自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

系九龍塘上車見個大概80歲啊伯企住,去到沙田,系我同啊伯第三四個座位距離既人落車,我猶豫要唔要快d過去放低背囊然後叫啊伯過來坐,但系又驚眾人目光落系我身上,考慮咗三秒可惜俾人坐咗,我有少少內疚因為我而啊伯冇得坐,又會唸其實我都系同正常人咁嘖而且隔三四個位。
我老公話如果我咁系做多咗,距唔會咁做,最多同啊伯講有位,有d男人要面子唔會坐。叫我想清楚下次再遇到應該點做,自己想清楚做自己就得,唔洗內疚。

我好在意其他人睇法,所以我唸咗陣覺得老公岩,下次費事多事。

但系,我又唸:如果因為自己厚面皮多事而令到啊伯有得舒服d可能坐到去羅湖既,咁值得窩,距唔坐咪我自己坐翻,我唸起自己老豆系銅鑼灣企到黃大仙穩我都話企到攰。雖然我宜家咁唸可能下次遇到又猶豫。

請問大家會點做?

PS:下個站有其他人落車叫啊伯坐距有得坐了

.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

大宅

回覆樓主:

我會立即行近個位並叫伯伯過嚟坐

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一係當時就一口氣幫手霸位,過後就算,唔使回想咁多

伯爵府

sharonchan.0711 發表於 17-4-9 08:48
系九龍塘上車見個大概80歲啊伯企住,去到沙田,系我同啊伯第三四個座位距離既人落車,我猶豫要唔要快d過去 ...

盡力而為就算 係內疚都應該係坐下唔讓位的人啦

街上10萬9千7人要幫 幫得幾多個 ?

問心無愧就夠

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得你做人很疲倦
想幫就幫

何必糾結
想做,又怕,之後又...
勿以事小而不為之

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

sharonchan.0711 發表於 17-4-9 08:48
系九龍塘上車見個大概80歲啊伯企住,去到沙田,系我同啊伯第三四個座位距離既人落車,我猶豫要唔要快d過去 ...

東鐵真係唔知,不過地鐵我見過有人(女人)會指住個位然後叫:婆婆呢度有位坐。當時真係無人會坐落去。啊婆可以慢慢行過去坐。

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

過來人經驗,諗太多傷身。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

禁止訪問

珍珠宮

cindy618 發表於 17-4-9 12:48
咁小事,樓主諗咁多嘅,放鬆下啦

公爵府

牛年勳章

想得太多,當刻想做就好,如果覺得應該做嘅,咪下次遇到同樣情況行多一步,亦唔需要顧慮太多

侯爵府

回覆樓主:

只是開口提阿伯有位坐就得,其餘無謂多想

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

mariefish 發表於 17-4-9 12:04
又係喎
係呀,你擔心佢地撞親你好過,我地唔夠佢地大力

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁小事,樓主諗咁多嘅,放鬆下啦

瑪瑙宮

你平時係咪諗多過做

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你諗得太多啦

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我試過搶位比有需要的人坐.我唔會理會傍觀者眼光. 想到就去做.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

回覆樓主:

簡單啲,自然開心啲

伯爵府

你老公講得好啱,你所寫嘅事情,我全部經歷過,所以有時唔駛刻意:mother:

首頁

尾頁

跳至