自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://topick.hket.com/article/1014286/?r=mcsdfb

最近一宗藏獒咬傷人的事件,引來不少人關注,甚至因此發生遺棄藏獒事件,香港藏獒及高加索犬協會發言人Bowie表示,最近收到一個個案,是有主人遺棄了四隻藏獒BB。
她強調藏獒並不一定是品性兇惡,最重要是主人是否教導得當,她養了藏獒七年,在她管教下狗隻從來沒有被人投訴過,十分乖巧。出生為藏獒,並沒有錯,錯的是照顧不善的主人。

Bowie形容,坊間對藏獒一直存有不少誤解,例如網上有些聲稱藏獒猶如獅子老虎般兇猛,可以一隻打幾隻,但真正兇猛的原生藏獒,其實全世界只餘下十幾隻,都是住在高原地區,屬頻危動物,而現時馴養的藏獒,都已經馴化了,是家狗。

她指,有關藏獒咬人的報道出了後,令到不少藏獒無辜受害,最近便有四隻藏獒BB被遺棄,因為主人擔心牠們長大後會咬人。
她強調,發生咬人事件,錯的不是藏獒,而是管教不善的主人

狗,教得好的藏獒,是可以和嬰孩相處的。

她自己養了藏獒七年,好好管教,從來沒有被人投訴過。

有些人養藏獒可能只是貪牠夠威夠兇猛,甚至在元朗有些人養藏獒當倉狗,根本沒有愛錫過牠們,她見過有個案是一隻倉地藏獒在年三十晚要找垃圾吃,因為倉裡的人都放假了,沒有人餵牠,餓到要四處找食物。

藏獒也是狗,只要教導得法,一樣可以很聽話和溫馴,問題是作為主人的心態,到底是想好好養牠愛護牠,還是純粹覺得養藏獒很威,只是為了自己的虛榮心。

原文刊於《香港動物報》,TOPick獲授權轉載,標題經TOPick編輯修改,原題為「生為藏獒 我沒有錯」

大宅

引用:Quote:原帖由 BabyGaga21 於 15-12-02 發表

原帖由 eggcarol 於 15-12-02 發表
唔係唔想講,而係見你咁得閒係咁狙擊D唔同你意見嘅人,得啖笑

你得閒可以繼續狙擊,我得閒又覆下你 ...
詞鋒銳利,刀刀傷人,在所難免。過奬

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:唔識教狗就唔好養呢啲咁兇惡既品種....累人

原帖由 rean_chau 於 15-12-02 發表
唔識教狗就唔好養呢啲咁兇惡既品種....累人累物
我朋友就係啦, 成屋有大有細學人養洛威...唔兇唔養, 卒之咬 ...
朋友女幾多歲?要幾耐康復?最後如何處理隻狗呢?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+15-12-02+發表我

原帖由 BabyGaga21 於 15-12-02 發表
齋覺得別人上腦,不分是非。卻不能"有理"地説出"如何"上腦,"如何"不分是非,何等慳水慳力。

...
唔係唔想講,而係見你咁得閒係咁狙擊D唔同你意見嘅人,得啖笑

你得閒可以繼續狙擊,我得閒又覆下你囉

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:網上有關藏獒我新聞 值得分享一下

唔好話呢種狗,其實一般狗,好多狗主都自私。都唔明,d狗唔係要拎牌打針入晶片既嘛?唔使報地址既?如果要既,一望見係公屋,都唔應該發牌啦。
我住公屋,同層d狗,日日都有一陣\"死屍味\",同狗主講,淨係話隻狗好乖好乾淨…

不知所謂的乙陸!!!

子爵府

千錯萬錯
一定係主人錯
動物是無辜的

大宅

引用:Quote:原帖由 Sofia_happy 於 15-12-02 發

我覺得你冇問題,反而有人愛動物愛到上腦,不分事非
齋覺得別人上腦,不分是非。卻不能"有理"地説出"如何"上腦,"如何"不分是非,何等慳水慳力。

超級版主

超級版主

請保持冷靜 , 理性討論 , 謝謝!

