自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Gorgor0612 發表於 24-1-30 22:06
好心噏! 照顧者的悲哀,淨底婆婆也好凄涼

隨時仲要告佢謀殺添

石門站長者輕生|七旬腦退化妻近日住安老院‎ 八旬夫接妻雙雙尋短
https://www.hk01.com/article/986365?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好心噏! 照顧者的悲哀,淨底婆婆也好凄涼

水晶宮

白毛毛 發表於 24-1-30 19:35
唔知講乜
睇到呢啲新聞都跟著難受,有時覺得做人好難,有時又覺得應該知足
如果環境不可以給長者們安享晚年 ...

x2!夾硬留佢哋喺世上,根本就虐待梗佢哋

公爵府

cy101 發表於 24-1-30 19:27
兩長者港鐵石門站殘廁內疑企圖自殺‎ 男搶救後不治女清醒送院
https://www.hk01.com/article/986297?utm_s ...

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

要特登出外死,如果佢有樓有仔女,真係仔女好有問題……
想認識多啲屯門友

水晶宮

2024年龍年勳章

Goldfat 發表於 24-1-30 21:28
我諗照顧者太疲倦,又唔忍心放下不理,咪諗住一齊走。

香港既安老闆問題,政府覺得比左錢出面既機構就做完 ...

呢單又係政府逃避責任?
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/986176/%E5%BB%89%E7%BD%B2%E9%80%80%E4%BC%91%E5%9F%B7%E8%A1%8C%E8%99%95%E8%99%95%E9%95%B7%E6%9D%8E%E4%BF%8A%E7%94%9F-%E5%8C%97%E8%A7%92%E5%9F%8E%E5%B7%BF%E8%8A%B1%E5%9C%92%E5%A2%AE%E6%A8%93%E4%BA%A1?utm_source=01articlecopy&amp
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 24-1-30 19:45
呢個月90單自殺了

有啲末世feel
Be Happy

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-30 19:45
呢個月90單自殺了

近年香港平均每日都有兩至三人自殺

別墅

另我諗起北角城市花園照顧病患妻子呢單(emoji)

goldpiglet    發表於 24-1-30 22:08

公爵府

回覆樓主:

RIP

水晶宮

2024年龍年勳章

而家都未知兩老的背景又咁快入政府數
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆樓主:

香港既安老闆問題,政府覺得比左錢出面既機構就做完,逃避責任。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

子爵府

esmehouse 發表於 24-1-30 20:48
我相信只會越來越多長者行依一條自殺路 如有安樂死,佢哋會死得有尊嚴 ...

引入安樂死,才是解決人口問題的上策。而家咁怕出生率低,其實就是怕無年輕人口照顧老人。只要人唔好咁長命,世界才可平衡。

伯爵府

ddkaka 發表於 24-1-30 20:47
呢到得你成日口不離黨咋,經濟好時又唔見你話關黨事,經濟唔好就話關黨事,公字都係你贏啦同志
...

佢orsi唔出都関黨事架啦,政治上腦冇得救

珍珠宮

畀面勳章

水晶宮

2024勳章

RIP
如果有查看香港每年自殺數字,就知香港每年自殺人數係1000左右

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 24-1-30 20:47
呢到得你成日口不離黨咋,經濟好時又唔見你話關黨事,經濟唔好就話關黨事,公字都係你贏啦同志
...

!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我相信只會越來越多長者行依一條自殺路 如有安樂死,佢哋會死得有尊嚴
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