跳至

首頁
23456...48

尾頁

伯爵府

原帖由 cacalam 於 10-2-3 07:32 發表
呀!冇錯啦!我記得啦!唔好意思!因為仲係唔知邊個打邊個,唯有試下係唔係妳......我想要上來多d"搭下傘"先得!

我真係佩服二位可以揹住餵,最驚佢地失驚無神食到一半突然"抽頭"出來,真係"死"得,仲要e家佢地開始八掛,出到 ...

我果條係大女時候買落的, 都唔記得係邊度買... 淘寶網有好多類似sling的!

大宅

好媽媽勳章

呀!冇錯啦!我記得啦!唔好意思!因為仲係唔知邊個打邊個,唯有試下係唔係妳......我想要上來多d"搭下傘"先得!

我真係佩服二位可以揹住餵,最驚佢地失驚無神食到一半突然"抽頭"出來,真係"死"得,仲要e家佢地開始八掛,出到街有時候知到佢未飽,又唔肯食,隔冇耐又食過,真係煩架....

其實,我係上問揹帶的事,唔知妳可唔可以幫到我(其實係想問條揹帶係邊到買?),定係叫Ada找我呢?

唔該晒!!!!!

原帖由 jjtseung 於 10-2-2 17:59 發表

唔係我, 我估你問ada... 呢d咁多人情況下揹住來餵的得, 好似得我同ada...
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

男爵府

原帖由 jjtseung 於 10-2-2 23:04 發表

BB就係咁, 一時一樣! 可能au牙都唔定...

我都有諗過呢個問題, 但暫時咩都睇唔到住。

但我琴日試"不"d飯放埋佢咀邊, 佢開口等我餵呀!! 當然我無真係餵啦, 我諗佢都想食。
今日我地食飯, 我又大啖食到好似好好味咁, 佢又咀郁郁咁, 好得意!

大宅

講起一時一樣,我個仔去完星期日個party就晚晚半夜都要醒一次,埋身食埋先再訓,好眼訓呀

男爵府

原帖由 munchbobo 於 10-2-2 22:19 發表
jj,你同ada真係好勁,我都係未識‘咩‘住餵,我都只係識坐喺度開條印尼咩帶遮住餵....

我可以揹住餵, 但未做到埋身入咀果下, 都係要"柄"埋一邊or入廁所至搞到!

伯爵府

原帖由 Sugarbabegirl 於 10-2-2 22:47 發表
我呢排唔知係咪埋身多, 亞女平時唔扭, 但琴日喊咗全日, 只係埋身啜就訓下, 一放口又喊, 有我出現又喊要我理佢, 唔通佢要當我做奶咀?

我望住佢唔抱佢, 佢會好嬲咁喊, 好似同我鬥過咁! observe多幾日睇下點先。唉.... ...

BB就係咁, 一時一樣! 可能au牙都唔定...

男爵府

我呢排唔知係咪埋身多, 亞女平時唔扭, 但琴日喊咗全日, 只係埋身啜就訓下, 一放口又喊, 有我出現又喊要我理佢, 唔通佢要當我做奶咀?

我望住佢唔抱佢, 佢會好嬲咁喊, 好似同我鬥過咁! observe多幾日睇下點先。唉.....

大宅

jj,你同ada真係好勁,我都係未識‘咩‘住餵,我都只係識坐喺度開條印尼咩帶遮住餵....

伯爵府

原帖由 cacalam 於 10-2-2 08:29 發表
因為我仲未同大家熟!唔好意思!請問妳係唔係星期日gathering,我走上前問妳係唔係餵緊奶&問妳條揹帶係邊到買的媽媽吸?

唔係我, 我估你問ada... 呢d咁多人情況下揹住來餵的得, 好似得我同ada...

大宅

好媽媽勳章

因為我仲未同大家熟!唔好意思!請問妳係唔係星期日gathering,我走上前問妳係唔係餵緊奶&問妳條揹帶係邊到買的媽媽吸?

原帖由 jjtseung 於 10-1-27 13:43 發表

基本上我極少用育嬰室! 我都算快手, 一入嘴, 其他人都唔知我餵緊奶!
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

伯爵府

今日過磅~~~ 半歲:

姑娘comment:
超極男仔樣!
超極8掛豬+心野豬!
懶豬一只!
超極好笑容!

因為第4/5個月開始太8掛, 埋身食得差, 而加19磅! 90線跌佐少少...
身高就追上, 68.5cm, 75線!
頭仔保持25線!

所以睇落去, 瘦佐!

尋日開始煲粥, 小冬瓜食得幾好, 食到combi大碗的差唔多一碗! 好過家姐仔當年NNN倍(TOUCH WOOD)!

伯爵府

原帖由 fish08312 於 10-1-29 10:11 發表

我比佢試過糊仔, 但都5係好食咁, 又係要tum先食, 最惊佢連食固体都咁差ja...
佢平時一見我地食野就望到實, 有時仲嘴郁郁咁, 好似食緊野咁, 佢而家先5個月, 要挨住係sofa度先坐到lo..咁快食得果茸?? ...

BB食固體的過程係會時好時壞, 要媽咪不停咁變化, 食下食下, 佢地就越來越習慣!

你有無high chair, 佢地可以坐到high chair來餵, 易搞好多! 我用緊chicco high chair, 一個字: 好!

佢就算食得唔好, 都要keep住try... 我女當年都食得唔好, 1歲後先食得好佐! 固體一食得好, 真係快高長大, 我女半歲75%, 1歲50%, 1歲半追返到75~90%...

加油啊!

小冬瓜頭頭個幾星期都唔多肯食糊, 又lur, 又fing頭, 又扭... 食食下呢兩個week食得好佐好多, 前兩日開始代一餐, 4安人奶+12羹粉(15~16 table spoon), 開出來有成140ml糊, 佢通常半個鐘就食晒!

