親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

我地一行5個女仔去東京旅行,book 左4晩bnb,點知一開門完全與照片不符。客廳燈壞咗、廁所板爛咗,水喉位又爛咗,浴簾又爛埋,我哋開頭諗住立即退租過第二間。點知個戶主又非常之誠懇道歉又話盡快跟進,諗住去旅行費事同人嘈又覺得我哋留起房嘅時間唔多。最恐怖係啲床單我哋覺得佢簡直係冇換過。最後我哋協商佢話賠10,000 Yen俾我哋叫我地自己買啲嘢維修。到最後我地自己買牛皮膠紙痴住啲嘢就算數,瞓覺用自己件大褸當被,郁都唔敢郁。點知返到香港個戶主居然反過來話我地整污糟佢間屋要我哋賠返1400港幣。依家我哋仲搵B&B介入仲未搞到。呢個故事教訓我哋唔可以做好人。後來我有啲日本朋友話其實日本人基本上係唔會做B&B,全部都係中國內地人做所以管理系統好差!好少打咁多字只不過真係好嬲,希望各位jM留意吓

男爵府

回覆 cyyfish 的帖子

不過此間嘢的房東都喺不可信,有誠意退又點會要你攪咁多嘢先肯退。開佢名爆大鑊。

男爵府

收到先開心。

大宅

daisy17772 發表於 17-3-6 16:15
你 call左 airbnb?
冇CALL呀係佢意見個到投訴咋
好高效率!

侯爵府

畀面勳章

cyyfish 發表於 17-3-6 15:49
岩岩收到EMAIL
話會退還個D 服務費, 五日內會入戶口啦!!!! 好開心呀!! ...

你 call左 airbnb?

大宅

岩岩收到EMAIL
話會退還個D 服務費, 五日內會入戶口啦!!!! 好開心呀!!!

男爵府

因為airbnb入面d民宿好多都係非法,通常保險唔包,所以我寧願俾貴少少住細酒店,好過住民宿~

大宅

bblover123 發表於 17-3-6 15:01

咁小兒科,喺我就會:1)在 bnb 的 forum 或佢間屋的評語寫負評
因為取消左, 應該冇得再負評佢 (我搵唔到)我同佢講, 我一定會投訴佢! 佢話, 佢唔知airbnb會收服務費喎! 叫我CAP返圖比佢, 佢話佢會比返個服務費我, 我唔信囉!!! 點比? 當初我叫左佢幾次取消, 佢都掉轉叫返我取消-.-
我之前POST左條LINK啦, 佢仲有十間房源, 有興趣睇下

男爵府

開個房東的名之餘,唔好唔記得開佢所有屋的地址,屋外及內的所有相。

男爵府

咁小兒科,喺我就會:1)在 bnb 的 forum 或佢間屋的評語寫負評
2)向 bnb 的官方投訴。
3)在這裏開佢名,但開名喺未夠的因為佢可以改名。最好就喺有佢間屋的地址,屋外部的相及內部的相,然後在這裏開。
4)向日本法定機構作投訴喺非法云云。

等佢一嘢清袋。

侯爵府

畀面勳章

cyyfish 發表於 17-3-6 09:11
https://www.airbnb.com.hk/users/show/56029581

我就係呢個房東, 知唔知投訴左幾耐會有人處理同聯絡? ...

thanks

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 17-3-6 09:13
上次在出發前8日話租唔到俾我,叫我轉另一間屋 (平20%),但好遠。我即打電話俾airbnb投訴,bnb對咗我登記 ...
明白, 一早返到公司已經即刻投訴希望快D 有回覆!

子爵府

cyyfish 發表於 17-3-6 08:22
同埋一取消左
連訊息都send 唔到比佢!

上次在出發前8日話租唔到俾我,叫我轉另一間屋 (平20%),但好遠。我即打電話俾airbnb投訴,bnb對咗我登記時的電話no和付款信用卡資料。我問bnb有否我和房東的通訊紀錄 (答有) 及簡單講了事件。唔使10分鐘,房東便取消了booking, 全筆錢退回,另加10%租金作補償 (這是房東的罰款)。

大宅

https://www.airbnb.com.hk/users/show/56029581

我就係呢個房東, 知唔知投訴左幾耐會有人處理同聯絡?

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 17-3-6 00:19
租客取消要支付bnb手續,房東第二次取消預約會罰10%租金和不可成為超讚房東。如果房東問題一定要他/她取消 ...

同埋一取消左
連訊息都send 唔到比佢!

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 17-3-6 00:19
租客取消要支付bnb手續,房東第二次取消預約會罰10%租金和不可成為超讚房東。如果房東問題一定要他/她取消 ...

我都同佢講左我取消要比手續費
我又心急,見佢又咁多好comments,佢又係咁要我取消,我先傻下傻下自己取消
正正係佢咁多comments 醒過我好多

大宅

daisy17772 發表於 17-3-5 23:49
預祝你投訴成功!

謝謝!
佢仲有十間房源!稍後post上黎!
真係強烈建議開個airbnb黑房東區!

子爵府

cyyfish 發表於 17-3-5 01:44
一想請問 --》服務費(不可退還)
有冇得退?
我遇到情況一樣,房東全數退,但服務費冇得退

租客取消要支付bnb手續,房東第二次取消預約會罰10%租金和不可成為超讚房東。如果房東問題一定要他/她取消,否則找bnb投訴。

侯爵府

畀面勳章

cyyfish 發表於 17-3-5 19:37
個房東死叫我自己取消!
我已經講左幾次
我取消要收我服務費,叫佢取消

預祝你投訴成功!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cyyfish 發表於 17-3-5 19:37
個房東死叫我自己取消!
我已經講左幾次
我取消要收我服務費,叫佢取消

佢自己取消既話好似會影響佢評價,聽講係咁

首頁
12345...7

尾頁

跳至