少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友小五,但日日都欠交,最常見唔係欠功課,係欠帶嘢,欠都上學期本手冊都寫到花晒,下學期一開學又欠,已經係日日幫佢對手冊,但無嗰啲佢話係學校,結果梗係又欠,筆袋永遠無文具,因為文具只會掉落書包,已經小五,仲係欠欠欠,我唔知可以點幫佢,我已軟硬兼施,但結果都一樣,請問有無高人指點

大宅

引用:小朋友小五,但日日都欠交,最常見唔係欠功

原帖由 whywhywhywhy 於 15-01-30 發表
小朋友小五,但日日都欠交,最常見唔係欠功課,係欠帶嘢,欠都上學期本手冊都寫到花晒,下學期一開學又欠, ...
可能冇心上学,或想draw your attention。如果做佢鍾意嘅嘢,唔會唔記得!

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

自己不能自理, 便加團隊陪養, 如童軍, 紅十字會等, 會好d

別墅

回覆:日日欠交點算好

我仔小一都係咁,尋日先鬧完掛住玩唔做功課,諗住佢今日生生性性溫聽日既默書。點知功課未做晒、書又未溫扭計要落街玩,俾我趕左佢出門口。

大宅

引用:Quote:原帖由+JudyHung1979+於+15-01-31+發

原帖由 whywhywhywhy 於 15-02-02 發表
有同佢傾過,就係話佢都唔想,下次唔會,佢試過做晒功課執好書包,但我一檢查,先發覺佢完全無執書包,好多 ...
我囡一樣, 玩子行頭, 功課, 責任最後

禁止訪問

別墅

我個女以前讀小學一樣,成日漏呢樣漏個樣.有一次我好嬲唔肯幫佢簽手冊,我話你翻去同老師講媽咪好嬲唔肯簽手冊,問老師應該點處理啦....第二日一邊震一邊喊翻學.之後成兩個月都無欠交....因為老師鬧左佢一餐,話下一次就記小過.重要系周會度宣布.
後來又開始欠交,因為阿嬤偷偷幫佢簽手冊~~~
中學之後,好好多拉.因為我地搬開做唔跟阿嬤住~~~

子爵府

呢d係executive skills, 好多小朋友缺乏。executive skill 係在廿歲前發展得最快。amazon有本書,叫smart and scattered. 睇下幫唔幫到手。
I support autism acceptance!

禁止訪問

大宅

我個仔都係咁......佢連寫都唔寫都對唔到.......我依加都有叫佢問同學 whatsapp 比佢再對...... 真係好煩, 到中一都唔知點

子爵府

不過佢最近好左

子爵府

引用:你會唔會幫佢檢查書包?

原帖由 豪瑩媽媽 於 15-02-13 發表
你會唔會幫佢檢查書包?
已幫

複式洋房

你會唔會幫佢檢查書包?

子爵府

引用:佢學校冇將功課上網咩?

原帖由 mandy952 於 15-02-11 發表
佢學校冇將功課上網咩?
五年級無啦

琥珀宮

回覆:whywhywhywhy 的帖子

佢學校冇將功課上網咩?

子爵府

引用:你冇幫佢跟下咩?

原帖由 mandy952 於 15-02-11 發表
你冇幫佢跟下咩?
有跟,但無寫手冊就無得跟

琥珀宮

你冇幫佢跟下咩?

子爵府

引用:同我仔一樣, 又係小五, 下學期開始欠足一個

原帖由 littlelamlam 於 15-02-03 發表
同我仔一樣, 又係小五, 下學期開始欠足一個星期, 其實佢做野無條理, 欠功課不外乎:

~ 無抄整手册(可以成版 ...
我而家已停晒佢上網打機,希望佢知

男爵府

同我仔一樣, 又係小五, 下學期開始欠足一個星期, 其實佢做野無條理, 欠功課不外乎:

~ 無抄整手册(可以成版無抄, 因憎寫字)
~ 就算有抄整, 吾跟手册做

我小一已要佢依足程序:
1 抄整手册
2 放學跟手册逐樣功課拎出來
3 做好剔番手册
4 放入功課袋

但成日吾跟, 所以欠!!!

我坐低同佢傾過呢個問題, 最終協議如下:

欠功課或書, 即時丢佢一架車仔(他心愛的)
如果日吾欠功課, 會有五蚊零用

今個星期又真係無欠

子爵府

玩具勳章

唉! same to u! 我個仔小四都係一樣, 日日都有野欠! 上課又吾專心! 我今日直情嬲到吾想同佢講野!

首頁

尾頁

跳至