自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

我髮型師到歐洲,一行3部車自駕遊。

第1日到埗係羅馬,司機泊停車場,隔離有架懶好心嘅車示意有位,招佢泊埋去,佢地唔為意照泊,點知原來遇上賊,佢地出完去返去攞車,3部有2部俾人偷哂車上行李,有一部擺咗部ipad係車頭,俾人打爛玻璃,將裡面財物儘掃。我髮型師果部就俾人撬開門,入面4個人行李喼冇哂。

最慘係佢地報警,走咗最少6,7間警局,唔係話唔識聽,就係話唔關佢地警局事,最離譜有一間話要收工唔受理。肇事果日奔走都報唔到警。

第2日佢地再出外奔走報警,佢地唔係想捉賊,而係想要報案紙claim保險。後來佢地上網搵到香港政府24小時外遊意外求助熱線,打電話去,佢地俾羅馬中國領事館嘅電話佢地,佢地跟住打電話去,果個領事館職員都係用英文同個警察係電話講,咁就受理,攞到報案紙。

我估唔到連羅馬都失守,治安差成咁,另外呢個外遊意外求助熱線好有用,大家外遊要記得。

髮型師話報到警都已過咗24小時,唔知claim唔claim到保險。

大宅

上次去瑞士同法國自駕遊,我地去d停車場有cctv,都好安全~
不過,我地去到法國,有時都冇渣車,因覺得坐地鐵仲方便~
去完迪士尼,坐地鐵走,起車廂入面,我朋友比兩個吉卜賽人迫住哂,但當時車廂唔多人,個朋友仲話做乜迫住哂,我地馬上叫反,我朋友行過來,因住比人打何包,個兩個人知道我地講佢,就打眼色行左去另一邊車廂,最後發現我朋友個袋,拉鏈比人開左,好彩冇唔見野,歐洲坐地鐵就係要小心~

大宅

回覆:SandyKL 的帖子

其實點解去歐洲要自駕遊?歐洲交通非常方便

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我髮型師到歐洲,一行3部車自駕遊。第1日到

原帖由 SandyKL 於 15-05-13 發表
我髮型師到歐洲,一行3部車自駕遊。

第1日到埗係羅馬,司機泊停車場,隔離有架懶好心嘅車示意有位,招佢泊 ...
羅馬不嬲差

男爵府

引用:Quote:原帖由 ieht 於 15-05-14 發表係唔係

原帖由 laiki 於 15-05-14 發表
唔係,撬開車門偷

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 laiki 於 15-05-14 發表我係

原帖由 ieht 於 15-05-14 發表
係唔係打爆玻璃?
唔係,撬開車門偷

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

bkfans 發表於 15-5-13 19:54
我成日都覺得自駕遊其實好高風險.

唔好講治安差, 就算係太平國家, 唔熟當地人駕駛習摜, 睇路牌會慢....... ...
我都覺得係, 最慘係語言不通, 出左咩意外都唔知點求助

羅馬治安真係不嬲都差, 我有朋友日光日白係噴水池都比人打劫, 旁邊D 人係唔會理, 所以去歐洲D 錢真係要分開放不同位置, 同埋要著得衰D, 唔好比人當成目標.

男爵府

引用:Quote:原帖由 ieht 於 15-05-14 發表係呀。

原帖由 laiki 於 15-05-14 發表
我係外國都試過俾人偷hifi
係唔係打爆玻璃?

琥珀宮

引用:黎緊會去法國 . 睇完你個 POST 想取消

原帖由 小肥肥七號 於 15-05-14 發表
黎緊會去法國 . 睇完你個 POST 想取消
又唔駛咁驚,跟團安全啲,自由行到埗即番酒店,焗住擺車最好搵部有防盜警號,同埋行李擺係車尾,車內唔好放財物,落車望吓周圍有冇可疑人眅住,扮好人果啲要小心。

子爵府

bkfans 發表於 15-5-13 19:54
我成日都覺得自駕遊其實好高風險.

唔好講治安差, 就算係太平國家, 唔熟當地人駕駛習摜, 睇路牌會慢....... ...

自駕遊唔係咁危險者... 睇你去邊啲國家
我老公過去十幾年,差唔多年年都自駕,去美加紐西蘭英國冰島等穿州過省都無事。不過他本身曾在外國生活,所以好習慣長途駕駛...

其實無論在咩國家 (第三世界國家除外),小心啲渣車,留意下治安,自駕遊問題唔大,仲可以去到好多當地人先識去的地方。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 SandyKL 於 15-05-13 發表我

原帖由 mott 於 15-05-14 發表
唔係羅馬失守,羅馬一向都係咁,我十幾年前去,跟本成街都係賊
我2012年尾跟團去羅馬感覺良好,淨係覺得意大利男人唔靚仔啫。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 小肥肥七號 於 15-05-14 發表
paris千萬唔好住近火車站,個邊好雜好恐怖下。如果要搭地鐵,之前睇定搭去邊個站和邊度轉車,如果去到站先睇牌已經有人埋身話幫你,唔好信佢地。出門在外,防人之心不可無。街上好多人來搭訕,扮唔識聽快閃就得。小心D黑人嘅所謂免費手繩,帶咗上手就買咗名牌袋用另一個大袋套住先好。

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bibi2013 於 15-05-14 發表歐

原帖由 hallstatt89 於 15-05-14 發表
係呀,我見好多印度餐廳同印度人,同當地人傾過,佢地話係非法移民

...

珍珠宮

引用:Quote:小肥肥七號 發表於 15-5-14 10:19 黎

原帖由 草八刀 於 15-05-14 發表
agree

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 hallstatt89 於 15-05-14 發

男爵府

小肥肥七號 發表於 15-5-14 10:19

其實唔洗咁擔心架, jm講嗰啲地方我大部份都去過, 都無事發生, 只要你平時小心, 啲袋放前面, 普通衣著, 唔好用咁多名牌, 出街嗰時唔好縮縮下(唔識點講), 基本上都無咩事.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ykleung4 於 15-05-14 發表Ye

原帖由 hallstatt89 於 15-05-14 發表
奧地利多左好多非法移民,我見唔少印度人,吉卜賽,感覺雜左
歐洲真係好多印度人,中東人都好多

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 媽咪面 於 15-05-14 發表德國

水晶宮

首頁
12345...6

尾頁

跳至