親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

唔好意思, 昨天回來太累了, 吃完飯和小朋友一起睡著, 現在才起身分享.

四月二日 星期四 多雲 天氣温暖潮濕 第一遊 大埔區

昨天九點半起步, 小巴轉港鐵, 到達大埔壚, 由仔仔負責路線. 果然, 自以為是的他帶我們進入泮涌邨, 走到沒有路才承認自己看錯了. 他向我們道了歉。沿途看見了1959年開辦的學校:泮涌公立學校.

再問了人, 我們終於到達香港鐵路博物館。人不多, 參天古樹, 簡朴獨特的舊火車站, 懷舊的火車, 互相輝映著, 就像那路軌把你帶入到它想訴說的那個年代。踏上那黑色的梯, 坐在那車厢裡紅色的椅, 享受著頭頂懷舊風扇吹來的徐徐涼風, 不禁讓人發思古之情懷。

小朋友當然沒有我那麼多的心思, 玩是最重要的。仔仔細時來過, 依然玩得很開心, 自由行四周遊。囡囡在路軌上來來回回玩個不亦樂乎,不時又玩下石頭。

幾級台階下, 還有一個合小朋友玩的火車模型。按下按鈕,火車可前進。最後, 參觀辦事處, 了解火車站歷史。準備離開的時候, 囡囡在門口一棵大樹下有大發現,地上有好多細如一粒米的白色的虫子, 爬得很慢, 要定神才會發現它們在動。慢慢等女女看了好一陣, 我們才離開了。

Jennymakeup2011    發表於 15-4-4 00:10

男爵府

回覆:小香港 大旅行-帶小朋友遊十八區

山頂行一個圈,大尾督踩家庭車,嘉道理農場

男爵府

我都係住沙田,囝已k1都同佢去過香港好多地方了,但仲未坐飛機,見到周圍既人不停帶細路坐飛機外遊,我覺得香港都暫時未玩哂,應該有排玩。

大宅

引用:復活節到, 沒有計劃外遊, 有感於小朋友雖然

原帖由 稻草 於 15-04-01 發表

復活節到, 沒有計劃外遊, 有感於小朋友雖然生在斯, 長在斯, 郤不 ...
Support

大宅

引用:我成日帶我個仔周圍去。大澳、石澳,海下、

原帖由 ivycowcow 於 15-04-01 發表
我成日帶我個仔周圍去。大澳、石澳,海下、長州、梅窩、嘉道理、城門水塘、北譚涌、各大沙灘、各大公園。佢 ...
點可以做到的?

我小朋友出到一個時間就會扭計,

又唔願坐bb車,要抱,太太就最辛苦了。

所以你所講的地點,我們都要等小朋友再大d先去。

洋房

各位早晨!我地準備出發了, 回來再和大家分享。

大宅

支持&加油!

侯爵府

育兒性格勳章

留毛學野

珍珠宮

阿女4歲開始我覺得同佢出街好方便,不會辛苦

洋房

還未出發已有變化, 本來第一日沙田區, 但老公話望夫石和獅子亭要上山, 怕馬騮及安全, 所以要推遲, 等他放假再去,明天改為去大埔區。

經過一番研究, 大埔主要去几個地方: 鐵路博物館, 大埔海濱公園, 文武廟, 大王爺. 不知三門仔值得一看否?仔仔反而對大埔壚街市及熟食中心更有興趣。

選仔仔作隊長, 不肯, 怕多事做和負責任。權宜之計, 我和他各作一天, 明天由我做. 女女爭做隊長, 力不所及,被否決, 不滿, 被告之作財政部長更重要, 很雀躍地答應了。做了一份費用支出表給她, 著她明天帶上筆和簿, 點頭稱是。

仔仔決定明天十點出發, 遭反對, 改九點半。

明天究竟如何,且聽下回分解。

大宅

回覆:稻草 的帖子

非常好啊!
我自己都諗緊復活節帶阿女去邊好,因為老公要做野呀!
等我又學下你,先從自己住個區開始先!

大宅

支持!你好叻呀~

洋房

多謝各位!並請各區媽咪報料, 有咩值得小朋友了解的。今次計劃以文化歷史為主, 了解各區具特色的地方,盡量不去商場等商業地方。

以前也會帶他們四周去, 但今次準備有深度有系統的, 盡量每日只去一個區。

佐敦谷沒去過, 可否講下有咩嘢玩?

多謝提醒馬騮的問題.

侯爵府

十卜,今天同呀仔行將軍澳公園。沈日去咗清水灣,認識下周邊環境也不錯。明天計劃大澳,東涌。

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

十卜
我都咁諗
由自己區出發

別墅

佐敦谷 , 迪恩湖 野餐 平靚正

別墅

香港真係好多地方去,去旅行唔一定要坐飛機!

火車博物館

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

如果上望夫石要小心馬留!(我地舊年一大两細俾成群圍住,嚇c!)

公爵府

我成日帶我個仔周圍去。大澳、石澳,海下、長州、梅窩、嘉道理、城門水塘、北譚涌、各大沙灘、各大公園。佢只有三歲,我地冇車的。

其實係我自己中意周圍去

洋房

多謝大家的支持!
小朋友今天還返學, 我現在準備行程, 除了想他們認識香港外, 還想訓練下自理和應變能力, 始終在香港, 安全和可靠些。我會逐漸下放權力, 希望給他們多些犯錯誤的機會.
而且, 帶著小朋友, 計劃沒有變化快, 會有好多意想不到的事發生. 希望順利完成.

首頁

尾頁

跳至