爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

洋房

利申 我未結婚 同埋我想呻下
我都成27歲 咁大個仔 銀行居然仙都唔仙下

今年4月轉左建築呢份工 月入比之前高左成倍有多

有錢就緊係想買架車揸下威下啦
(主要原因係因為返夜更 葵涌去粉嶺 夜晚4點半左右收工 等到5點半先有278X搭 返到屋企6點半
去搭小巴出MK再轉小巴 又係6點3左右先返到 而且貴成30蚊. 今日試過搭8折的 都要155蚊, 所以
先決定買車)

咁我去車行同女朋友一齊睇中架08年CUBE 6萬幾蚊 因為無儲開錢既關係 所以打算上8萬
牌費保險都要比左先得

問題黎啦 上會 SD晒D文件比佢 佢琴日話唔批 係因為我呢份工返得2個月 未穩定 要搵個擔保人

嘩 一話搵擔保人個個"耍手拎頭"...以為我問佢地乞錢咁 雖然我自己都唔會做人擔保 但係呢個世界
真係人情冷暖

而我搵我女朋友做擔保 佢返呢份工先返得一個月 仲衰過我 我家陣驚緊佢唔批

因為每日咁樣返工真係會死人 返工放工前後用成4個鐘 買左車就一個鐘

我家陣打算佢真係唔批既我去借私人借貸

各位有冇平息既私人借貸介紹下 家陣上會4厘息 如果上倒每月要還1974

同埋小弟之前因為爭2期CARD數無找(因為家父有事) 所以個信貸評級應該好差
(呢件事係2年前既事 而我2個月後亦一次過還清左)

唉~_~ 點解做車主都咁難架 搞到我幾日都訓唔著

民房

回覆:rockso2000 的帖子

難即係未有能力。
八折的都係百零蚊一日,一定平過你養車。

有人車你時你仲可以休息下。

幾好

禁止訪問

大宅

回覆 rockso2000 的帖子

如果買車返工放工用 又可省時間值得考慮

複式洋房

一定貴過你日日坐的士

大宅

虎到金來勳章

4-5年前... P牌, 月入8k, 朋友友情價$3000 放左部mx 比我... (有半年多牌費)
$400(爛地, 屋企對面), 油錢~2500/月, 保險 8xxx/年
當時都仲可以平玩平養... 日日渣車返工, 玩到牌費夠期就湯左.

今年4月再買車, 人工~11k... 01年1500cc 車價15k
但係... 搵唔到近既停車場泊, 樓下領匯$2080, 排第3x位.
$900(爛地, 隔離村)... 假日車~1000/月... 保險就 3k.

車, 可有可冇, 去山卡啦係方便... 但係市區? 等成粒鐘先有個時租.
政府不停收地, 遲下分分鐘... 所以爛地停車場都冇晒.

別墅

搵 5 皮野買架 6 皮野既車都要又借又乜又7

講出黎都唔知信唔信你好 , 當膠 post 睇完算

禁止訪問

別墅

回覆:做車主真係一件好難既事

我一向認為買車,一係你搵錢多唔緊要,二係架車可以幫我搵到錢

大宅

回覆 rockso2000 的帖子

我部新車下周六到 部舊車可平讓俾你
E240 2400 cc 平冶 4門 原装油 1首 行高速約 $1.8/km 好少用 新車一樣 但年份舊
有興趣pm 我
可交AA車會驗車

公爵府

引用:Quote:rockso2000 發表於 14-6-14 12:34 乜

原帖由 Dearkk 於 14-06-14 發表
唔借咪得囉

1個月5萬, 2個月已經買到啦, 洗鬼借
係啦,第一個月買吾到,米第二第三個月囉,實有7-8皮啦,洗乜借?一鑊過比啦,你揾咁多?同埋多口講句,收工好走累,吾好揸。

別墅

回覆:alyk 的帖子

唔止嫁,仲未計用果錢去買股票呢
(不過如果樓主唔買車去威,買其他野去威就都係無用)

大宅

ashleychungli 發表於 14-7-31 16:18
樓主,我分享下我既經驗俾你做個參考啦。我大學畢業做左幾個月野儲左3萬蚊,咁就去買左我第一部車(車價$11 ...
你個"K屎"十分好, 如果你從來冇"威"過, 姐係冇買過車, 每月起碼可以儲6仟, 一年就七萬, 假如揸左3年車, 威左3年但就少左20個, 係咪敢計?

別墅

回覆:我愛Corina 的帖子

係嫁,當時心態咪又係諗住威囉,買部開蓬車去溝女嘛
所以為威威而買車係最硬膠既行為

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:樓主,我分享下我既經驗俾你做個參考啦。我

原帖由 ashleychungli 於 14-07-31 發表
樓主,我分享下我既經驗俾你做個參考啦。我大學畢業做左幾個月野儲左3萬蚊,咁就去買左我第一部車(車價$11 ...
Sorry,其實車唔係必須,你搵13k用左8k幾去架車到,完全唔化算

複式洋房

回覆:做車主真係一件好難既事

膠人膠post

別墅

嘩!早知睇曬先覆你啦,50K就買貴啲啦,買部z4都仲供得起有突。

別墅

樓主,我分享下我既經驗俾你做個參考啦。我大學畢業做左幾個月野儲左3萬蚊,咁就去買左我第一部車(車價$110000)開頭都諗住上會5年每個月2千零蚊好輕鬆。
當時我5年牌,0NCB,under 25歲,保險多謝$18000,好啦,照俾啦。
之後就知咩叫買車容易,養車難。我部車平圴0.7一公里,我當時日日上水旺角返工,我油錢:4000個月+$2500月租停車場+$400隧道+$1300儲定下一年牌費同保險。
每月唔計保養/意外用你$8200。
當時都叫應付到,係無錢儲姐(收入$13000)
人有3衰6旺,我今年2月無左份工。因為之前無收入,即時企左係度。你依家拉人擔保啲人都咁,到你要開口借錢供車,我估仲難。

仲有:08車已經要年年驗車,唔好彩有咩過唔到關既又要整。

你如果只係用黎返工放工,買部幾千蚊既錢7,買第3保,咁樣唔洗上會,唔洗買全保好過

別墅

養車先係一件難事

複式洋房

樓主. 我也覺得您根本無必要買車. 按您現在經濟能力

但還是想講
心頭嗜呢樣野. 唔係咁容易去得到 . 否則就唔會係心頭嗜.

如果您連向銀行分期都唔得. 證明左一樣野. 就係您太早去買.
應該儲下錢先. 目標距離自然會慢慢走近.

首頁

尾頁

跳至