論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

新手第一次請工人返來主要湊newborn同平日少量家務(我兩公婆都返工), 唔使煮飯。新工人55歲,來咗3個月, 態度好,乖,勤力。家務有80分,只是動作慢同無記性. bb未出世前我哋都好滿意.
Bb出世後發現問題來了,我本身請佐24hr陪月2個月原意系照顧我同train新工人去照顧bb. (因為工人話佢對上一次湊bb係12年前 D嘢唔記得哂點做)。呢2個月, 陪月train極佢都學唔識,基本的沖奶換片沖涼都handle唔來。手腳太慢,幫bb沖個涼要20分鐘,沖奶連奶樽的刻度都睇唔清,永遠唔係入多就係入少水,水啱時又唔記得入咗幾多匙奶粉...有次陪月放假,我叫佢試下獨自湊b,練習第日我哋返工後嘅情況,點知到下午四點到,佢隻眼已經累到合埋咁製,好似就黎暈咁,連換片都唔記得點做。家務更加一滴都冇做過。bb係佢'精心'照料一日後出現肚痾(奶水比例唔啱),紅屁股(唔記得擦屁屁),著咗件有屎嘅衫一整日(眼睇唔清)...

陪月今日走,我打算自己湊返,但過年后我要返工,都唔知點算。比工人獨自湊又絕對唔放心.. 各位姊妹覺得呢個工人仲有冇得救?唔係態度問題,係能力問題.

公爵府

Yanllam 發表於 14-1-28 10:06
新手第一次請工人返來主要湊newborn同平日少量家務(我兩公婆都返工), 唔使煮飯。新工人55歲,來咗3個月, 態 ...
我會建議妳請過另一個工人,55歲實在太老嗱,佢咁嘅款遲啲 BB 發燒病、食薬點算呀?

大宅

回覆:工人態度好好 但完全幫唔到手 好煩惱啊!

唔好請甘大年紀的,湊小B要請30-38之間的.

公爵府

回覆:Yanllam 的帖子

55歲年紀太大了,宜家湊b已經有問題,過多幾個月bb開始學行,到時你重頭痛。

男爵府

工人太老喇,香港人55歳仍有力照顧bob, 但印同賓55等於60-65。
有老花及慢手慢腳。
我個工人44,做野又係好慢,煮好簡單既野都成個鐘,我地兩公婆及一個七歳小孩,晩上炒一様菜,一個肉,兩碟餸咋,有時我部要入廚房幫手,畢湯及渣都成十分鐘。又係無記性,今日吾記得叫呀仔食藥,寫低左架喇,我都想吾要佢。不過我份工做到六月,應該吾會績約,所以我忍到佢六月。
你個工人係有心無力,無得救的,既然真係幫吾到手,留都係激氣,不如換人。尤其照顧nb, 需要有氣有力的,長期作戰。

男爵府

55 你都請?照顧BB no energy lar 大D識行識走仲唔夠力氣。

如果$唔係問題,請多個local ee day time 湊

大宅

回覆 Yanllam 的帖子

我個新工人都系阿,咩都唔識,根本幫唔到手。仲要系素食者,甘之後點煮飯比我地吃阿。我都1516想換左距,BB5月份出世,我又系第一胎,一定請好的陪月先放心。麻煩你PM我距電話。唔該塞

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

明顯係工人年紀大,冇記性了湊NB要好細心,呢個工人唔掂

主 賜 平 安

別墅

多謝各位jm意見,我地都決定搵過新工人,搵到後就抄佢.
昨天新陪月返工,對工人的comment和上一個陪月一樣,就系:污嘈和慢。仲有,我哋發現原來佢連燙斗都唔識用,從來都冇加水入燙斗,直至昨天我地聞到好大陣"lor" 味先知。唉,估唔到以家連佢唯一識做的家務(以為)都要我操心。。。

別墅

回覆 skyliebb 的帖子

月嫂好重要,因為我和老公屋企人全部唔系香港,又系第一胎,mud都唔識。好彩有陪月在,照顧得bb和我都好好。如經濟許可,最好要24hr, 最少2個月,等你可以真正休息,我pm contact 比你呀!

複式洋房

引用:新手第一次請工人返來主要湊newborn同平日

原帖由 Yanllam 於 14-01-28 發表

新手第一次請工人返來主要湊newborn同平日少量家務(我兩公婆 ...
嘩!55歲!太老啦!我覺得一定要揾過另一個工人 同時盡快請左本地姨姨湊住bb先,baby kingdom好似有得揾本地姨姨。如無,問下陪月有無其他陪月介紹,如經濟許可,貴d都無計!good luck!

大宅

補充,我媽6年前即49歳湊我家姐第一個還可以,5年前湊第二個已搏左條老命,今年湊我個NB已舉白旗,我地全部都請人幫佢手咋

大宅

我阿媽55,抱我兩個月大既囡都唔得,我都係請工人幫佢咋

大宅

回覆 Yanllam 的帖子

請問你請的月嫂多少錢一個月?做的好嗎?我5月份預產期,現在在找24Hr月嫂,謝謝你

男爵府

要我自己做曬清潔、洗衫、煮飯、湊B我都吃力啦,何況55歲,放開d啦

大宅

我個工人46,我懷疑佢報細數起碼56!同你一樣我要佢湊NEW BORN,又係睇唔清換屎片乾唔乾淨,用電器睇唔到D數字靠估,用暖奶器睇唔到入面夠唔夠水,沖涼又話唔夠力!冇記性或者學習能力低,教左100次點用個暖奶器都唔識!我都好後悔請左佢,不過其實都係一個個的,我第一個工人42歲湊B好掂,完全冇呢D問題。。。
俾我再請我唔會請年紀咁大。.三十尾四十頭都係最盡啦,反正個個INTERVIEW時都吹到咩都識,黎到又係另一回事,四十幾歲牛肉豬肉都分唔到。。

你已炒個工人所以要一人湊B?可以考慮請住鐘點先。。
我都好想請過個,但換左幾次都係咁心淡啦

大宅

我上個工人都50,動作真係慢到你火滾,要早瞓,眼蒙睇唔清,所以做野唔乾淨,學習能力超低,教極都唔跟你指示做,白紙黑字寫低,下一次已經唔記得,唔通無時無刻對住紙仔做野?冇得救,都好後悔,好彩仔女大,我又冇返工,把心一橫炒咗自己湊。

大宅

回覆 lulumelody 的帖子

36, 46, 56..各級前後相差10年

真係分別好大的

我36, 46都請過,

46明顯係體力差一點...

但36, 46 其實如要做得好的都可以接受..

但係5X...即係前後20年之差...分別好大

女人40開始老花,更年...你話5X幾會點..

她有心, 但無力....

子爵府

可以叫agent send email 嘛

大宅

我賓賓4X歲,都眼又蒙耳又聾,我女俾道廚房門夾住大喊,佢喺廚房入面都聽唔到

首頁

尾頁

跳至