自由講場

跳至

首頁
23456...22

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

唉....都講左呢d咁既學校,成績可能係band1,但老師主任們連band5都不如,樓主,你係媽咪黎嫁,唔可以咁軟弱嫁,快快手去同仔仔搵定學校,跟手同校長反檯啦,你下下都只係搵主任冇用嫁bor,仲有,搵到學校就同教育署,報紙雜誌公開呢件事啦,不過我最好既建議就係先去報警,再搵學校轉,跟手同學校反檯,呢d學校,仔仔唔會讀得開心嫁....

子爵府

我5覺得你過份偏激~

原帖由 阿藍2006 於 09-10-30 17:02 發表
其實我覺得大家再同樓主講咩都係晒氣,佢只係一味識得問人點做,但係佢都係唔做,講黎都晒氣,個仔比人打左咁耐,只係要求學校比個答案,根本都晒氣,由一開始佢學校都唔想比外界知,但你就一直繼續幫學校收埋,你害自己個仔 ...

子爵府

樓主個仔最慘5係俾人打左個幾月,係個ar ma為左保住band 1排頭等個仔俾人再打多5知幾多獲,到個ar ma又發現個仔又俾人打再算~間學校根本5想攪咁多野,求奇做d打發樓主就算~樓主攪咁多濕碎野咪盞個仔係學校俾人針對~樓主所做既野係滿足自己而5係幫緊個仔~

原帖由 susi1024169 於 09-10-30 15:10 發表
唉~大家都做人啊媽,即使個仔係人地既,都會有心痛既感覺既,但樓主真係淨係識逃避問題,比9x個藉口自己留低,講真要走,一定走到,只係差在行唔行出第1步,校園發生暴力事件,好睇間學校點處理,我以前間中學,每發生一次,都會 ...

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 你有冇同你個囝傾過, 佢自己想唔想轉校? 佢願唔願意重新適應新環境? 會唔會害怕重新適應新環境唔係你個囝而係樓主你自己?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ilovefamily 於 09-10-30 13:33 發表
其實我都吾係堅決要留係呢間學校,只係擔心仔仔再適應問題!岩岩我打左去幾間同區的好學校,都話full晒無位插班,得番d麻麻地的學校有位.而家想轉都吾係咁易 ...

咁你想你個仔轉校難適應?
定係想佢俾人打(仲要活在陰影下4年)? 你自己楝

呢度有媽媽講得對, 我地打咁多字都"side"氣, 呢度個個真心想幫你, 但係你仲要問點做, 你唔同佢轉校, 真係唔知佢跟住嗰4年點過!!!

(仲要去教育署投訴間學校, 唔可以就咁算)

子爵府

原帖由 阿藍2006 於 09-10-30 17:27 發表
.....希望佢個仔識自己保護自己就好, ...

俾佢去學泰拳
d惡霸點敢埋身

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

所以睇黎我地唔好再係度講野
因為人地個媽咪都唔會做咩,而我地係度打字,只會令我地更加勞氣,我只會覺得佢個仔好慘,連個仔咁樣比人打法,都唔做D咩,佢或者根本唔適合做人媽咪
希望佢個仔識自己保護自己就好,如果真係想靠呢個阿媽....哈哈,我相信都幾慘

原帖由 susi1024169 於 09-10-30 17:11 發表
你講果d我已經講過曬,但樓主....都仲係發緊夢,算吧啦,,我開始覺得我地係到浪費時間,打咁多字做乜,樓主覆左幾多個post,而我地又打左幾多個post,打都唔係問題,問題係打左樓主都無考慮過我地打既野,佢仍然圍住自己轉,做 ...

