自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

如題

男爵府

2018復活節勳章

比較之下, 太子多數聽從和按謝玉意見, 被動居多, 譽王多半先出主意再同般若討論, 當然兩個都唔係好人,

公爵府

bubblew326 發表於 16-6-22 11:33
好詳細,多謝晒! 覺得譽王好慘, 係一個好有主見既王....

唔係掛,佢仲衰過太子禾。不過,我覺得個角色喺劇度豐富過小說,令個演員發輝得好好,不過就令太子個角色更唔起眼。

公爵府

2024年龍年勳章

bubblew326 發表於 16-6-22 11:33
好詳細,多謝晒! 覺得譽王好慘, 係一個好有主見既王....
劇中有講, 那裡地方有災, 譽王都好自告奮勇去處理振災事宜, 真正的原因係從中取利, 真正落入災民的救濟係好少. 另外, 為左爭權, 不惜炸私炮坊令死傷無數. 仲有好多爭權的劣行, 點講佢都係一個品格低劣既人.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:呢套劇真係好好睇

原帖由 Rocanbaby 於 16-06-22 發表
呢套劇真係好好睇
好精采,而且演員嘅演技一流

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 16-6-22 04:50
滑族玲瓏公主幫梁帝得皇位,全族歸順大梁,成為大梁國民,之後玲瓏要求分享成果(政權), 但梁帝為人多疑,加 ...

侯爵府

回覆:譽王係咪比般若夏江呃

呢套劇真係好好睇

水晶宮

Hanayori 發表於 16-6-20 23:16
請問夏江係梁國人?佢聯同謝玉陷害赤焰軍為自己定為璇璣公主報仇?

夏江應是梁人,但與璇璣公主有私情,拋妻棄子。

佢殺赤軍係因為想屈祈王做反,因祈王建議取消圓鏡師,佢怕祈王上位後地位不保

同一道理佢唔想靖王上到位,為祈王同赤軍反案

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Audrey1999 發表於 16-6-20 22:22
祥嬪即係玲瓏公主
大梁皇帝在還是皇子的時候,和林燮、言闕等人交好,情如兄弟。梁國情勢不穩,皇子獲得林 ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

滑族玲瓏公主幫梁帝得皇位,全族歸順大梁,成為大梁國民,之後玲瓏要求分享成果(政權), 但梁帝為人多疑,加上玲瓏/璇璣太有野心又太聰明,梁帝唔肯,玲瓏同璇璣帶滑族人叛變,梁帝令赤焰軍去對戰,玲瓏戰死,璇璣同其他餘眾被俘虜,夏江夫人心善救咗璇璣,璇璣不知報恩,反而同夏江搭上,後來設計害死陳表取諦懸鏡司嘅祈王,又聯同謝玉謀害赤焰軍,幫璇璣報仇。

電視劇改編將譽王設定為玲瓏公主所生,原著小說中譽王冇咁嘅身世,呢個係演譽王嘅黄維德提議劇組加強譽王角色嘅悲劇感,劇組接納後更改,令譽王有更強更合理嘅謀反理據。其實梁帝都睇到譽王聰明,比前太子更適合接手王位,而家譽王係咁多個仔最似梁帝嘅,對於譽王,梁帝比起對太子對靖王都縱容,不過一直擔心佢有生母玲瓏嘅野心,而越妃又專寵多年,自己依然戀棧權力,以致多年來對兩個仔都係左搖右擺。梁帝咁多仔,祈王固然係最叻最賢德,譽王亦好聰明好有大將之風,靖王係耿直唔識轉彎,太子狠心但平庸,其他不成氣氣候有幾個,但冇一個係一早想叛變,譽王唔係因為夏江般弱設計,佢都收心養性,諗住平平安安做個親王,宗臣孝子嘅陰謀叛逆都係梁帝心中嘅鬼,俾夏江謝玉睇到風頭加以利用,成件冤獄都源於梁帝嘅猜忌私心。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

sandylaw 發表於 16-6-20 22:27
他不是滑族後人,玲瓏公主也不是他媽。後面黃帝有說滑族滅族是朕登基前,他媽是祥嬪呀
...

我覺得不是皇上呃佢,而是皇上想說明那時滑族已沒有國家,所以再沒有滑族公主的稱呼,而是應用梁國的稱為,所以他的母親是祥嬪,而不是玲瓏公主,意思是景桓他應該忘記滑族,而應緊記自己是皇上梁國的皇子,其實個喻意很深。

個人領會,分享分享,謝謝!

琥珀宮

引用:Quote:piv+發表於+16-6-20+22:17+但頭先皇

原帖由 Audrey1999 於 16-06-20 發表
祥嬪即係玲瓏公主
大梁皇帝在還是皇子的時候,和林燮、言闕等人交好,情如兄弟。梁國情勢不穩,皇子獲得林 ...
「景桓被梁帝交給喪子不久的言皇后撫養。皇后和宮中所有人只知道景桓是「祥嬪」的兒子,不曉得他的真實身分。」

我覺得梁帝一向咁錫景桓又交給皇后撫養,也不一是唔比譽王繼位!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

請問夏江係梁國人?佢聯同謝玉陷害赤焰軍為自己定為璇璣公主報仇?
夏江係梁國人
佢聯同謝玉陷害赤焰軍係為自己,亦係為璇璣公主報仇
因為祁王建議梁帝撤銷懸鏡司,打爛佢飯碗及璇璣公主係佢情人,赤焰軍滅滑國,夏江要為璇璣公主報仇

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

只為保住縣鏡司之權位, 因當年祈王力勸皇上廢去縣鏡司之職,

比夏江聽到.

水晶宮

Audrey1999 發表於 16-6-20 22:56
係梁王講大話呃譽王

大梁國君蕭選在還是皇子的時候,和林燮(林殊父親)、言闕等人交好,情如兄弟。梁國情勢 ...

好可憐、呢個王上真係好衰格、又食又拎

wcpcelia    發表於 16-6-21 09:10

伯爵府

Audrey1999 發表於 16-6-20 22:56
係梁王講大話呃譽王

大梁國君蕭選在還是皇子的時候,和林燮(林殊父親)、言闕等人交好,情如兄弟。梁國情勢 ...

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

sandylaw 發表於 16-6-20 22:27
他不是滑族後人,玲瓏公主也不是他媽。後面黃帝有說滑族滅族是朕登基前,他媽是祥嬪呀
...
係梁王講大話呃譽王

大梁國君蕭選在還是皇子的時候,和林燮(林殊父親)、言闕等人交好,情如兄弟。梁國情勢不穩,皇子獲得林燮和言闕擁戴,借滑族玲瓏公主之力奪得皇位。事成後梁帝娶玲瓏公主,封她為祥嬪,並生一子景桓。
玲瓏公主(也就是祥嬪)要求分享部分政治權力,梁帝想隱瞞他受滑國之助而得位,反而讓玲瓏和景桓住在別宮,不把他們帶回金陵。滑族子民在大梁也沒有得到平等地位。玲瓏一怒之下率舊屬反叛,梁帝命林燮率赤焰軍平亂,玲瓏公主戰死,妹妹璇璣被俘,滑族遭到滅國命運。
璇璣公主和其他滑族俘虜被收入掖幽庭為官奴,玲瓏的兒子景桓被梁帝交給喪子不久的言皇后撫養。皇后和宮中所有人只知道景桓是「祥嬪」的兒子,不曉得他的真實身分。

男爵府

2018復活節勳章

呢度啲 jm 解答我既問題好似睇緊書咁詳細, 好過睇電視

首頁

尾頁

跳至