大宅

引用:Quote:Sofia_happy+發表於+15-12-2+14:44+

原帖由 SUMMER581 於 15-12-02 發表
個狗主坐監點會冇用?最好坐一世添啦,等佢以後唔可以係出面養狗

狗坐監?我贊成架,只係反對要隻狗死,如 ...
你個名係咪叫呀嬌?
你真係天真可愛
版主,無可讀性,關post pls

侯爵府

Sofia_happy 發表於 15-12-2 14:44
多謝!
真心而家係要揾方法制止再咬人,狗主坐監都無用,有人話啪狗有人反對,坐一世狗監又唔人道,但係嗜 ...
個狗主坐監點會冇用?最好坐一世添啦,等佢以後唔可以係出面養狗

狗坐監?我贊成架,只係反對要隻狗死,如果要死,個主人更加要判死刑,咁先公平,係佢買隻狗番黎 又唔理又唔識教 先會發生意外

大宅

我覺得最好罰狗主成家無得再養狗, 起碼無得再害人/狗

子爵府

引用:無人話隻狗錯,係個主人錯!但該2隻咬人狗

原帖由 Sofia_happy 於 15-11-30 發表
無人話隻狗錯,係個主人錯!但該2隻咬人狗已經不止一次,獸性改變唔到,政府唔做D野下次又咬人誰負責?我也 ...
講哂我心裡講說話,我地呢d 真係好驚。

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

主人既責任最大, 教唔掂, 根本唔應該學人養!!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

咁都要嘈
有個回覆話送返原居地??俾人養左咁多年送佢地返去咪即係叫d 狗狗送死
btw,呢篇文章,抱歉我唔能夠認同,咬完一次又一次

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

引用:Quote:原帖由+Sofia_happy+於+15-12-02+發

多謝!
真心而家係要揾方法制止再咬人,狗主坐監都無用,有人話啪狗有人反對,坐一世狗監又唔人道,但係嗜血本性已改唔到!
邊個有種養返純?如果該2位話比機會狗仔,咁最可行的就係舉手收養,咁如果再咬人呢?咁咪入舉手果個囉,何錯之有?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+SUMMER581+於+15-12-02+發表

原帖由 Sofia_happy 於 15-12-02 發表
其實邊個寸邊個先?不如你真係去版主度舉報啦,嘅然唔比討論,你地幾位whatsapp咪得囉!
咁又唔得咁又唔得 ...

公爵府

唔識教狗就唔好養呢啲咁兇惡既品種....累人累物
我朋友就係啦, 成屋有大有細學人養洛威...唔兇唔養, 卒之咬到自己個女, 大肶成塊肉咬左出來...

大宅

引用:Quote:原帖由+SUMMER581+於+15-12-02+發表

的而且確,這句説話我只是覆述他人所説。

而且,即使說人講晦氣說話不代表亦本無寸人之意。而依閣下高見, ...
係呀,你又有愛心又有同情心,交比你教養唔好咩?我認真喎⋯⋯咁叫寸你?
真㗎?

大宅

引用:Quote:Sofia_happy+發表於+15-12-2+13:52+

原帖由 SUMMER581 於 15-12-02 發表
「唔啪囉,你養!你養唔掂下次又咬人,入你!」

請問以上呢句說話係唔係你講?
其實邊個寸邊個先?不如你真係去版主度舉報啦,嘅然唔比討論,你地幾位whatsapp咪得囉!
咁又唔得咁又唔得,咁我提出「你養,再咬人,入你」不是正常嗎?你地又比唔到可行辦法,又唔比人提出方法⋯⋯
隻狗生死我無興趣參與,我只關心會否咬人,已經咬4次,如果你咁有方法及同情心,你收養不是最合適嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 SUMMER581 於 15-12-02 發表

的而且確,這句説話我只是覆述他人所説。

而且,即使說人講晦氣說話不代表亦本無寸人之意。而依閣下高見, ...
原來我覆錯你,抱歉。

首頁

尾頁

跳至