自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

以家間間學校都係用普通話教中國語文
明明廣東話教中文
為什麼要人用普通話教中文
字就繁體
寫又唔見佢用簡體
真係幼稚園操定普通話
唔係上小學搞唔掂

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

回覆:tingtingalex 的帖子

普教中跟繁體字冇關

大宅

第一其實普通話都有俗語的,
所以吾好拿C6上大陸玩學識那些普通話當中國語文教D小朋友,
廣東話有俗語,普通話一樣有,
用普通話教中文小了一個廣東話俗語用字的問題是事實(是躲避了),
但有些只有廣東用語才能表達到的情感,
小朋友就不能學識用文字表達了,有些東西北方是沒有的,
這就是一種地方的文化,普通話是不能取代其他語言的。
第二,早D學在幼稚園就學,小學就好了嗎?
那麼不如上出世就學啦,當你明白小朋友大腦的語言發展,
你就不會這麼說了,大陸什至歐洲有些人很遲才學英文的,
但他們講與寫都不知幾好,因為有興趣和目標,所以不是早D就好的。
第三,外國人在自已國家有得"no",根本不會想出國的,
但他們看到自已在自已地方無得"no",
白皮膚金頭髮在中國人地方又會高人一等,
才是吸引之處呢!
(當然不是所有外國人都是這樣的)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jollyma 發表於 15-1-2 17:18
太多例子證明\"普教中\"對提升中文水平沒有作用
呢樣我同意

珍珠宮

睛靈勳章

回覆:真係唔明中文科點解咁

太多例子證明\"普教中\"對提升中文水平沒有作用

伯爵府

ohtenaj 發表於 15-1-2 16:50
其實我幾贊成普教中 平心而論 依家國語係大趨勢 就算外國人都有唔少係識講國語 三文兩語一向都係教 ...
廣州人不嬲都係中國算係比較排外既地方. 但佢地一樣越黎越少人講廣東話.
廣州依家d新一代係屋企都講普通話,所以我覺得香港都可能有咁既一日..
仲有廣州人作左首歌話"大陸zf推普滅粵", 個名叫"乜都拆, 廣州話唔可以拆"

https://www.youtube.com/watch?v=apYSQA7OW6M

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 15-1-2 17:04
浸得多與小問題,一日一堂vs一星期一堂,總有分別。

其實我以前中學都係一星期一堂,依家唔覺得用普通話溝通有咩問題。反而多d上大陸forum學到好多佢地d用詞eg 吃貨, 被坑了, 傻迫, 拼爹..同佢地溝通會明白多d佢地既意思, 如果唔係一陣佢地爆左呢d潮語出黎都只可以乾笑唔知佢地笑乜.

仲有依家佢地有句新潮語就係"有錢就是任性!"

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-01-02+

原帖由 SabrinaR 於 15-01-02 發表
其實可以增設普通話堂,加多d學習時數,唔一定要普教中。
浸得多與小問題,一日一堂vs一星期一堂,總有分別。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+薯圈+於+15-01-02+發表第1,+

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-02 發表
完全同意幾多鬼佬唔識中文都要學普通話。香港人近水樓台偏要討厭。就好似前排有個post分享:外國人 ...
其實可以增設普通話堂,加多d學習時數,唔一定要普教中。

伯爵府

我覺得普教中會對一d學語言冇乜天份既人更亂,見過有小朋友無啦啦用廣東話話咩:好擠呀好擠呀。佢媽媽就話廣東話係講好迫,個女就話老師中文堂唔係咁教架wor!

如果真心想子女作文好,建議多背詩詞,多睇書。我覺得中文學得唔好係因為冇人重視,香港人冇閱讀風氣,香港d小朋友淨係識玩ipad iphone,大陸學生好多都識背幾首詩。我有一個書香世代既同學作文好叻,細個佢話阿麻成日叫佢背唐詩三百首,然後就詩經楚辭。唔關普教中事,因為我d大陸親戚講普通話但作文都好差

王國長老

引用:Quote:原帖由+tingtingalex+於+15-01-02+發

原帖由 薯圈 於 15-01-02 發表
第1, 唔係間間學校都以普教中,我仔間學校已經唔係。

第2, 唔明普教中點解要同簡體字聯繫埋一齊,台灣人講 ...
完全同意幾多鬼佬唔識中文都要學普通話。香港人近水樓台偏要討厭。就好似前排有個post分享:外國人問:有無機會返大陸工作,香港人問:可唔可以唔返大陸工作。點解唔可以先裝備自己?唔好同我講而家d人都係講講下就識。三十年前識英文已經好巴閉,今日做個秘書都要求流利。今日識普通話半咸淡都得,三十年後大把貨揀唔流利會失機會喇

伯爵府

引用:Quote:原帖由+HeninBaby+於+15-01-02+發表

原帖由 SabrinaR 於 15-01-02 發表
普通話都有口語(例如:愛咋的咋的),文法錯誤。講普通話唔代表作文能力好,大陸都唔係個個人都作得一手好 ...
新聞,打錯字

伯爵府

引用:用普通話都有好處,作文用字唔會口語化,其

原帖由 HeninBaby 於 15-01-02 發表
用普通話都有好處,
作文用字唔會口語化,
其實只係中文科咁教,
普通話都有口語(例如:愛咋的咋的),文法錯誤。講普通話唔代表作文能力好,大陸都唔係個個人都作得一手好文。再睇下依家大陸官方新文d中文,我覺得文法真係唔好睇。

大宅

其實我幾贊成普教中 平心而論 依家國語係大趨勢 就算外國人都有唔少係識講國語 三文兩語一向都係教學既理念
但我唔覺得咁樣會令小朋友唔識講廣東話 不竟香港依然係以廣東話作為我地既母語 依個環境下 香港小朋友唔會唔識講廣東話既

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

但似乎好多家長都鍾意普教中,如果果間唔係普教中就多多意見

伯爵府

引用:Quote:tingtingalex+發表於+15-1-2+10:01+

原帖由 企鵝BABY 於 15-01-02 發表
我小朋友果間都係普教中, 我又覺得ok喎. 佢地好易上手, 學多樣語言都無咩唔好, 現在係香港工作上都會接觸內 ...
我好同意你講法。

我的小朋友小一前都唔識普通話,小一上課一開始已經普教中。再者,其中一位班主任係教中文,所以佢一定要同小朋友講普通話。最初,我都擔心佢,但半年後,佢已經適應哂。

學多一種語言,其實又有什麼問題呢?

王國長老

如果講廣東話拼音輸入法。我家有實驗品,我女學校小一開始普教中,學校所有中文老師一句廣東話都唔講。九年普教中後,打廣東輸入誇啦啦,全校無人唔識講廣東話(除左d外藉同學)。部分家長真的過份憂慮

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔學校每星期2堂普通話,

到小四時中文轉用普通話,我覺得小朋友已完全應付到,

我仔而家小三,逢星期六,日要求睇"熊出沒",唔見佢話唔明WOR.

學識多樣語言無壞.

翡翠宮

好媽媽勳章

chingcging 發表於 15-1-2 16:26
口試係可以簡。問題係班細路細個學語文嗰陣普教,中一啲廣東話懶音真係恐怖過恐怖,改極都改唔到!因為習慣 ...
我知廣教同普教D 字好大分別...... 我仔普教中, 廣教中都試過...... 跟本不是我手寫我心.......

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔學校中文用廣東話,另加一星期兩堂煲冬瓜

我要記得幸福......

首頁

尾頁

跳至