烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+lovelyoctevia+於+15-03-22+

原帖由 jelly208 於 15-03-22 發表
唔識講,但香港用的幾個大牌子都不是如網上講,一陣膠味。

另外,若果真係唔想食牌子的糖皮,網上係有人教 ...
因為呢d蛋糕真係好靚,但5知食落咩感覺,如果係綿花糖個d感覺應該好正

大宅

回覆:jelly208 的帖子

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:百日宴翻糖蛋糕 (森林主題)

好靚

男爵府

畀面勳章

引用:其實翻糖食落去咩感覺?

原帖由 lovelyoctevia 於 15-03-22 發表
其實翻糖食落去咩感覺?
唔識講,但香港用的幾個大牌子都不是如網上講,一陣膠味。

另外,若果真係唔想食牌子的糖皮,網上係有人教自己用棉花糖做的。

男爵府

畀面勳章

引用:your cake is so pretty i have some quest

原帖由 BBwatermelon 於 15-03-22 發表
your cake is so pretty
i have some questions for you, Thanks
1.將糖"痴"落個蛋糕前要不 ...
1.將糖\\\"痴\\\"落個蛋糕前要不要\\\"文\\\"cream or frosting 先?
answer: 我住的地方,係用chocolate ganache 刎餅,香港就有人用buttercream.

2。點將公仔 D 手脚痴在一起?
answer: 公仔的手腳會掃蛋白,edible glue(食用膠水)或食水痴住。
edible glue我自己無比例,除手整的。只係用typlose powder溝水開勻。
當然要睇size啦,若果大公仔,可能要加意粉插住。若果公仔會保留唔食,可改用牙簽。

3. 我想整 D 花,要點保存? 可否keep2至3個月? 如不能最長可keep幾耐?
糖花係可以永久保留,但會退色。只要完全風乾後,放入display box,加入防潮劑,之後記得膠紙封口。

Q4    發表於 15-4-24 17:07

大宅

其實翻糖食落去咩感覺?

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

望咩呀望

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

your cake is so pretty
i have some questions for you, Thanks
1.將糖\"痴\"落個蛋糕前要不要\"文\"cream or frosting 先?
2。點將公仔 D 手脚痴在一起?
3. 我想整 D 花,要點保存? 可否keep2至3個月? 如不能最長可keep幾耐?

侯爵府

lmy

禁止訪問

洋房

回覆:jelly208 的帖子

明白,多謝多謝

已刪除用户

大宅

好靚

伯爵府

引用:Quote:原帖由 ANN222 於 15-03-22 發表1.請

原帖由 jelly208 於 15-03-22 發表
若果覺得開始乾,有2個做法,
1。加少少固體菜油在手,搓番均勻。
2。加入新的翻糖再搓勻。
tks

男爵府

畀面勳章

引用:整得好靚,請問妳裡面個蛋糕整得係咩蛋糕?

原帖由 YUEYYIYI 於 15-03-22 發表
整得好靚,請問妳裡面個蛋糕整得係咩蛋糕?可不可以麻煩妳分享個食譜?謝謝喇

...
沒有特別,只係牛油蛋糕。
食譜係1:1:1:1的磅蛋糕。
糖可減最多20%

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jelly208 於 15-03-21 發表字

原帖由 ANN222 於 15-03-22 發表
1.請問點解有時搓到糖皮又乾又裂?
2.手感好乾,是否已可以掉得?
若果覺得開始乾,有2個做法,
1。加少少固體菜油在手,搓番均勻。
2。加入新的翻糖再搓勻。

若果已經乾到好硬,咁好難救喇,做到公仔/包餅都會裂開。

洋房

整得好靚,請問妳裡面個蛋糕整得係咩蛋糕?可不可以麻煩妳分享個食譜?謝謝喇

別墅

好靚呢!!!唔捨得切架喎!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 我係我 於 15-03-21 發表好靚

原帖由 jelly208 於 15-03-21 發表
字的cutter我用牌子fmm,在學糖皮的教室有售。當然淘寶都有啦.

香港天氣潮濕,基本上除了冷氣,就係開抽濕 ...
1.請問點解有時搓到糖皮又乾又裂?
2.手感好乾,是否已可以掉得?

大宅

好靚哦!我正在苦惱中訂阿B嘅百日宴蛋糕請問有沒有jm有訂過邊間又靚又好食呢?

首頁

尾頁

跳至