伯爵府

原帖由 eeb 於 10-1-28 14:13 發表
人奶既營養比奶粉多而且更易吸收bor﹗好多人以為奶媽食得少,d奶就會唔夠營養,完全係誤解,專家研究係非洲饑民既人奶,營養成份同歐美食得好既奶媽既人奶相若。再者,牛都只係食草啫。

你個女係食得少所以唔長肉,偏瘦到乜嘢程度 ...

完全同意!

我唔係廣東人, 完全無依照呢邊的傳統來補身, 食普通飯送, 連湯都係每周2~3次! 細佬由出世的50%-->滿月到而加都keep住90%...

人奶容易吸收, 對BB的健康/腸胃係最好的! 反而奶粉果種肥某程度係因為甜or牛奶本身過高的天然+人工的荷爾蒙... 你是否想要呢種肥??

可能因為你BB食得唔好, 我估佢食固體之後會追返d體重!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

食得糊仔=食得果茸
我個仔都5個幾月,今日第一次試米糊,開咗<1安,開頭興趣不大,我加少少少少蘋果汁,佢就食到笑

原帖由 fish08312 於 10-1-29 10:11 發表

我比佢試過糊仔, 但都5係好食咁, 又係要tum先食, 最惊佢連食固体都咁差ja...
佢平時一見我地食野就望到實, 有時仲嘴郁郁咁, 好似食緊野咁, 佢而家先5個月, 要挨住係sofa度先坐到lo..咁快食得果茸?? ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

原帖由 eeb 於 10-1-28 17:55 發表
唔係colic,又唔算扭計,只係食得少,應該唔係病掛。我同事個仔,又係全人奶,但食得少,之前都偏瘦,但食solid食得好,追返d磅數,而家3歲幾,身材好正常,妳個女開始食solid未呀?平時佢見你地食嘢,有無都想食埋一份咁架? 如果佢坐得好,可以 ...

佢平時一見我地食野就望到實, 有時仲嘴郁郁咁, 好似食緊野咁, 佢而家先5個月, 要挨住係sofa度先坐到lo..咁快食得果茸??

水晶宮

唔係colic,又唔算扭計,只係食得少,應該唔係病掛。我同事個仔,又係全人奶,但食得少,之前都偏瘦,但食solid食得好,追返d磅數,而家3歲幾,身材好正常,妳個女開始食solid未呀?平時佢見你地食嘢,有無都想食埋一份咁架? 如果佢坐得好,可以俾佢試下食少少少少果茸,睇下佢識唔識吞嘢食。

原帖由 fish08312 於 10-1-28 15:51 發表

touchwood..佢又5會成日喊wor, 係扭眼訓時會喊下, 5肯飲奶時會扭下咁, 其他時間都好少, 試過無端端大喊好耐, 幫佢用油查下肚仔就無事la...不過佢眼白係blue的, 係有風..
平時婆婆喂, 係夜晚飲夜奶個餐先會乖少少, ...

大宅

原帖由 eeb 於 10-1-28 15:04 發表
佢除咗食得少,有無日喊夜喊?似唔似有風(肚仔好多氣)/colic等?

有無話邊個餵/乜嘢時間/環境食會食得多少少? 平時屋企嘈唔嘈? bb多唔多去街街?

touchwood..佢又5會成日喊wor, 係扭眼訓時會喊下, 5肯飲奶時會扭下咁, 其他時間都好少, 試過無端端大喊好耐, 幫佢用油查下肚仔就無事la...不過佢眼白係blue的, 係有風..
平時婆婆喂, 係夜晚飲夜奶個餐先會乖少少, 5通因為靜? 但平時我屋企得公公婆婆係度, 應該都5嘈咖..
我媽好少帶佢去街咖, 係我放假先會帶下佢出去.

水晶宮

佢除咗食得少,有無日喊夜喊?似唔似有風(肚仔好多氣)/colic等?

有無話邊個餵/乜嘢時間/環境食會食得多少少? 平時屋企嘈唔嘈? bb多唔多去街街?

原帖由 fish08312 於 10-1-28 14:34 發表

我女4m12d去健康院時, 得個5.07kg, 高度ok..60.5cm, 其他都發展得ok, 係瘦, 連dr都話擔心佢体重, 寫信轉介去pwh兒科, 話要幫佢check下咩事, 點解咁5鐘意飲奶, 飲得咁少, 會5會係身体有咩5舒服,
我本身由細到大都 ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我ga 女都開始食糊仔la...開頭都係比1~2茶匙,1星期後阿女適應o左就加多d 喇....
原帖由 jjtseung 於 24/1/2010 11:01 AM 發表

頭頭係咁...

大宅

原帖由 eeb 於 10-1-28 14:13 發表
人奶既營養比奶粉多而且更易吸收bor﹗好多人以為奶媽食得少,d奶就會唔夠營養,完全係誤解,專家研究係非洲饑民既人奶,營養成份同歐美食得好既奶媽既人奶相若。再者,牛都只係食草啫。

你個女係食得少所以唔長肉,偏瘦到乜嘢程度 ...

我女4m12d去健康院時, 得個5.07kg, 高度ok..60.5cm, 其他都發展得ok, 係瘦, 連dr都話擔心佢体重, 寫信轉介去pwh兒科, 話要幫佢check下咩事, 點解咁5鐘意飲奶, 飲得咁少, 會5會係身体有咩5舒服,
我本身由細到大都係食極5肥個d, 偏瘦的, 我老公都5肥, 可能都有d遺傳la~~但咁樣真係令人擔心, 而家肥瘦都5緊要la.最緊要身体無事ja~

首頁
23456...48

尾頁

跳至