想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想話比各位知道,經我做了小調查後,發覺等Bingo時食消炎藥可能會引致小產,我亦有可能係兩次嘅受害者!所以各位要小心,千祈唔好食消炎藥,可能會引致胎不長哦!
以下條link係我另一個topic,係我做嘅小調查:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=&tid=1649139&pid=25904776&page=1&extra=#pid25904776
祝大家好孕!

大宅

PopcornDog,
每逢聽到高齡婦生B嘅例子,都會打咗強心針咁!好多謝你呀!等我調理好又睇吓可唔可以好似你朋友咁啦!

siufung,
你都要加油呀!

子爵府

係呀咁多位姊妹....
我都係高齡, 大家勉勵下丫!!
我而家開始做緊準備功夫, 用幾個月時間調理一下, 就會積極做人喇....
大家唔好放棄, 努力呀!!

複式洋房

好似好多姊妹想喺9月再開工喎,希望好快有大家消息啦...加油呀!!

Concat,
等調理好身子,再慢慢同老公商量啦....!
我有個朋友42歲架喇,點知意外bingo咗,仲生咗個好可愛既囡囡.....不過佢就辛苦D,有BB期間有糖尿....好多野都唔食得....仲瘦過未有BB之前!! 不過都好開心......
所以你都唔好放棄呀~~~

大宅

Cheerfulfish,
咁又唔係你嗰間喎!我個醫師叫黃x菱呀!
我直頭係超高齡添,所以老公好担心再試都有問題,佢咪話唔試lor!

PopcornDog,
我唔敢奢望幾時會再試,因為老公成日話唔試喇,我就覺得到我調理好至算lu!

ksman,
咁你穩陣d,聽你c6話等多個月先lu!運動下,等身體狀態再好d!

大宅

畀面勳章

concat,

我果個係青衣, 不過佢地係中環都有分舖架! 我果間叫滿X堂, 係咪一樣呀?

原文章由 concat 於 08-8-5 21:49 發表
我e+睇嗰個醫師都係用顆粒沖劑喎,唔會咁啱係同一個呀?係中環㗎!
我頭兩次一驗到有孕就即刻去廣華登記,第一次仲係嗰度做埋手術,第二次流啡入急症,個姑娘都認得我!真係唔想留醫,好唔開心!今次我都諗住係廣華登記 ...

大宅

畀面勳章

Sisters,

只要我感覺自己身體復原, 我會再開工, 因為我已經係高齡! 我希望9月可以再試啦!

原文章由 PopcornDog 於 08-8-5 23:20 發表
Concat, Ksman & Cheerfulfish,

你地有冇諗住幾時再開工呀?
我就好想快D再試,不過我C6就叫我休息下先.....!! 都啱既.....!!

大宅

PopcornDog
醫生suggest3個cycle,如果m正常就ok。老公本來十分堅持等3個月,但我說我復原得很好,面色亦不錯,第一次M又準時到,應該休2個CYCLE都OK了。而且醫生說就算第二個CYCLE後有左都沒有太大問題,因每一次受精都是獨立CASE,所以想早D,如果順利,九月可以開工了。

原文章由 PopcornDog 於 08-8-5 23:20 發表

我就好想快D再試,不過我C6就叫我休息下先.....!! 都啱既.....!!

複式洋房

大宅

concat, cheerfulfish

小產是帶來很多陰影,只係希望下一個會健康成長。目前最緊要身體健康,父母因子健康先有健康寶寶。對醫生我又沒有陰影喎。上次中醫說bb沒事,咪一樣有事!但他調理好我身體令我可以懷孕,所以我信他。西醫說每一個受孕都是一個single case,從受孕一刻開始已經注定佢是否可以生存,所以我覺得一定要令自己及老公的身體好。上次我都約了廣華,終於要打電話cancel,下次都係睇定d先。還要等兩個月,希望打理好身體,一擊即中!

大宅

我e+睇嗰個醫師都係用顆粒沖劑喎,唔會咁啱係同一個呀?係中環㗎!
我頭兩次一驗到有孕就即刻去廣華登記,第一次仲係嗰度做埋手術,第二次流啡入急症,個姑娘都認得我!真係唔想留醫,好唔開心!今次我都諗住係廣華登記埋㗎,不過就諗住睇定d先,始終係有少少唔甘心lor,結果都係唔洗登記! 我寧願肚痛咗兩晚都唔入急症,唔想再因小x瞓醫院,驚話排唔清又急住做手術,終於可以係屋企排咗d組織出黎!

大宅

畀面勳章

我而家就隔幾日睇一次, 日日都飲中藥(沖劑,好方便), 遲D經期來左後會飲疏D!

