自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

以下全部發生喺香港境內,而且系我親身經歷:

件事發生喺兩年前,話說我一家喺火車度(紅磡——>落馬洲),老公抱住仔,我推住bb車,個女就坐喺車度,臨落車時大部份人包括我都喺門口附近準備落車,忽然間感覺到有人扯緊我backpack,擰轉一望見到有個男人即刻縮手,但仍然神態自若,氣定神閑,我下意識即刻伸手摸下個袋,當時我揸住銀包,袋入面最貴系電話(喺最出嗰格,電話仍然喺袋,但拉鏈被拉開咗一半。嗰刻唔知點解自己咁大膽,退後指住個男人同老公講“嗰個人開我個袋摞我啲嘢”,跟住老公拉我埋佢度話“後面個男人只手摞緊嘢”,當時我唔明老公講緊乜,好快,車門就開咗,大家都開始落車。
落車后,見開我個袋嗰個男人同另一男人一齊行喺我哋前面,之後有第3個女人由後面跑上來拉走咗個同黨向另一面行,而落手嗰個就自己反方向行樓梯上入境大堂(嗰度系禁止進入的),老公叫我即刻去揾職員,職員同我一齊返去老公嗰邊時,見到個男人搭緊電梯落來,老公即刻指住話卑職員知,職員call警察,同一時間職員就請佢唔好走住,之後警察就來到。
後來我先知,原來我話卑老公知有人偷嘢時,我後面有個男人喺衫袖摞緊把戒刀出來,跟住我老公即刻拉開我,個男人就收返埋把刀。而另一個女人喺火車度仲一直撩緊細佬玩,我完全無為意佢哋喺同黨。

我哋取消咗原定行程去落口供,一搞就4個鐘,亦有曬心理準備要上庭。
幾個月后,我哋收到信,指個賊認罪,被判入獄,而我哋亦無需上庭。
遺憾嘅系只系判咗幾個月,而同黨亦拉唔到,相信幾個月后,佢出返來又系一條好漢,又可以再犯案!

子爵府

回覆:講開偷嘢,我都講下親身經歷......

咁狼死

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你老公好好!

我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

侯爵府

回覆 nice0904 的帖子

細過返大陸都遇過(2X年前)
2大3細返大陸,搭巴士時隔離遇到有人偷野,有人唔怕死大大聲喝住個賊(佢自己淨係顧住個仔,老婆同d女企係個賊附近),剛好到站,有6-7個男人落車,架車開走望到佢哋聚埋一齊講野(同黨),好彩冇出刀,唔係就慘啦

侯爵府

susumi123 發表於 15-4-11 10:59
根本就危險
其實每個地區都有小偷,色狼,變態佬; 不過出去旅行,好多時會去鬧市行街,入咗高危地區自己唔覺。以前同朋友返大陸旅行,盡量經agent訂車票,自己唔入火車站、汽車買票,真係要入,就hold錢果個在中間,其他朋友圍住佢,d錢全部收入貼身錢包

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:我上兩星期也在深水埗比人伸手入褸袋偷電話

原帖由 SQS 於 15-04-11 發表
我上兩星期也在深水埗比人伸手入褸袋偷電話,比我發現,我捉住佢,電話已在佢手,佢氣定神壇咁遞番個電話我 ...

子爵府

2018復活節勳章

伯爵府

引用:我都試過一次十年前番深圳東門果陣同男友去

原帖由 bbhappy2009 於 15-04-11 發表
我都試過一次十年前番深圳東門
果陣同男友去玩,已經揹一個超迷你小包
錢GE野男友話佢KEEP起,自己只 ...
都唔知話佢哋無良心定有良心好

大宅

好得人驚,好心寒

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

引用:仲有人話返大陸好安全喎

原帖由 Rarity 於 15-04-09 發表
仲有人話返大陸好安全喎
根本就危險

carebearsss    發表於 15-4-11 11:47

侯爵府

hashtag影視迷勳章

專才

老餅會員上科林只求開心!

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

我都試過一次十年前番深圳東門
果陣同男友去玩,已經揹一個超迷你小包
錢GE野男友話佢KEEP起,自己只KEEP電話同身份証
但之後我地無留意,係街到邊買野睇野時
發現個袋比人拉開左,無左銀包,但好彩電話仲係到
但已經哭死,果陣驚番吾到HK,銀包剩低身分証
當又驚又無作之時,背部FEEL到有野掉過哩
轉身睇係銀包同身份証,果陣拿拿聲同男友走番HK

男爵府

畀面勳章

上星期日,我成家陪囡囡上深圳比賽,喺東門老街地鐵一出黎果個大商場,搭緊扶手電梯果陣,我囡囡背住背包,企喺左邊,我就企喺佢後面既右邊,其他家人喺我後面,有個男人行上扶手梯,停左喺我囡後邊(即我側邊),但佢貼住我個囡,我一來怕佢係色狼,二來怕係囡囡阻住佢行上去,所以我伸手搭住我囡左邊膊頭拉佢企返去右邊,個男人就行左上去,之後我C6問我係咪見到個男人開我囡背包,但我其實係完全唔知,亦睇唔到,我話我以為囡囡阻住人哋行,所以拉開佢,但原來我C6係見到個男人伸手想開我囡囡既背包,但其實我囡囡只有10歲,小朋友背包會有乜?? 佢想偷筆袋?? 定偷到幾十蚊都好開心??

伯爵府

引用:以下全部發生喺香港境內,而且系我親身經歷

原帖由 nice0904 於 15-04-09 發表
以下全部發生喺香港境內,而且系我親身經歷:

件事發生喺兩年前,話說我一家喺火車度(紅磡——>落馬洲) ...
有兩套電影,可以參考:

聽不到的說話
劉青雲,馬思晨主演。
一班聾啞人士做扒手!

文雀
任達華,盧海鵬主演
扒手集團!

唔知Youtube有冇得睇!

大宅

引用:我想知佢地咩人黎嫁?d手法好似大陸人wor,

原帖由 姬絲丁Ding 於 15-04-11 發表
我想知佢地咩人黎嫁?d手法好似大陸人wor,成班人正正經經返工好過偷人野啦

...
係大陸人來。警察來到拘捕佢時聽到佢係講普通話,之後落口供時警察話我哋知佢係湖南來,旅行證件。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:好得人驚呀!我之前都聽過,有個女仔係街見

原帖由 lovelycats1 於 15-04-09 發表
好得人驚呀!
我之前都聽過,有個女仔係街見到有賊仔拉開個人既袋偷嘢,跟住佢大嗌喝停左個賊。點知 ...

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由+lovelycats1+於+15-04-09+發

原帖由 canies 於 15-04-09 發表
家姐有類似經驗,
有段時間e生仔在大陸寄宿,
家姐陪佢係某個車站等校車,
嘩!好彩校車及時駛到!

子爵府

回覆:nice0904 的帖子

伯爵府

BK Milk勳章

引用:我份人好沖動, 睇完你個post一定要時刻提醒

原帖由 annakit 於 15-04-09 發表
我份人好沖動, 睇完你個post一定要時刻提醒自己冷靜

大宅

我上兩星期也在深水埗比人伸手入褸袋偷電話,比我發現,我捉住佢,電話已在佢手,佢氣定神壇咁遞番個電話我,轉身慢慢行……

首頁

尾頁

跳至