夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公本身好鐘意小朋友,
我地生左個BB先得10幾日,
隔幾個鐘就要飲一次奶同換片,
每次餵奶換片通常要一個鐘先攪掂,
所以我地都無得點訓,
生BB之前,我媽咪提議過BB俾佢揍過夜,因為怕我同老公遲d返工辛苦,但當時我同老公都十分反對,因為我地都覺得呢個係必經階段,同埋我地都唔捨得BB唔同自己一齊訓 ,
但今日只係BB出世短短十幾日,我老公無啦啦轉軚話不如第時返工俾我媽咪湊過夜,
我聽到之後好唔開心,我覺得短短半個月都無,我老公就咁怕辛苦,既然明知自己咁承擔唔到照顧BB,咁點解又要話生BB?
我坐緊月,晚上又要泵奶,有時見到我老公訓到死左都無叫佢起身,我自己一個攪掂都無怨言,傷口又痛又累,佢就連呢小小辛苦都承受唔到,我覺得佢好無用

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆:BB出世十幾日,老公竟然。。。

可以的話,老公放工返屋企後,交比佢照顧,你去瞓覺差電。初生期間最辛苦係大人無法連續瞓6-8個鐘,但至少唔係貼身先,分到工就偷到時間休息多些。若老公肯試幫手,就比佢幫啦,大家都係新手,邊個一開始就識,雙方支持對方,就好易過㗎啦

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

家中有兩件,兩公婆出外做,第一件出世前因工人唔好炒咗無再請,日日接送日托,兩個人分工頂住咪過咗。頭一兩個月真係好辛苦,若老公肯幫手,做得唔好都多謝下,佢先有心機繼續幫手。

民房

回覆:mc 的帖子

我老婆生左!我頂硬上每一個晚上都幫老婆手照顧仔仔!一個月後!加上正常返工!我瘦左10磅!老婆立刻自動出聲!戈去佢媽度一排先!佢怕我辛苦!我覺得我老婆好睇諒我!知道我辛苦!先咁樣去安排!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 14-8-13 14:13
呢個年代既男人,一般都係無用架拉,所以好正常,唔好唔開心拉

...
SAD , BUT SO TRUE

複式洋房

其實你老公有嘗試幫手湊已經係好好咖啦﹗男人同我地吾同,bb係我地個肚10個月,早期又怕佢冇心跳,中期又要怕佢器官生吾齊,晚期又怕自己冇力生,經過10個月洗禮,只要佢平安出世,我地媽媽真係幾辛苦都會學同做,吾會怨。男人吾同,真係要見到個bb個一刻先覺"我終於做左人老豆啦﹗"bb出世幾耐,爸爸哩個engine先啟動咁耐,一時要佢地適應真係需要多少少時間。吾好失望,多d同老公耐心傾下、交換想法,明白對方立場多一d,對你兩公婆同bb都會好d啦﹗加油呀﹗

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我要返工..凌晨12點 3點 6點都起身餵奶換片...

老婆負責奶脹時自己泵奶夠了

侯爵府

回覆:chuchu123_456 的帖子

乜都靠自己,我都係,唯有睇開D。

複式洋房

開頭係辛苦D架啦

禁止訪問

大宅

想生BB熱投

但其實真的好累好辛苦, 我和老公無人幫, 硬住咁捱

好好珍惜, 不想錯過你成長

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

不如咁諗,你捱到眼訓唔等如你老公頂得住,我坐月時都喺奶奶到,老公每日返黎食飯睇下bb,跟住自己返屋企訓,因為佢每日返工都要搬野,一唔夠精神甩手啲貨真係會跌死人,我都有唔開心,點解坐月老公唔喺身邊,唔係幫我手一齊湊,但當你諗到佢係一家之柱,休息重要啲嘅時候,你就會改變你呢個諗法!同埋我餵人奶,佢根本冇野幫到手

別墅

引用:其實依家好正常,好多人都咁做,包括我做媽

原帖由 deckite 於 14-08-13 發表
其實依家好正常,好多人都咁做,包括我做媽媽當然想bb係身邊,我開頭俾我奶奶湊過夜個陣,足足喊 ...
me2其實又邊會有媽媽想同自己bb要分開住,起初一個月我每晚都喊,但始終都要向現實低頭,好彩我媽咪真系好好同經驗足夠,令我放心好多。如果比奶奶湊我諗我會崩潰

水晶宮

畀面勳章

引用:我老公本身好鐘意小朋友,我地生左個BB先得

原帖由 chuchu123_456 於 14-08-13 發表
男人通常都系…叫他幫,系丫…個人醒左…但完全唔知做緊乜…我真系多謝他

男爵府

初生b初頭湊係好辛苦架

禁止訪問

大宅

回覆:chuchu123_456 的帖子

女人係捱得苦過男人,,我坐月好多時夜晚自己餵奶泵奶洗嘢一腳踼

大宅

我反而好開心我可以半夜起身
因為我全人奶
得我先可以半夜照顧bb
就算叫醒老公,佢都無野幫到手(佢無奶嘛)所以我都唔會叫醒佢,等佢休息好d
見到bb健康,我覺得自己好有成功感

大宅

原帖由 chuchu123_456 於 14-08-13 發表
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10152191928306671&id=618791670

大宅

啲男人係咁,少少嘢嫌辛苦,有時你呻一,兩句又話你預左啦,佢哋根本唔明,依家啲男人係無乜責任感,付出嗰少少以為好多,難為我哋做女人on call 24,佢哋仲有時間去玩去打機

首頁

尾頁

跳至