洋房

阿媽咁軟弱, 阿仔以後ge學校生活可想而知.
一係教阿仔功夫, 保護自己.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 阿藍2006 於 09-10-30 17:02 發表
其實我覺得大家再同樓主講咩都係晒氣,佢只係一味識得問人點做,但係佢都係唔做,講黎都晒氣,個仔比人打左咁耐,只係要求學校比個答案,根本都晒氣,由一開始佢學校都唔想比外界知,但你就一直繼續幫學校收埋,你害自己個仔 ...
你講果d我已經講過曬,但樓主....都仲係發緊夢,算吧啦,,我開始覺得我地係到浪費時間,打咁多字做乜,樓主覆左幾多個post,而我地又打左幾多個post,打都唔係問題,問題係打左樓主都無考慮過我地打既野,佢仍然圍住自己轉,做啊媽唔係應該企係仔女方面諗既咩?佢似乎係怕麻煩....唔想搞咁多野,連為個仔轉校d咁簡單既事都搞唔掂?連選擇應該留啊仔係呢間充滿恐怖經歷既學校繼續比人欺凌定轉過間可能麻麻地或地點較遠但可重新過新既校園生活呢個咁簡單既問題都唔識揀?當我地發up風咁
我地仲講咁多做乜?真係慳番啖氣暖下肚算.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我覺得大家再同樓主講咩都係晒氣,佢只係一味識得問人點做,但係佢都係唔做,講黎都晒氣,個仔比人打左咁耐,只係要求學校比個答案,根本都晒氣,由一開始佢學校都唔想比外界知,但你就一直繼續幫學校收埋,你害自己個仔之餘,你仲害緊其他唔知呢件事既人,唔該你用心諗下啦.....就算個仔適應力幾唔好都好,呢個唔係籍口,我相信你個仔會想讀第2間多過呢間,就算你所謂麻麻地既學校可能仲會好過呢間,你有無諗過,如果你個仔係學期中段發生一次比今次嚴重既事,你會點呀?繼續係呢間學校讀定轉校?如果你到時先選擇轉校,你就一定係害左個仔,去到學期中段,根本好難追返人地個邊進度,走又唔係,唔走又唔係...我覺得你無正視問題既嚴重性,當個幾個小朋友得到唔同既人鬧,佢地對你個仔既怨恨就深,到時佢再打你個仔,可能唔係今次咁簡單,到時你後悔都唔會有人可憐你,我地只會覺得你個仔好慘,因為自己個媽咪都唔做D咩,只係叫學校做回應,我地個個都叫你報警,但你又唔去做,你問黎做咩呀,你根本係扮可憐,喊咩呀,喊..喊完,問完,你又唔係會做,咁你不如同學校講算啦,做咁多做咩呀,我覺得你未必適合做人媽咪,而家仲係度等學校答覆,唔係坐係度等人答覆,而係你要做D野,應做唔去做,唔應做既就多多都去做
一句我覺得你"晒氣"
你係為個仔好,係要報警,比學校,警察知道呢件事,同個嚴重性"
如果你等個仔身上既傷痕先報警,根本已經無咩用,佢地最多幫你開FILE,點解你唔會趁個仔身上仲有傷痕個時去報警
如有過份偏激各位見諒,因為我睇唔過,個仔咁比人打,都係問人可以做D咩
講完

男爵府

樓主,

題外話, 尋日見你post話起初唔知個囝有瘀傷, 因為係工人姐姐幫亞仔沖涼. (因為bk問題, 呢個post好似唔見左, 我先前既post都無左)

我好奇怪點解 小二, 還要工人姐姐幫沖涼??? 你要放手, 訓練小朋友獨立, 佢首先要學懂自理, 慢慢才會建立自信心. 佢一直被人打都唔出聲, 不無關係?

別墅

大家算把啦~~我地外人重緊張過佢,佢居然可以用唔知阿仔適唔應到去搵籍口比自己,我就唔信阿仔可以忍成個月比人打,而唔可以去第間學校開始新生活喇...至於其他學校有無位,在乎你有沒有誠意,又唔知你在邊區,你叫其他媽咪點幫你問?你知不知道這裡有很多媽咪很有辦法?你依家這個情形,只要去同一些有愛心的校長講,佢地一定收你個仔,不過你似乎無這個心,我覺得你好似是金絲雀,對這些做人阿媽要知既野都唔知....

http://www.baby-kingdom.com/?69649
更新左d 公屋資料,有時間入來睇下啦~~
等到了 ^^~~

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

樓主,
學校既處理方法的確係想大事化少,最終報唔報警真係要好好同你老公商量下先..

至於轉校,不如係呢個weekend 陪下仔仔,探下佢口風,睇下佢有冇返學恐懼症,同佢傾下想唔想轉校,再作打算..因為我覺得"熙"凌事件好多學校都有,轉去新校都可能又有唔開心既事發生,但如果只係唔滿意學校,咁你要search 下邊間學校係好既先好轉..
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

珍珠宮

好媽媽勳章

睇黎樓主重係優柔寡斷, 而家重唔決定"報警". 睇黎咁多位媽咪既意見都係冇用. 個仔比人打到有明顯傷勢, 比著我就一定報警, 唔會再左問右問. 呢單跟本就係校園欺凌事件, 係一種暴力行為, 今次受害的係你囝囝, 下次又可能係另一位可憐的小朋友, 最大問題係學校亦不去面對, 不正面去處理. 算吧....我地再講落去都冇用, 報唔報警轉唔轉校都係樓主自己選擇.