我小X左後, 都有好多陰影, 由其係判小B死刑的醫生, 同埋手術果間醫院, 下次有幸再BINGO, 唔會係果間醫院生架啦, 唔想諗番D唔開心野...................

原文章由 concat 於 08-8-5 19:48 發表
PopcornDog,ksman,
我食晒d中藥後,隔幾日就會繼續睇㗎!e+嗰個都係睇咗一次啫,所以未知夾唔夾lor!因為之前睇咗年幾嗰個中醫師,我今次未小x時佢同我講個胎好健康(可能係安慰我啦,個胎根本無長過),嗰次仲睇得好開心,e+有陰影,唔想 ...

大宅

PopcornDog,ksman,
我食晒d中藥後,隔幾日就會繼續睇㗎!e+嗰個都係睇咗一次啫,所以未知夾唔夾lor!因為之前睇咗年幾嗰個中醫師,我今次未小x時佢同我講個胎好健康(可能係安慰我啦,個胎根本無長過),嗰次仲睇得好開心,e+有陰影,唔想睇佢lu!

大宅

原文章由 PopcornDog 於 08-8-5 16:38 發表
Concat,

其實你睇中醫要幾耐復診一次架?
中醫夾就得, 都唔一定要睇出名既...只要夾既又可以睇密D,跟足D仲好啦!!

同意,最緊要又近又夾。睇醫生都要有恆心的。

複式洋房

Concat,

其實你睇中醫要幾耐復診一次架?
中醫夾就得, 都唔一定要睇出名既...只要夾既又可以睇密D,跟足D仲好啦!!

原文章由 concat 於 08-8-5 15:41 發表
PopcornDog,
你個醫師叫你唔洗睇咁密都OK喎,我嗰d係時常要返去睇㗎,M黎都可以睇!不過先排想試一個頗出名嘅,排期都要成個月,我諗想睇佢密d都難!! ...

大宅

PopcornDog,
你個醫師叫你唔洗睇咁密都OK喎,我嗰d係時常要返去睇㗎,M黎都可以睇!不過先排想試一個頗出名嘅,排期都要成個月,我諗想睇佢密d都難!!

複式洋房

我個中醫淨係叫我介飲涷野咋,同埋叫我飲多D牛奶 .... 同埋佢同我講叫我可以唔駛睇咁密, 經期前後封睇佢就OK喇!!

大宅

畀面勳章

ksman,

又真係怪, 魚都要介埋!? 蝦蟹就一定要介! 我個中醫仲叫我可以飲魚湯!!!我呢個月好小出街食, 有一次諗唔到食咩, 去左麥記食豬柳蛋漢堡, 可能介口太埋, 覺得好好食

原文章由 ksman 於 08-8-4 21:51 發表

concat & cheerfulfish

我個中醫好怪的,連海鮮都要介,佢話魚腥味令藥效低5成。所以我連海鮮都介埋。真係出街都唔知食咩呀!不過我老公同我一齊睇,一齊介囉。佢身體麻麻,醫生說他肝熱有風,一齊調理。佢就連黃豆類都唔食得 ...

大宅

畀面勳章

concat,

係呀, 我早排飲左D紅早准山杞子煲雞湯都有D喉嚨乾同埋小小咳, 可能真係唔補得住, 咁我都唔可以心急, 我覺得個中醫都有道理, 起碼佢唔會叫我幫趁佢買貴補品!

你做咩仲唔訓? 你唔係要11:00前訓架咩 !!!

原文章由 concat 於 08-8-5 00:12 發表
咁你個中醫同我個中醫講d嘢都差不多喎,人人話小產後清晒惡露就要補,佢哋就話我哋唔補得住喎,不過我都覺得我唔食得太補住,成日覺得喉嚨渴,時常都好似想發炎咁lor,我哋都係信吓個中醫,惟有慢慢黎lu!

ksman,
你 ...

大宅

咁你個中醫同我個中醫講d嘢都差不多喎,人人話小產後清晒惡露就要補,佢哋就話我哋唔補得住喎,不過我都覺得我唔食得太補住,成日覺得喉嚨渴,時常都好似想發炎咁lor,我哋都係信吓個中醫,惟有慢慢黎lu!

ksman,
你個中醫又幾得意,連魚都要戒埋,我就反而係之前睇個西醫要我戒某d瓜類同海鮮(一星期唔好食多個三餐)!e+估個中醫仲有叫我食少d羊、牛、芝士(濕熱喎)、奶(又係濕喎)、咖啡同餅乾(因為係烘嘅,幾乎係炸嘢,不宜多食!
若果真係跟足都無啖好食lu!

首頁

尾頁

跳至