功的唯一考慮,反而培養到好既學習態度才是終身受用

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-4 07:40
我有朋友真係完全放手唔理。
冇補習自己亦都唔教。

真係視乎父母。有類打正旗號話做全職媽媽,得一個仔,其實放晒手咩都不理。差到極。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-4 07:38
係㗎, 我有朋友的小朋友思考幼稚園最後一間都考唔到, 要等派位, 當年見佢真係心力交瘁。
...

所以最理想係找到有幼小中有連繫的,盡量入到呢類學校的幼稚園部。單是中及小有連繫,只是升小都可以玩謝。居住校網對幼升小有少少幫助,最緊要小學係位於名校網,小學校網可以用來升中派位。(當然最後都係要由成績排)。

珊瑚宮

miss321 發表於 24-4-4 07:20
自己教都係內補。你咪補習老師囉。
睇下會唔會外判姐。
會有人考呈分放手唔理嗎?

我有朋友真係完全放手唔理。
冇補習自己亦都唔教。

珊瑚宮

Astra00 發表於 24-4-4 07:23
同意。如果plan到長遠少少,係盡量找幼、小及中有連繫的學校。但未必全部免學費。要花時間做功課,也不是 ...

係㗎, 我有朋友的小朋友思考幼稚園最後一間都考唔到, 要等派位, 當年見佢真係心力交瘁。

珊瑚宮

miss321 發表於 24-4-4 07:20
自己教都係內補。你咪補習老師囉。
睇下會唔會外判姐。
會有人考呈分放手唔理嗎?

小朋友唔識當然要教啦

理嘅程度係點樣就因人而異,
我起碼唔使畀大量金錢出去補習。

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