婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

原來一直以來是我被蒙在鼓裡:
整件事是有人有了外遇,花了很多錢做很多不見得光的事情,他一直都在兩邊擺佈,一次又一次用動人說話令我從不懷疑。現在他仍然以冇錢為由,稍為多負經濟責任,似乎未有繼續再慫恿其家人推翻我對家庭的貢獻。

事情總算水落石出,感謝各位的關心!

---------------------------------------------------------
原來老爺同我老公講:

若佢兩老冇$到手
就賣鬼o左我地住梗o個個單位喎~~~
「話之我地一家三口瞓街」o掛...

注意:此乃家用、日常必要開支以外的索款,亦非購置房屋的還債。因此我們一家三口每月實際(經濟收入)只有不多於港幣五千元﹏難怪同一時期佢問我:「呢度好唔好住呀?」咁啦…

佢地以孝順、應份等理由一直陰乾我地..
除o左「反面」之外,有冇方法擺脫..??

王國長老

王國長老

樓主說是無心之失, 我現把話題重開, 希望大家發表時小心, 其實bk是不允許在文章中賣廣告(除非有付廣告費啦), 否則貼在那一版都是違規的.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

muiskyie:

請勿發表與討論區內容無關文章, 廣告文章亦會被刪除. 妳已在不同討論區重覆發放廣告文章, 再犯可能會封鎖帳號, 請自重.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主,既然屋企支出大,妳就應該出來做嘢啦
你老公要養6299老婆仔女,又要住私人樓,返工又要置裝應酬,$20000點會夠呀,更何況佢快失業。
除非妳賺錢能低,賺埋都唔夠請工人就無辦法啦,為有買樓套現囉,我相信你層私家樓及居屋夠你6299還債之餘,還剩很多夠你們生活很久

翡翠宮

「涼薄」is very suitable words for your speech.
you will glow old somday too baby,,,,,,,

大宅

點都好......如果你6299經濟真係出現問題,咁你老公做仔既,始終都要幫父母;至於你老公既經濟問題就等你同佢一齊解決,講清楚比兩老聽你地既情況之餘又攪清楚佢地既情況;有咩事咪一家人一齊撐掂佢;如果6299真係咁自私收收埋埋d錢,而唔係真係冇錢既,你都要諗o下,佢地百年歸老都要有個錢o向身架嘛~你地後生幫到幾多咪幾多,量力而為,對得住天地良心咪得,至於如果真係比多左錢佢地,就當報答父母養育之恩;第時你個b大個咪識得好好報答父母

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

原文章由 hv245 於 18 12 2008 12:04 發表

哈哈!!!都幾峰迴路轉, 之前話62借錢, 一直聲稱如果d錢佢地當還款我唔使上黎喇, 依家結婚、生仔都係我地. 你當初無問佢地借, 你呻身鬼d錢唔當還債, 俾人長期陰乾

一直聲稱$7500 供數, 依家買樓d$一早供 ...
請問我有邊一句指出我地「結婚、生仔都係問6299借」?佢地只係「幫手」暫停索款一陣子而已。我當初以為「事實」係欠佢地好多$,但我都交代o左:「真相」並非如此喎~

你係要剿d唔updated(亦都原來唔係「事實之全部」)o既數據出o黎~~~冇意思o個喎...

總之現在老公識得「盡人事」、量力而為幫手62還$就這樣了。

男爵府

冥頑不靈...

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

見完財務顧問之後,「細」問之下,先自發現:
~結婚、生仔都係我地。
~買樓d$一早供完。
~係62收到銀行電話,我d收入冇得變積蓄。丈夫要幫手還債,唔係還俾6299!
~我地冇問佢地借!

我發現有人睇漏o左:我都係有收入!但仲要繼續指控我「唔做野」~~唉!

唔係6299「好有$」,只係佢地明知個金叵羅面臨失業 + 自己還銀行o既同時係有$$$$$用住自,都要好似小朋友唔體諒大人咁照陰o者!都係o個句:養父母係應該,不過唔代表為人父母可以做得咁…囉!
有d「涼薄」說話唔係出自我筆,唔該睇清楚,係quotation o黎o架!!

之前我老公唔肯醒,我咪上o黎問對策囉~ purpose就係咁!

重申一次:
係我丈夫唔俾我出o黎做野!唔係我唔打算出去做野~為o左呢件事,我地已經嘈o左好多次!

係我62、99、丈夫強烈反對我出去做野+請工人,因為6299寧願袋埋d$$佢。所以我咪帶埋個b搵$囉~~~不過唔明d人係要話我唔肯做野。講極都唔化…我都冇氣…

總結:唔係我『反口覆舌』,而係我上o黎問之時我都仲未知道原來自己只係掌握事實o既冰山一角....因此,正如某位熱心人士所言,個topic可以close。我唔delete佢,係要時刻警剔自己:有人點對我地!bb長大之後,我一定會俾bb知道佢公公婆婆同爺爺麻麻o既分別!

大宅

原文章由 hv245 於 08-12-18 09:13 發表
自問幾個月前第一次入依個post, 都係想知及幫下樓主一家. 如果大家清醒, 可以望一望 樓主在一個鐘內對6299的經濟狀況可以係扮上等人->62欠人好多錢->事實如此6299十分有錢.

而樓主自己由堅持全職媽媽睇住阿b, 為$10 ...

..........我竟然睇少左呢個POST TIM~~~

加多句: 6299算係你半個父母啦~
你C6係佢個仔, 俾錢父母好應份~ 你都想老左仔女至少俾5000你兩老啦~~~

而我99果D俾樓個仔的福建家庭入面: 個仔同媳婦係要好似民國時代咁好孝順佢的! 
補充多句: 雖然99有錢, 但並不代表我同C6唔洗做~

大宅

你老爺咩人黎GAR?
我奶奶就係香港, 廣州, 馬尼拉買定屋俾佢個仔, 我老公~
因為奶奶係福建人........
即全能師奶.......
養佢自己老公, 養美國的女, 養埋我同我老公...........嘩!
所以唔同祖耤地方的人有唔同性格的~~~
你老爺太過份啦~~~
你而家無錢, 就唔好俾面色佢睇住
賤D都要的啦~
買小小野哄下佢先~~~
等遲D, 你地有樓有錢時, 就

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章