自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日聽人話新衫其實好污糟,所以買返黎洗下先好著。
而我都會咁做既。
但其實係有幾污糟呢?有無知道既jm可以分享下?

子爵府

引用:成日聽人話新衫其實好污糟,所以買返黎洗下

原帖由 +Emily+ 於 15-07-09 發表
而我都會咁做既。
但其實係有幾污糟呢?有無知道既jm可 ...
好污糟架
Eg倉有老鼠曱甴

別墅

想生BB熱投

而我都會咁做既。
真心,唔會乾淨過地布,因為喺廠真係會週地掉,踩完廁所嘅鞋底都有可能會掂到

大宅

引用:我99以前車衫,佢話d衫放係地下個個踏過

原帖由 zoekayan 於 15-07-09 發表
我99以前車衫,佢話d衫放係地下個個踏過
白色衫呢

侯爵府

而我都會咁做既。
好似話有好多化學物

男爵府

回覆:+Emily+ 的帖子

我媽同姑姐以前係車衣女工,每件計錢,要車得快,佢地車完d衫放地下,佢地話好污糟,個個攞黎抹手

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

alice06_hk 發表於 15-7-9 17:39
我媽以前做製衣,d 衫係週地放,亂咁扔,所以非常污糟,工人又唔會洗完手先掂

...
係呀,我媽以前都係做製衣,成日帶埋我哋返工,見到d衫隨地放,d人行過照踩落去!

伯爵府

回覆:問:新衫到底有幾污糟呢?

細個做過制衣廠,所有衫褲係隨地掉,隨地踏。

別墅

個帖令我諗起細個時,80年代,我媽係做小販,佢在深水埗批啲女裝扮雪紡質地裇衫嚟賣,試過唔止一次,件衫度係有1pat疑似大便既物體,而且係乾左既……

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 15-07-09 發表係好

Jm們果然神通廣大
我做呢行㗎

複式洋房

點都洗完先著, 安心D.

子爵府

我今日先用手洗咗一堆新買既衣物,浸水㩒幾㩒已行多泡出嚟,相信有很多化學劑

侯爵府

早知唔睇呢個Post
宜家知道左我唔敢唔洗了

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

而我都會咁做既。
我未親眼見過有幾污糟, 但經過咁多人既手掂過 , 我一定洗左先著

大宅

引用:Quote:原帖由++Emily++於+15-07-09+發表成

原帖由 方麗娟 於 15-07-09 發表
係好!污!糟!千萬一定要先洗乾淨才穿著!
你見到以為好乾淨,其實可能曾經有污漬,用強力噴槍+強力化學嘢 ...
Jm們果然神通廣大

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

而我都會咁做既。
係好!污!糟!千萬一定要先洗乾淨才穿著!
你見到以為好乾淨,其實可能曾經有污漬,用強力噴槍+強力化學嘢去“清潔“,夾硬噴到個污漬淡到肉眼睇唔清楚就當乾淨,而事後當然唔會清洗。

點解你買返嚟聞唔到難聞嘅“清潔劑“味道?因為許多成衣、帽子包裝剪會用好強勁嘅蒸汽燙過,但並非消毒,只是燙返個形。

由做布開始到成品,經過多少工序、人手、地方就不多說了。

珍珠宮

做衫個part唔知,但朋友做大型時裝店佢話d貨到又有曱甴又有垃圾,佢執完堆衫成隻手係黑色,佢千叮萬囑一定要洗咗先好著!

bennypoon6    發表於 15-7-9 18:43

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我媽以前幫人車衫, 我幫手剪線頭
D衫緊係一邊車一邊隨地PAT啦, 幾百件幾千件咁生產, 唔通擺檯面咩

咁有幾烏糟, 就要視乎間廠有幾烏糟喇

珍珠宮

引用:新衫有好多化學品,染劑之類,唔洗下就著可

原帖由 jessief 於 15-07-09 發表
新衫有好多化學品,染劑之類,唔洗下就著可能會皮膚敏感同致癌
我之前睇電視
因為d衫要運去其他地方
同埋要存倉
為防虫防霉
會有好多化學品
好多貨運工人中招
所以佢地一開個倉會先“逃走“
等入面既氣體散左先落貨

bennypoon6    發表於 15-7-9 18:42

琥珀宮

唔排除有人試著過

首頁

尾頁

跳至