在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉...好煩惱呀~我本身係一間細公司做緊marketing supervisor....但細到不得了....
人工幾好~唔錯, 暫時無乜野做, 因為係開荒, 每日暫時準時收工, 番5DAY~
個人都幾頹下...有雙糧同BONUS....

咁岩呢個時候我舊公司要expand, 需要請人~
呢個MOMENT佢地無晒中級管理層...
所以想搵我番去做AM....
我尋日請左假去見工....今朝收到電話請左....
不過OFFER麻麻地...比呢度人工高10%到啦....
但就大公司, 有O靚, 有TITLE, 有勁多野做, OT到爆.....
一樣有雙糧BONUS...

想問下各位JM你地會點揀呀...
如果我呢個時候轉工.....我2邊都無晒雙糧同BONUS....
我1月尾又要去旅行...本身想用雙糧舊錢去...
但如果轉左....就無左呢舊錢之餘...仲要請no pay leave.....

點解D TIMING咁唔夾架!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
俾著你地...會揀career path 定 $$$呀?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 14-11-3 14:34

原帖由 KonnyGreen 於 14-11-04 發表
如果cv唔寫, 有時會見到d無為工wo...
一定會,出唔起錢果d

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

winniewwl 發表於 14-11-3 15:00
唔寫?? 我初頭諗住寫, 係因為隔走個D 9唔搭8出手低的公司...點知累到自己.....
咁你到時application form先 ...

yes, it is my strategy
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

island811 發表於 14-11-5 17:58
咁又系。同佢地講你要食埋年尾花紅同雙糧先會走。睇下佢地等吾等你啦,如果你吾講原因佢地以為你放棄,決定 ...
我講左喇~佢地都明白, 但亦講明不會等我....
會繼續請人~咁我都明白既...
有乜理由要人等幾個月....1頭半個月就話姐~
所以咪話希望佢地請唔到人囉...hehehe

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

引用:Quote:island811 發表於 14-11-4 21:24 唷

原帖由 winniewwl 於 14-11-05 發表
其實我番去打天下無問題...我都預左~壓力大~同埋會OT!不過都係$...困擾住我~
我要double pay & Bonus呀!!!! ...
咁又系。同佢地講你要食埋年尾花紅同雙糧先會走。睇下佢地等吾等你啦,如果你吾講原因佢地以為你放棄,決定權係佢地手。

大宅

island811 發表於 14-11-4 21:24
唷,原來你未有小朋友,咁你可以考慮下番舊公司打天下,不過個度可能會係個戰場。
少左好多私人時間同埋大 ...
其實我番去打天下無問題...我都預左~壓力大~同埋會OT!不過都係$...困擾住我~
我要double pay & Bonus呀!!!!
希望舊公司年尾請唔到人啦....

大宅

KonnyGreen 發表於 14-11-4 16:52
我都有試過, 所以我而家都寫明,
始終有要求, 唔係是但一份都肯做...
到搵無可搵先唔寫 T^T
但係原來寫明左...都有中溫雞發雞盲叫你去見工......

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

引用:Quote:island811 發表於 14-11-3 21:45 我

原帖由 winniewwl 於 14-11-04 發表
不過我暫時未有小朋友喎......我都明準時番工收工係無壓力.....之但係....
呢度實在太頹廢...
同埋個老細.. ...
唷,原來你未有小朋友,咁你可以考慮下番舊公司打天下,不過個度可能會係個戰場。
少左好多私人時間同埋大壓力些。
你坐得上呢d位都系勁人,可能你心裡早已有定案。

加油並祝好運。

大宅

陪月勳章 畀面勳章

winniewwl 發表於 14-11-4 10:51
認同!! 試過過海見工去到第一句同我講俾唔到expected salary我
我個下真係好嬲, 咁做乜仲要打俾我見工????? ...
我都有試過, 所以我而家都寫明,
始終有要求, 唔係是但一份都肯做...
到搵無可搵先唔寫 T^T

大宅

回覆 iriswy 的帖子

子爵府

回覆:年尾先俾個OFFER人....

唔返,offer 冇誠意

大宅

hoganbaby 發表於 14-11-4 10:56
換轉係我,我會選擇走,因為大公司起碼前途好D,日後再跳既時候,起點都高D呀 ...
謝謝您意見~但我上星期REJECTED左, 想等埋個雙糧先呀

公爵府

換轉係我,我會選擇走,因為大公司起碼前途好D,日後再跳既時候,起點都高D呀

大宅

KonnyGreen 發表於 14-11-4 10:14
認同!! 試過過海見工去到第一句同我講俾唔到expected salary我
我個下真係好嬲, 咁做乜仲要打俾我見工???????

大宅

milkfaegan 發表於 14-11-4 07:27
人工係老闆決定,HR會知道個salary range,可能你個expected salary已超出個range,咁老闆都唔會批,好自然 ...
我唔知HR個salary range點定啦.....不過, 算啦~個salary雖然唔係我expected的. 但勉強可以接受啦~\
我而家最希望係佢地過年前請唔到人, 等到我...hahahaha

大宅

island811 發表於 14-11-3 21:45
我覺得都係留係原有公司。
1. 我著重既係同小朋友相處既時間
2. 每日準時番工放工、無咁大壓力
不過我暫時未有小朋友喎......我都明準時番工收工係無壓力.....之但係....
呢度實在太頹廢...
同埋個老細....係一個土豪老細
做野好立羅....講野又詞不達意....
有時都覺得有D難相處~因為唔知佢想點/諗乜

大宅

heily123 發表於 14-11-3 18:39
我個case同你有9成相似,不過突然懷孕無得走,留返舊公司拿埋bonus and maternity leave 先走。每日只做 rout ...
係呀!!!!完全同意呀!!!!我真係唔中意做一份工係日日上網無野做....
個人咁頹廢...個腦遲下會唔識郁架....

大宅

陪月勳章 畀面勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 14-11-3 14:34
所以我cv 唔寫expected salary, 冇左議價空間。

大宅

引用:Quote:KonnyGreen 發表於 14-11-3 14:02 聰

原帖由 winniewwl 於 14-11-03 發表
都唔明個HR做乜! 明明MKT等人用! 但HR又壓價~咁咪即係唔想請人?!
人工係老闆決定,HR會知道個salary range,可能你個expected salary已超出個range,咁老闆都唔會批,好自然會壓你價,HR都好想快啲請到人,唔駛做咁多interview,上頭又會俾壓力係咁吹

王國會長

我覺得都係留係原有公司。
1. 我著重既係同小朋友相處既時間
2. 每日準時番工放工、無咁大壓力

但人各有志,要諗清楚吾自己甘吾甘心留係蚊型公司、定係想做女強人﹖

首頁

尾頁

跳至