跳至

首頁

尾頁

大宅

從來無諗過要做全職媽媽喎.:;pppp: 我唔鐘意太長時間對住個仔, 而家雖然唔係全天候對住佢, 但係佢都好痴我, 我覺得質比量重要啲囉. 我呀媽以前都係全職媽媽, 又唔見得關係特別好, 我唔想行佢舊路, 我想多啲諗下點樣維繫兩代之間既關係, 而唔係日日諗下食咩餸.
http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

男爵府

我EQ 低,應該做唔黎....Ah 4 & 如媽真係好勁~

原帖由 ling_piglet 於 09-7-24 08:50 發表
所以真係好佩服Ah4你同如媽!

大宅

所以真係好佩服Ah4你同如媽!

原帖由 Ah4 於 09-7-24 00:25 發表
我覺得凡事都有兩面, depends on 你認為worth or not.

我有2件 + 老公.........依家EQ train 到好高ga la~~~ :;pppp:

放棄令人羨慕嘅工作, no holidays, no free time, no shopping, no grooming.........甘心去 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

Ah4 & 如媽,

其實最緊要自己enjoy做個全職媽媽,我覺得你倆個都做得好好呀。

大宅

我覺得凡事都有兩面, depends on 你認為worth or not.

我有2件 + 老公.........依家EQ train 到好高ga la~~~ :;pppp:

放棄令人羨慕嘅工作, no holidays, no free time, no shopping, no grooming.........甘心去做個阿四..........只為"try my best" only!

大宅

你地全部都講中哂一個 full time working mama 要轉去做 full time mama 係有好多問題, 比左c6壓力, 辛苦好多(如有工人就冇問題), 冇得爛玩爛買, 由細到大, 我亞媽都教我要靠自己, 自己口袋有$$, 總好過下下問人攞....
ruby 就講中左, 點解氮啦啦出 lee 個post, 就係因為由小一開始要跟功課, 要想想點教佢做功課......

大宅

原帖由 welcome 於 09-7-21 14:07 發表
i want to be half-time (work a.m only) mum! can earn money and take care the little one!

好似講緊我o甘呀,係呀,我有咗肥淇3個月到就轉做part time,你o地都知道我難有BB,所以有咗就要小心D個時4個月又見紅,不過做part time mum係唔容易,因為錢一定揾少過做full time啦,仲有c6壓力真係會大D,可能有時會有面色睇都無出奇,(雖然我都會發翻佢脾4)所以轉做part time mum 一定要計清楚自己條數至得。

我記得睇書話0-3歲好緊要,要陪BB長成,但真係有幾多個香港媽媽做到吖,不過我記得上次上亞DalaDala介紹個兒童心理學課程話,如果比較一個有返工o既媽媽同全職媽媽,邊一個個小朋友有進取心多D,個答案係有工作o既媽媽,所以有得必有失,雖然我唔係full time 返工,我EQ都唔高o家,所以我c6有時都會炳我叫我控制o下D情緒。

男爵府

畀面勳章

真羡慕你地有得諗。你地個個都係Richmum呀!

大宅

講開工作, 其實反而覺得仲可做多幾年full-time work, 但到小方差唔多到k2, k3, 我都要變full-time mum or 搵part-time. 因為佢地會將會需要教功課.

大宅

fishmum, 你EQ 真係高. 我都想唸同小方爛玩爛食. 但當佢唔肯同我合作時. 我真係火都黎

原帖由 fishmum 於 09-7-22 15:45 發表
EQ course...唔洗啦! 一齊"" 咪得囉:;pppp:

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

EQ course...唔洗啦! 一齊"爛買爛玩爛食" 咪得囉:;pppp:

原帖由 isaacim 於 09-7-22 15:00 發表
原來個個亞媽EQ都咁底, 睇下有冇D COURSE "如何提升EQ" 先, 一齊報讀....

大宅

我諗我都唔可以做full-time mum, 試過菲傭返家鄉個14日, 雖然對住佢關係好左, 但真係好辛苦...

而且自己賺錢唔駛問c6攞, 買野唔駛睇佢面色

大宅

原來個個亞媽EQ都咁底, 睇下有冇D COURSE "如何提升EQ" 先, 一齊報讀....

原帖由 loching 於 09-7-22 14:22 發表
HAAHAAA~~~ 我 d EQ 又係好低, Chloe 郁d 就比我鬧 gar!

half time 我唸都係啱我多d!

大宅

你點止偉大, 仲好幸福 tim....
原帖由 fishmum 於 09-7-22 13:17 發表
大家覺唔覺...我...好偉大

男爵府

覺! EQ 仲好高 TIN!!

原帖由 fishmum 於 09-7-22 13:17 發表

男爵府

HAAHAAA~~~ 我 d EQ 又係好低, Chloe 郁d 就比我鬧 gar!

half time 我唸都係啱我多d!

原帖由 ling_piglet 於 09-7-21 15:30 發表
我EQ都好抵,我都驚我會虐兒~

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

大宅

我連 part-time 都唔想呀, 湊仔好辛苦, 可免則免!

男爵府

畀面勳章

我放棄唔到份Medical。而家直情工都唔敢轉。

大宅

我都係唔 like 做 full time mum 呀, part time 都可以,不過边有咁理想既工吖.

我份工同樣ok,唔多野做,又準時走到,所以我應該会係到養老,直至佢"盼"我走啦.....

首頁

尾頁

跳至