婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

繼「一句話惹怒家嫂大賽」就知D奶奶要幾討厭有幾討厭,
尤其生咗之後, 仲越來越多說話~

有見奶奶成日講嘢有骨勁刻人憎, 但有時唔係下下可以即時諗到最好回應窒番佢....
等到諗起已為時已晚, 盞自己谷住道氣~~

所以開呢個pose, 大家分享吓99有咩賤句; 同埋有咩啜核精景絕句, 等我袋定, 需要時用~

1. 嚟! 等嫲嫲抱吓個明仔(例: BB名) 先~
2. BB, 媽咪同你返婆婆度呀?!
3. 妳成日食咁少, 梗係無奶啦!
4. 唔使你喇, 我同BB沖涼啦!
5. 同BB講:"你媽咪都係唔識湊咖喇, 等嫲嫲嚟啦 ..."

6. (同BB返完外家) BB, 你返嚟喇, 返到自己屋企喇~
7. (我出完街入門口) BB錫係嫲嫲呀, 今日全日都無喊過呀, 平日媽咪湊就咁曳...
8. 食多D呀, 要養番好個身體 . . . 唔係怕你生唔出第二個呀!
9. BB第日大個要最錫嫲嫲, 嫲嫲等BB養我咖~
10. 食乳鴿點會收奶, 我哋鄉下以前個個生完都食!

11. BB鍾意嫲嫲抱, 鍾意聞到嫲嫲陣味... (btw, 我一聽到就想嘔~)
12. 同我個仔講:"你媽咪成日收埋你喺房, 咁少出嚟, 係咪覺得好新奇呢?"
13. BB做乜喊呀, 係咪無奶食呀?!
14. 同我老公講:"你阿嫂幾本事, 又買車又買樓; 你老婆. . . . ."
15. 同我個仔講:"BB, 如果你阿媽早幾年生你出嚟, 而家就有人陪爺爺打波波囉~"

大宅

回覆 Tomatokids 的帖子

hahahaa 多謝你, 好正~

尤其是
7. (我出完街入門口) BB最錫係嫲嫲呀, 今日全日都無喊過呀, 平日媽咪湊就咁曳...
阿b對住外人就乖,係中意恰阿媽!

8. 食多D呀, 要養番好個身體 . . . 唔係怕你生唔出第二個呀!
奶奶你都係呀,我都想你有機會見到.....

真係中有話~

但如果呢兩句嘢真係講出口, 我老公應該會嬲死我~ (但我真係超想講~)

男爵府

回覆:求:回覆99賤句一百

我件99一有機會就會同C6暗示佢地先係佢親人,即暗示你老婆係你外人,唔該有咩老豆老母同個妹行先.
好在C6唔so佢.

複式洋房

回覆:AnEm 的帖子

珍珠宮

引用:Quote:方方媽媽 發表於 15-10-2 20:23 唔洗

原帖由 AnEm 於 15-10-02 發表
我就係怕"小孩子最直率,佢鍾意邊個就表達出來." . . .
exactly當佢皇帝咁拜 我日日湊得咁辛苦 仔仔排我第一位
間中黎玩個賤9 就排第二
緊係啦 錫到我仔爆
但唔俾面我

真心想知點解唔係敵人係乜
仲衰過路人甲

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我奶奶試過當住勁多人面前,借住自己2杯到肚,響度講:我唔係佢奶奶,佢唔係我新抱,佢只係我個仔既老婆。

你咁講得,我會尊重你係我老公阿媽既身份,但唔好諗住我會有咩孝順既行動囉

jacejace    發表於 15-10-7 14:54

別墅

引用:Quote:原帖由+shmilybbb+於+15-10-02+發表

原帖由 BabyGirl0303 於 15-10-02 發表
當你遇到d極品奶奶 我覺得你唔會咁講囉 我都明你意思 不過有時你輕輕帶過 又唔放係心係好事 但人地唔肯放過 ...
針唔拮到肉緊係唔知痛啦

別墅

回覆:BabyGirl0303 的帖子

針唔拮到緊係唔知痛啦

大宅

我奶奶平時無咩,但最大問題就係無知無知and無知!最憎佢又係大部分奶奶嘅綜合症,有一次我餵bb食中藥,因為bb長期無胃口食嘢,呀b喊爆,佢一句: 唔好喊,媽媽衰媽媽曳...! 嬲到我吖!嗰下即爆佢:你點可以咁樣教bb㗎?你估我好想佢食中藥呀!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

