家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

一家三口,住公屋,我三年前由全職轉 FTM. (每月需要付2位長老3千家用)

男爵府

引用:樓主已經有小朋友,她老公係公務員,有長俸

原帖由 bik1229 於 15-01-11 發表
樓主已經有小朋友,她老公係公務員,有長俸,醫療貴藥咩都包。看你其他post些回應就知係想搵客。

...

珍珠宮

回覆:jmlcb789 的帖子

樓主已經有小朋友,她老公係公務員,有長俸,醫療貴藥咩都包。看你其他post些回應就知係想搵客。

禁止訪問

回覆:C6月入$25000(精明的你,會如何善用)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 333s 的帖子

C6個人開支

象牙宮

fanfanbb 發表於 15-1-3 14:45
加油啊,有ftm的孩子最幸福。我自私,選擇了繼續工作,但是我最尊敬全職母親 ...

沒有對.错的.

我選擇繼續工作, 也並不回悔. 有的經濟基礎, 我才可選擇早退休....

全職母親 ... 我老媽, 姐姐是全職母親., FTM 子女升中學時. 大部分又投入工作..
無法二全其美. 有得也有失. 取/ 捨問題.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

回覆 333s 的帖子

別墅

引用:Quote:原帖由 nganngan 於 15-01-03 發表多

原帖由 fanfanbb 於 15-01-03 發表
加油啊,有ftm的孩子最幸福。我自私,選擇了繼續工作,但是我最尊敬全職母親

...
唔可以話係自私,只不過係每個人都有自己需求同選擇。大家一齊努力,好好享受現在雍有一切。

大宅

引用:Quote:原帖由 babydanb729 於 15-01-02 發

原帖由 nganngan 於 15-01-03 發表
大家係 FTM先可以感受到。年终無休,要處理屋企大/小事。唔係FTM係唔會明白的。

...

男爵府

引用:Quote:原帖由+fanfanbb+於+15-01-02+發表其

原帖由 nganngan 於 15-01-03 發表
多謝支持!本身做開 full time,生B之前係諗清諗楚生左B係唔會做野專心湊B(因為無屋企人幫手湊),而家个社署 ...
加油啊,有ftm的孩子最幸福。我自私,選擇了繼續工作,但是我最尊敬全職母親

別墅

引用:Quote:原帖由 tedghost 於 14-12-28 發表本

原帖由 babydanb729 於 15-01-02 發表
咩叫選擇左ftm唔去賺? 每個人都有自己的想法 . 屋企無人湊點出去賺?妳講的真係搞笑.. 我都係ftm 我c6穩唔 ...
大家係 FTM先可以感受到。年终無休,要處理屋企大/小事。唔係FTM係唔會明白的。

別墅

引用:Quote:原帖由 nganngan 於 14-12-26 發表一

原帖由 fanfanbb 於 15-01-02 發表
其實都猛猛緊,而家D野咁貴。唯有等小朋友讀全日搵份part time 做下,儲下錢。

樓主你好偉大,選擇左世界 ...
多謝支持!本身做開 full time,生B之前係諗清諗楚生左B係唔會做野專心湊B(因為無屋企人幫手湊),而家个社署個個為左搵食而疏忽左屋企既小朋友同另一半,所以辛苦D都自己湊B,同照顧老公。唯有節省日常開支(生活同以前真係完全唔同哂,但最緊要係一家人開心就好)

大宅

引用:2公婆夾埋揾2萬幾又係另一樣,因為保安夫婦

原帖由 tedghost 於 14-12-28 發表

2公婆夾埋揾2萬幾又係另一樣,因為保安夫婦都有權生仔,唔 ...
咩叫選擇左ftm唔去賺? 每個人都有自己的想法 . 屋企無人湊點出去賺?妳講的真係搞笑.. 我都係ftm 我c6穩唔多 6299要翻工 一定要自己湊. 唔該妳係第二個角度體諒下人.

男爵府

引用:一家三口,住公屋,我三年前由全職轉+FTM.+

原帖由 nganngan 於 14-12-26 發表
一家三口,住公屋,我三年前由全職轉 FTM. (每月需要付2位長老3千家用)
其實都猛猛緊,而家D野咁貴。唯有等小朋友讀全日搵份part time 做下,儲下錢。

樓主你好偉大,選擇左世界上最辛苦的工作,情可犧牲生活質數,好難做到。

男爵府

回覆:tedghost 的帖子

thx

男爵府

回覆:QQfishma 的帖子

thx

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

禁止訪問

引用:回覆 QQfishma 的帖子但年紀已over 40, 但

男爵府

回覆 QQfishma 的帖子

但年紀已over 40, 但仔女先讀緊幼稚園, 有排捱

禁止訪問

引用:回覆 QQfishma 的帖子貿真係好慳囉

首頁
12345...6

尾頁

跳至