烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

<<洋蔥牛柳炒河>>

哈~D河粉記得一條條分開咗先~唔係痴埋一齊就好難炒得好呢~炒嗰時記得火要大~鑊要熱~咁先會炒得好食架~!至於個洋蔥呢~黃師奶就鍾意食爽口d~如果鍾意食淋身~又要炒耐d~總之自己執生啦~呵呵~

材料: 牛柳250g , 洋蔥一個(切絲) , 炒河粉3碗, 老抽適量(調色)
牛柳醃料: 生抽半湯匙, 蒜茸半湯匙, 糖及生粉各1茶匙, 胡椒粉及麻油少許, 水一湯匙

STEP 1
牛柳跟醃料伴勻備用; 炒河粉先分開一條條;

STEP 2
燒紅鑊爆香洋蔥炒至軟身後拌入牛柳快炒至轉色

STEP 3
拌入炒河粉後加入老抽兜勻炒至乾身即成 (唔好炒咁耐呀!~牛肉老咗好難食)

自己炒~油少D~冇出街食嗰D咁肥架~~

小肥肥七號    發表於 15-2-4 10:13
M.I.L.L.    發表於 14-10-17 12:20
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆:黃師奶廚藝小百科 - 洋蔥牛柳炒河

水晶宮

回覆 Bloomer2014 的帖子

我通常放2-3個鐘架~即係下午買餸放入去~夜晚先煮咁呢~!
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

大宅

笑得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章

引用:回覆 morning_ning 的帖子牛肉順紋切定橫紋

原帖由 黃家小新抱 於 15-02-02 發表
回覆 morning_ning 的帖子

牛肉順紋切定橫紋切呀? 記得要橫紋呀!~牛肉俾d 水醃吖~吸咗水就會腍身好 ...
謝謝,下次試下先

黃家小新抱    發表於 15-2-3 16:15

大宅

引用:回覆+heiB+的帖子我冇~只係放入雪櫃抽乾水

原帖由 黃家小新抱 於 15-02-02 發表
回覆 heiB 的帖子

我冇~只係放入雪櫃抽乾水份~咁會易炒好多~
放入雪櫃幾耐丫,我從未試過自己炒河,好想試下!

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

回覆 heiB 的帖子

我冇~只係放入雪櫃抽乾水份~咁會易炒好多~

水晶宮

回覆 morning_ning 的帖子

牛肉順紋切定橫紋切呀? 記得要橫紋呀!~牛肉俾d 水醃吖~吸咗水就會腍身好多~煮前加d 油同生粉拌勻~煮時加多少少油~大火快手炒~唔會煮得老火就ok~!

男爵府

買回來的可粉要用水洗嗎?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

炒得好令

黃家小新抱    發表於 15-2-2 16:43

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我要一碟

黃家小新抱    發表於 15-2-2 16:43

大宅

笑得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章

請問牛柳點整先唔un?我整親都似香口膠

複式洋房

屋企都炒得咁靚

大宅

水晶宮

引用:原來要放入雪櫃抽亁d,+吾怪得之前我滅開果

原帖由 Funnydeep 於 14-11-02 發表
原來要放入雪櫃抽亁d, 吾怪得之前我滅開果時痴實,成日滅斷
放入雪櫃雪一雪易炒好多

水晶宮

回覆:unasze 的帖子

用細火慢慢爆就香架喇!日本洋蔥好食啲!不過又唔駛買到咁貴啦

水晶宮

引用:仲靚過茶記嘅河粉呀請問用邊款牛柳,我驚會

原帖由 GGEDO 於 14-10-19 發表
仲靚過茶記嘅河粉呀
請問用邊款牛柳,我驚會好un, 新鮮定急凍的?謝
對唔住!遲咗覆!我用新鮮架

複式洋房

原來要放入雪櫃抽亁d, 吾怪得之前我滅開果時痴實,成日滅斷

男爵府

黃家小新抱 發表於 14-10-17 11:14
哈~D河粉記得一條條分開咗先~唔係痴埋一齊就好難炒得好呢~炒嗰時記得火要大~鑊要熱~咁 ...
用中火 or 細火炒洋蔥好呢? 我炒極都唔香......
買那種洋蔥香D ?
thanks

首頁

尾頁

跳至