自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:viva4ever 的帖子

我係工人,又係在職媽媽,屋企家務做得幾多就幾多😓冇計,有時dirty D都冇計

我有一個仔仔, 5/11/02出生

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人放四日假, 自己做到隻屐咁揮手區!!!!!!

我隻痛腳由好啲,到又痛返,今日同妹妹瞓晏覺,就佢位,搞到腰痛,加埋肚痛

禁止訪問

大宅

ahmiu1120 發表於 13-2-12 19:21
友善告知 : 哩幾日勞工假(新年初二至初四) ,不能用錢代假,就算雙方商議好,亦屬違犯。請提一提印姐姐。

...

係咩!?好似唔係咁喎,勞工假可以補錢,但有薪年假就不能補錢喎,因為我早幾個月工人做滿左一年,我就打去勞處問,因為我無可能放連續七日大假可唔可以補錢,原來是不可以的,但勞工假就可以喎,唔通我聽錯?我得閑又打去問下先

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:momoakira 的帖子

me 2

男爵府

冇工人九日,暫時都好ok

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:從來無工人,做得幾多得幾多+

原帖由 小倩 於 13-02-12 發表
從來無工人,做得幾多得幾多
我都係, 做得幾多就幾多

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

禁止訪問

畀面勳章

引用:從來無工人,做得幾多得幾多+

大宅

sailow 發表於 13-2-12 20:04
可以在合約(出糧紙)上mark今個月其他day off 做sh.呢幾曰mark day off(regular off) payment instead就無抵 ...

學到野
d r m f s l t d'

珍珠宮

畀面勳章

Me

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+小泳+於+13-02-12+發表菲傭係

侯爵府

甘姐比吾比得$換假?

水晶宮

我不知幾like 我工人放假,我自己做冇所謂

大宅

回覆:chingyeewong 的帖子

我無工人,放假都係做做做,真不喜歡過年。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:yvonnejesse+發表於+13-2-12+17:11+

原帖由 小泳 於 13-02-12 發表
菲傭係要假吾要錢的, 印傭就要錢吾要假
好彩我菲傭好乖,要佢留低從無托手爭(我都識做既)

伯爵府

我都係!雖然我唔洗做家務同煮飯,但係湊住兩個小朋友,要同佢地沖涼!我條腰就斷咁滯

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我OK,工人係放星期六嘅,初一至三,一喺stay婆婆家(我有哥哥及嫂嫂幫手),一喺stay嫲嫲家(有姑媽幫手),日頭stay到晚飯完,無工人跟住都OK

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

從來冇用工人,所以,冇煩惱

My Two Princess

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:所以我補四日錢另加1000元利是等呢幾日乖乖

原帖由 Melosmelos 於 13-02-12 發表
所以我補四日錢另加1000元利是等呢幾日乖乖幫我手
友善提醒:你咁係犯法架!

首頁

尾頁

跳至