男爵府

環保接龍勳章

原帖由 ilovefamily 於 09-10-28 12:26 PM 發表
我一路打呢篇心聲, 一路都忍吾住哭(自己點做人媽咪)

大家以我借鏡,多聆聽仔女的聲音!!

noelching39
主任話巳鬧左果4位同學+記黑點.仲會同佢家長講,就係咁多

sweetcouple , babymuimui:
報警..我就吾想咁做,果4個 ...

haa未做人媽咪 , 但此事真的令haa好震驚和忿怒 !
haa覺得需要報警 ! 因為真的容忍不了自已的兒子由9月天天被4人圍打到現在 ! 而且 ; 他們才小二就懂這樣聯羣結黨去欺凌人 , 實在不能忽視 , 絕對要給他們知道做每件事情 , 也需代價的 !
ilovefamily...妳也不要太自責了 , 這事最心痛不過的也莫過於妳 !

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 豆丁 於 09-10-30 14:05 發表
我好同意你d post~雖然5係發生係我仔身上,但係睇完都好心痛好嬲~

我小3,4到有個女同學成日俾幾個同學話&玩,~5記得詳細情況,淨係記得最後果次個女同學企上張枱大叫&除左條校服裙~當時個個同學都好驚,5記得係小息/lun ...
唉~大家都做人啊媽,即使個仔係人地既,都會有心痛既感覺既,但樓主真係淨係識逃避問題,比9x個藉口自己留低,講真要走,一定走到,只係差在行唔行出第1步,校園發生暴力事件,好睇間學校點處理,我以前間中學,每發生一次,都會報一次警,唔怕影響校譽,只怕學生唔識驚,愈搞愈大鑊,因我以前讀果間,d學生真係唔識死,可以了隔離間學校既學生放學去隔離公園打交,老師收到風,報定警,d學生放學見到幾架警車,即刻散場唔打,但樓主學校好明顯唔係企係學生角度諗,如樓主個仔繼續留係到讀,只會受盡3年老師/主任/同學既白眼,我以前都受過老師既白眼,真係好難受,我更因為受到某老師處處針對,對佢教果科覺得好僧惡,對學習係有深遠既影響嫁,如留係原校有咁多問題出現,倒不如轉校重新黎過啦,另一媽咪講得幾好,你不如請幾日假去搵學校,講下你既情況比果d學校聽,可能人地會體諒你情況,破例收你個仔呢!希望樓主有睇我打既野啦,雖然我係全職媽媽,但打咁多字都唔希望係白費..........

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁如果你真係咁吾滿意學校幫你的安排,你當然可以另行打算,不過我都會嘗試幫你聯絡下果4位家長!!!

我睇完, 我覺得個主任會死死地氣要幫您聯絡D家長, 佢如果話聯絡唔倒, 您同佢講無辦法要報警或告去教育署, 其實佢地係有責任咁做....同埋一去教育署, 間學校係重麻煩....您個仔係比人打成個月, 唔係一次半次, 學校竟然想草草了事, 太過份啦.....

唔係唔想比機會人, 您都要學校比D誠意您睇下同埋比您有信心個4個衰仔唔會打您阿仔先得.....

P.S.如果學校覺得個D家長唔須要道歉, 其實您都應該諗下轉校....

原帖由 ilovefamily 於 09-10-30 11:56 發表
岩岩同學校傾完,比個主任激Q死我(真係吾講粗口都要講)火都黎埋
以下對話中紅色代表本人, 藍色代表主任
你學校安排吾到比我見果4個家長,我想要學校比番份copy我(因學校用書面通知過家長佢地個仔打人,同埋要簽回回條)
...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主,

若果得幾個媽媽叫你報警,咁可能係佢地偏激,喜歡小事化大,但係而家差不多100%媽媽都建議你報警,咁你是否要認真考慮呢?

而家唔係為咗啖氣,而係要比個交待你個仔!今次嘅處理手法會好影响你個仔以后的發展,請接納一眾媽媽的意見--報警!

首頁
23456...22

尾頁

跳至