自由報料

跳至

首頁
12345...18

尾頁

複式洋房

大家應該收到稅表,我盡力解答大家疑問。

hoho_mama  如果公司未能寄報税copy, 是否向税局申請迟D報?  發表於 14-5-26 22:56
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

回覆:填報稅表時間又到,歡迎大家提出疑問。

想ask 什么況下從來不收䅋單,交稅,已在職十幾二十年,大公司

男爵府

陪月勳章

回覆:填報稅表時間又到,歡迎大 ...

Jm想請教,我同先生合併報稅(因他收入不足個人免稅額),之前都係報我爸爸同先生爸爸同住,所以2個同住免稅額,上年我地買左樓,開始填住屋利息,但我評稅返來得返一半父母免稅額($80000),想問會否有特別原因定我寫信去再評?謝謝

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

別墅

分左居,但重有供養她,請問可否填下去?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:iloveveto 的帖子

Thx

大宅

樓主,想問下
如果2013-2014 中間只做了4個月工作,月薪$15000
係咪理應唔駛交稅?
因為搬左所以最近才收到通知話要報稅

侯爵府

fatdenden 發表於 14-8-28 19:48
provisional tax , 交定下個年度既稅
今年有稅款寬減,係埋每年唔同?會唔會下年都有。如果下年有稅款寬減,我今年交ge暫繳稅埋有剩,稅局會退俾我?
但佢退左今年交多左ge暫繳稅,但我下年又要交下下年ge暫繳稅?

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:請問屋企人今年五月交報稅表,仲未收到稅單

原帖由 ensureyip 於 14-08-28 發表
請問屋企人今年五月交報稅表,仲未收到稅單嘅?但我差唔多時間交表,已收到。。見到要交暫繳稅,請問係咩來 ...
provisional tax , 交定下個年度既稅

侯爵府

請問屋企人今年五月交報稅表,仲未收到稅單嘅?但我差唔多時間交表,已收到。。見到要交暫繳稅,請問係咩來ga?

大宅

引用:不可,只可是業主。另外,一生人只有15個年

原帖由 iloveveto 於 14-05-10 發表
不可,只可是業主。
另外,一生人只有15個年度扣扣樓利息,不需連續15年。
想確認下無論換唔換樓都係15年?因我睇稅局個website提到該物業既字眼有d混淆

別墅

其實我想問下稅局點樣會知道你是否全年與父母同住?
如果我填左全年與父母同住,基本上稅局都唔會challenge?

同埋我外父外母over 60,而我父母over 55
因為我人工高d,我係咪可以claim外父外母既allowance,而我老婆就claim我父母既allowance?

感謝!

男爵府

如有物業及車位(自用),兩樣可否同時申報免稅?

大宅

請問,如果我有一物業,未供完,從未報過稅,今年二月租左比人。
咁我可吾可以填報稅,會減几多呢?謝謝回覆

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 lovelycats1 於 14-05-10 發

大宅

引用:Quote:原帖由 快閃哈哈 於 14-06-09 發表我

原帖由 mm2014 於 14-06-09 發表
無收可能係公司無報而你又無申報, 你先生又無填你有收入?
公司有申報,我年年都收到公司俾我報稅張紙,但就未用過,我老公响2,3年前被稅局追過補返以前未報過既稅,最後係唔駛交稅,呢2,3年又收唔到,稅局會唔會因為報左都唔駛交稅而唔需要報??

別墅

引用:我想問,我做左野7年,都未收過稅單,但我

原帖由 快閃哈哈 於 14-06-09 發表
我想問,我做左野7年,都未收過稅單,但我人工唔高,已婚有2個小朋友,唔知係唔駛交定點?

...
無收可能係公司無報而你又無申報, 你先生又無填你有收入?

別墅

回覆:billiken 的帖子

是的

大宅

我想問,我做左野7年,都未收過稅單,但我人工唔高,已婚有2個小朋友,唔知係唔駛交定點?

別墅

引用:大家應該收到稅表,我盡力解答大家疑問。

原帖由 iloveveto 於 14-05-09 發表
大家應該收到稅表,我盡力解答大家疑問。
爸爸剛退休,退休金大約30萬,點報好?

男爵府

引用:Quote:原帖由+billiken+於+14-06-02+發表想

原帖由 billiken 於 14-06-06 發表
但如果剔左同住呢?剔唔剔俾12000有咩分別?
是不是只剔全年同住已是最高額?

首頁
12345...18

尾頁

跳至