自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

我早就當破財擋災了, 鬼叫自己stupid咩...差佬都話拉到幕後, 個幕後十居其十都會話無錢還, 吹咩, 等破產, etc...

珍珠宮

fathippo 發表於 12-4-28 13:23
我對咩法院審咩唔太了解, 總之d差佬都話唔好抱住可擺番錢的諗法, 因e+網上騙案層出不窮, d 騙子已報晒騙局, ...
用有上網功能的手機是可以check到那人位置, 就算沒有上網功能, 警察都可以check到
有時警察做事, 未必是一時3刻即時拉到人!!! 要比D時間人!

男爵府

環保接龍勳章

回覆:yahoo拍賣比人呃

剛從天水圍警署回來,因為賣家曾經講過星期一寄過劣質貨比我,雖然佢後來話堅持唔出貨比我,但警方話要過左星期一收唔到任何退款或貨物!我就要拎齊交易紀錄、email紀錄等等去警署正式落案,交比cid去查,佢話唔肯定可唔可以拎返d$!就算拎唔返,我都一定要告佢

安安的地盤    發表於 12-4-29 01:09
raymondbaby    發表於 12-4-28 13:36
chuchu9999    發表於 12-4-28 13:29

子爵府

我對咩法院審咩唔太了解, 總之d差佬都話唔好抱住可擺番錢的諗法, 因e+網上騙案層出不窮, d 騙子已報晒騙局, 唔會驚. 用電腦ip check 騙子係work, 但如果騙子用iphone 做回覆就check 唔到佢哋了...

安安的地盤    發表於 12-4-29 01:09

珍珠宮

fathippo 發表於 12-4-28 13:04
但樓主嗰几百, 我哋呢几千, 點會去到高等法院 wor
區域法院是審刑事, 就算沒有涉及金錢, 都是在此審理, 如果案件複雜/金錢涉及大額, 就會去高等法院; 如果那壞人原來涉及多宗刑事或/及可能他/她已欺詐了合共金額已經可以去高等法院, 那個法官就會轉介到高等法院!!!

子爵府

經一事長一智, 以前無防人, 自從呢次騙案後, 會小心d.....

子爵府

但樓主嗰几百, 我哋呢几千, 點會去到高等法院 wor

珍珠宮

回覆 fathippo 的帖子

拉到個幕害, 都只可以係小額錢債, 睇吓個官點判 - 不是, 刑事不會在小額, 而是在區域法院, 如果金額大, 會在高等法院

子爵府

上次呃我的賣家, 由起初呃支付宝充值的$100到現在的$10,000, 已壯了他的心, 但到現在還未拉到佢本人

chuchu9999  比D耐性!  發表於 12-4-28 13:02

子爵府

個騙子賣家所有的a/c#, 有人名, HKID# 都不是佢本人的, 警察話咗e+好多騙案, d 騙子都係比少少錢 d 道友, 叫d 道友開戶口, 就算拉咗d 戶口持有人, 都只係個道友, 有用咩?! 所以如果個騙案係有心的, 根本預咗攞唔番錢, 就算就算真係拉到個幕害, 都只可以係小額錢債, 睇吓個官點判
chuchu9999 發表於 12-4-28 12:51

但存錢入去, 有a/c#, 有人名, HKID#, 銀行有資料(地址, 電話...), 警察會聯絡yahoo, ...

珍珠宮

樓主, 不要怕煩, 也要比耐性, 才可以取回錢+拉那壞人+令其他人不會被他/她害!!!

珍珠宮

但存錢入去, 有a/c#, 有人名, HKID#, 銀行有資料(地址, 電話...), 警察會聯絡yahoo, 要求yahoo交出那個人的個人資料, 例如電話#, 信用卡資料...
其實如果樓主說的所有證據, 已經夠料去法庭將那人的戶口的錢/信用卡扣錢比返樓主...只不過看看警察會不會比一次機會比那人自行比返錢樓主, 如果那人堅決不肯, 就等法官判那人坐監 - 因為此案已是刑事(欺詐罪+賣翻版), 不是去小額那麼簡單了, 應該是去區域法院

子爵府

如果賣家係職業騙子, 要預d錢攞唔番

別墅

報警拉個衰人

子爵府

畀面勳章 大廚勳章

唔理有冇用~~報左警先算啦~成9百蚊呀~~冇理由咁益佢!!!佢d態度仲要咁囂張!!!!!!!

子爵府

e+ 感覺香港好多騙案, 可能自己有偏見, 感覺都係b6 人做的!

子爵府

賣家擺明係呃錢啦! 我今年年頭都比人呃咗 几千蚊 ; 報咗警, 原來好多人都比佢呃咗, 而且個賣家話明唔驚你報警, 因佢哋已心思慎密, 報警都無用, 唉, 到e+ 都未捉到佢.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

呢d人咁賤格,一定不得好死

珍珠宮

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

renee58 發表於 12-4-28 12:14
我現在去緊警署
報左警先, 保障自己

禁止訪問

引用:我現在去緊警署 +

首頁
12345...12