家庭理財

跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

畀面勳章

sjwq 發表於 19-4-12 06:20
請問有層樓值900萬,仲有180欠款,而家係
P 5. 25-3.25,問過幾間轉按都做2.375,咁仲值唔值得做轉按?
...

假設你的問題是現時新造按息比舊有按息貴咗,應否轉按 。

其實好多公司都分析過這個問題,分析得比較好的可參考這個:

http://www.acmortgage.hk/zh/2019/01/22/轉按還有好處?/

另外,閣下甚至可以考慮轉按多一倍至360萬,那除咗收到360的銀行回贈及轉介公司回贈外;只要把50%即180萬放返入Mortgage Link戶口,果180萬按揭利息支出可以對冲返,變相錢係借多咗,回贈亦攞多咗,但銀行利息支出就無俾多度。

如果你個心真係因為欠銀行多咗錢而唔舒服既,咪過咗2年罰息期後咪還咗果180萬就可以了。

另,因為銀行貸款條款是分層的,借180萬同借300萬以上,無論按息與回贈也會有差別的。

大宅

畀面勳章

annew1128 發表於 19-4-12 09:27
回覆 allychan0205 的帖子

請問計算壓力測試時,銀行如何計算花紅這收入?

大部份銀行都可以用2年花紅計算,例如提供最近2年的公司報稅表,上面會有列明該年度的花紅是多少,銀行會把2年花紅加埋除24。

不過要注意,有部分銀行會需要埋該兩筆花紅的銀行入帳記錄 (即要提供戶口記錄證明該筆花紅真係入咗數)。

大宅

好媽媽勳章

回覆 allychan0205 的帖子

請問計算壓力測試時,銀行如何計算花紅這收入?

別墅

回覆樓主:

請問有層樓值900萬,仲有180欠款,而家係
P 5. 25-3.25,問過幾間轉按都做2.375,咁仲值唔值得做轉按?

大宅

畀面勳章

jc2001 發表於 19-4-11 12:54
幫朋友問,如買520萬樓(樓齡22),朋友月入3萬,無外債,年齡49。可以借幾多? 謝謝 ...

銀行「人齡計算」分80減及75減兩類。

假設無其他負債等不利因素,以現時按息2.375%計算,如下:

1)以「人齡」80減的銀行,可借足30年按揭,月入3萬可借足6成 312萬。

2)以「人齡」75減的銀行,只可批出26年按揭,月入3萬只高貸款金額為 300萬。

當然,如果你連續兩年公司都有雙糧、花紅,或公司連續6個月都有不固定的其他收入等(如佣金),都可增加收入,就要再計下先知。

大宅

點先可以做到銀行按揭位?

大宅

幫朋友問,如買520萬樓(樓齡22),朋友月入3萬,無外債,年齡49。可以借幾多? 謝謝

大宅

allychan0205 發表於 19-4-10 15:50
要注要的是,按保公司規定,該物業必需要自用,現時你同太太自住在同一個單位中 (該單位做緊按保,原則上 ...
謝謝回覆,非常實用!

大宅

畀面勳章

mom06 發表於 19-4-10 17:08
我有朋友在銀行做,2,3年前買樓按揭只是0.8%定0.9%。好似連首期都可以借埋?真的嗎?
...

對,現時匯豐、恒生staff rate 都係0.8%左右,最高為月薪120倍,可借足100%,唯供款金額最多只能在薪金的50%。

其他bank我就不太了解。

大宅

畀面勳章

carrie36821 發表於 19-4-10 17:26
請問如買綠置居,是否揾中介介紹也有回贈?(借$100萬左右)
如可以大約回贈幾多?
thx! ...

「綠置居」也會有的,聽過最好那間的offer如下:

匯豐借額200萬或以上:0.25% + $1,288
(匯豐借100萬至200萬: 0.25% )

中銀借額100萬或以上: 0.25% + $1,288

大宅

親子王國15週年勳章

請問如買綠置居,是否揾中介介紹也有回贈?(借$100萬左右)
如可以大約回贈幾多?
thx!

男爵府

回覆樓主:

我有朋友在銀行做,2,3年前買樓按揭只是0.8%定0.9%。好似連首期都可以借埋?真的嗎?

大宅

畀面勳章

andwai 發表於 19-4-9 15:15
你好,本人自住已有8成按揭保險在身,現在太太想買多間住宅但收入壓測不夠,咁我可否做我太太擔保人買多間 ...

要注要的是,按保公司規定,該物業必需要自用,現時你同太太自住在同一個單位中 (該單位做緊按保,原則上只可以自用),你有機會會被要求說明一下,為何新購物業都是自用。

按保申請表上沒有「是否首次置業」這個問題,只有「過去5年內有否持有香港住宅物業」這個問題。

大宅

畀面勳章

andwai 發表於 19-4-9 15:15
你好,本人自住已有8成按揭保險在身,現在太太想買多間住宅但收入壓測不夠,咁我可否做我太太擔保人買多間 ...

這個先要說明一下咩叫「標準最高按揭成數」。600萬以下的物業,「標準最高按揭成數」為6成;如申請人(包括擔保人)有按揭在身,「標準最高按揭成數」則調減至5成。

今次閣下新購住宅物業想借8成,與「標準最高按揭成數」相差30%,所以供款比率會調減至35% (即總收入35%需超過總供款),壓力測試則為45%,這個是極難達到的。

如果唔轉按,要等現貸款總欠低於當日物業估價60%才能不受按保公司的規管 (例如出租物業),如以借8成30年為例,要差不多10年總結欠才會少於60%。

大宅

減齡達人勳章

blythe_mak 發表於 19-4-10 13:52
我想問依家點check HKMC status 嫁?佢條link 變左not found ....

http://www.hkmc.com.hk/chi/online_tools/mortgage_insurance_programme/preliminary_assessment.html

複式洋房

小公主豬媽 發表於 18-11-16 10:22
最近申請hsbc 按揭,如果見HKMC 個status 係"初步批核成功",是否代表銀行會批按揭,仲要等耐?
...

我想問依家點check HKMC status 嫁?佢條link 變左not found ....

別墅

allychan0205 發表於 19-4-9 11:24
車位最多借4成;如果現時已有按揭在身,則最多3成

如果你借額夠50萬,可試以下銀行:

Thanks

伯爵府

計得精彩 發表於 18-11-3 16:41
見盡好多人炒炒賣賣, 靠層樓發達,
按揭轉黎轉去愈賺愈多, 再睇返自己,有時真係會眼紅,
有咩問題即管 ...

唔明點解做銀行可以1000萬樓借9成,請幫忙解答

大宅

你好,本人自住已有8成按揭保險在身,現在太太想買多間住宅但收入壓測不夠,咁我可否做我太太擔保人買多間呢?還是要甩按保才可以?
如要甩按保,是否一定要等到做轉按時才可以甩到呢?
另外,如太太曾經持有商場舖按揭,咁再申請住宅按揭,還可以當首次置業嗎?
謝謝你的解答!

大宅

allychan0205 發表於 19-4-9 11:41

上網search就可以,比較出名可靠的都係「優按」、「中 ...

謝謝。

首頁
34567...14

尾頁

跳至