自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過悉尼,東京同台北,除了香港之外,每個地方見我帶住BB都會自動offer priority boarding的,即是同business class 一齊登機,我試過兩次有禮地詢問香港機場登機閘口職員(cx & qantas) 有沒有優先登機,end up 都俾人串,頭先我打去cx hotline 問帶BB有冇優先登機佢話從來冇呢個安排,我想問問你們香港媽咪係咪香港規定就算BB都冇得優先登機呢?

男爵府

引用:如果唔係大支野, 大安旨意既態度, 眼見好多

原帖由 曼谷奶茶 於 15-11-27 發表
如果唔係大支野, 大安旨意既態度, 眼見好多時空姐都會去問老人家, 或者帶住BB, 幾歲內兒童既家長, 需唔需要 ...

男爵府

引用:係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過

原帖由 henry102 於 15-11-26 發表
係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過悉尼,東京同台北,除了香港之外,每個地方見我帶住BB都會自動off ...
人地答咗,比人寸完兩次,又打去問都經巳答從來都冇,

公爵府

回覆:henry102 的帖子

我成日坐KA同CX , 當我排隊等入閘時,經常有職員叫我去頭等商務果邊入閘。 最細係帶手抱大囝。 最大試過大囝已4,5歲,都重有職員offer.

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:想問有關BB 優先登機

我本身都係mcc member,所以每次都排j class上,但有時未boarding前見我有小朋友,都有地勤主動埋黎幫助我地提早登機

大宅

引用:係咁的,我so+far帶BB+(under+2+yr+o)飛過

係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過悉尼,東京同台北,除了香港之外,每個地方見我帶住BB都會自動off ...
上次去日本, 係同marco polo 同一時間登機的 cx

公爵府

引用:係咁的,我so+far帶BB+(under+2+yr+o)飛過

有。試過兩次優先。但個人認為冇需要lor, 最後咪又係一齊飛。

珍珠宮

如果唔係大支野, 大安旨意既態度, 眼見好多時空姐都會去問老人家, 或者帶住BB, 幾歲內兒童既家長, 需唔需要優先上機, 比係人情, 唔比亦無對錯.

大宅

帶住bb係可以優先登機,我每次同我個仔去旅行(歲半)都可以。

禁止訪問

男爵府

henry102 發表於 15-11-27 11:12
我知道priority boarding 好像讓座咁不一定有,但是個hotline工作人員話完全冇聽過有BB被offer priority bo ...
正常CS都唔會答你"有"一D唔保證既野..
priority boarding 係睇當時情況, 如果佢答你有, 到時無, 你係咪又走去投訴??

你自己係買 economy 機票, 就預計有番economy 既 priority, 去到有既就好, 無既唯有辛苦D

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首先樓主你心態要調正下, 你預左無, 有係BONUS會好D.
根本就無明文規定有呢樣野, 比你上先係人情, 唔比係對其他ECON 既乘客公平.

http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers/foi7tnnen341xnsu.png

男爵府

應無明文規定可以早啲boarding, 視乎間公司或職員會唔會特別安排.

但我自己就唔想咁早上機, 總之將係飛機既時間減到最少最好.

大宅

一向見都有架喎(我帶住個女都次次有)

水晶宮

2018復活節勳章

我坐tg有

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 julieko 於 15-11-27 發表我

原帖由 henry102 於 15-11-27 發表
可看#69
不過我幾次都係同老公一齊
佢會拎晒d野上機先
同埋dd車都會比機組人員放上機先

男爵府

CX有喎,首爾回來,輪椅和bb有優先登機,地勤主動叫的

子爵府

priority boarding 係安排 economy 條隊嘅隊頭, 定同first class 同一時間入? 前者都常見, 後者就少啦.

子爵府

引用:Quote:原帖由 Elim_mama 於 15-11-27 發表

原帖由 henry102 於 15-11-27 發表
見到大部份jms 嘅回覆我都知都大部份情況老弱都會被offer priority boarding的,只可以話我真係唔好彩,因 ...
我十月坐Qantas好似無,我老公仲話咩香港機場安排咁差,我話唔關機場事,應該係airline安排問題

男爵府

引用:當值既人比你優先係人情上比你,而hotline

原帖由 Tinkerbell_ 於 15-11-27 發表
當值既人比你優先係人情上比你,而hotline話冇係正常,因為佢地公司指引上面係冇依樣野

有同冇都冇所謂啦 ...
你知道指引冇?我開post 目的是verify 香港是不是如hotline講,從來沒有priority boarding,不是投訴我沒有被offer priority boarding

首頁

尾頁

跳至