話最好我個女第時學壞,激死佢老豆

我頂,有無用個腦諗下先講架,咁咒我個女,都廢時睬佢

男爵府

引用:+本帖最後由+AnEm+於+15-10-2+19:09+編輯+\\

任何一句說話只要有

嫲嫲錫,嫲嫲抱
媽媽衰人嚟㗎

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

14. 同我老公講:"你阿嫂幾本事, 又買車又買樓; 你老婆. . . . ."
好認同咁答:我真係無本事, 將來99佢有咩冬瓜豆腐我都無本事幫到手架啦, 叫佢千其唔好揾我

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

笑笑口咁答: 問吓你個仔囉, 佢成日都偷飲架

民房

引用:+本帖最後由+AnEm+於+15-10-2+19:09+編輯+\\

1. 嚟! 等嫲嫲抱吓我個明仔(例: BB名) 先~
你個阿乜(c6名)響果度

2. BB, 媽咪又同你返婆婆度呀?!
扮b b 聲答:係呀,婆婆好錫我個(b名)架,嘻!
你識條咩,你家下有奶咩
4. 唔使你喇, 我同BB沖涼啦!
邊個話呀,我地親子時間,唔駛你啦!(笑住講)
5. 同BB講:\"你媽咪都係唔識湊咖喇, 等嫲嫲嚟啦 ...\"
媽咪唔識咪練習多d囉,奶奶你一出世就識生仔湊仔架?

6. (同BB返完外家) BB, 你返嚟喇, 返到自己屋企喇~
我真係希望個仔大左有自己小天地,有屬於自己個屋企,可?

7. (我出完街入門口) BB最錫係嫲嫲呀, 今日全日都無喊過呀, 平日媽咪湊就咁曳...
阿b對住外人就乖,係中意恰阿媽!

奶奶你都係呀,我都想你有機會見到.....
9. BB第日大個要最錫嫲嫲, 嫲嫲等BB養我咖~
奶奶係咪從今以後我地唔駛比家用你呀?(笑住問)
10. 食乳鴿點會收奶, 我哋鄉下以前個個生完都食!
以前夠冇智能電話啦,你唔繼續飛鴿傳書?舊屎?沖走左啦!

11. BB最鍾意嫲嫲抱, 最鍾意聞到嫲嫲陣味... (btw, 我一聽到就想嘔~)
B仔好學唔學,都唔知咩人教到香臭都唔識分~

BabyGirl0303    發表於 15-10-5 06:29

大宅

食乳鴿點會收奶, 我哋鄉下以前個個生完都食!
Same here

別墅

引用:Quote:原帖由+BabyGirl0303+於+15-10-02+發

原帖由 做個靚太 於 15-10-04 發表
認同呀~尤其尼句:有時你輕輕帶過 又唔放係心係好事 但人地唔肯放過你先係重點囉!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 shmilybbb 於 15-10-02 發表

原帖由 BabyGirl0303 於 15-10-02 發表
當你遇到d極品奶奶 我覺得你唔會咁講囉 我都明你意思 不過有時你輕輕帶過 又唔放係心係好事 但人地唔肯放過 ...
認同呀~尤其尼句:有時你輕輕帶過 又唔放係心係好事 但人地唔肯放過你先係重點囉!

大宅

引用:Quote:原帖由 shmilybbb 於 15-10-02 發表

yes ah!
有時唔係[講者有意聽者無心]就可以化解到,
我果個係癲到,鬧/侮辱我,我冇“難堪表情“比到佢,佢即刻發爛渣!:[我同你講緊野呀!真係激死人!我頂你唔順]

大宅

14>>阿嫂咁有本事有車有樓,咁你唔同阿嫂住既?(疑問mode)
或者>>我冇阿嫂咁本事喇!我最本事生左個乖仔,如果唔係你都唔會“咁“錫我個仔啦!

別墅

引用:生個仔出嚟全部五官似哂男家,除咗c6,上至

原帖由 樂希媽媽 於 15-10-03 發表
生個仔出嚟全部五官似哂男家,除咗c6,上至老爺,下至叔仔都有,大佬!個肚我唔係亂倫得出嚟㗎

一 ...
我未有,我99都已經甘講...從來無提過c6或我個名.個下我都覺得我是否同借丁生b!!! 而最正係c6同62吳像,甘點會像62呢?!

c6成日話我針對99,但他好似忘記99同我講既說話...個仔面前扮對我好..係甘叫我買野俾她...話個仔聽晒我話..俾說話我聽叫我吳好同我老豆做父親節...係甘話生仔.....講起都火

首頁

尾頁

跳至