在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

庶務部,有點像管家,乜都要做,有career path 嗎?請分享

瑪瑙宮

Apple_Orange_T 發表於 17-11-11 16:55
點樣可以做好admin 的工作呢?
惡死啲?
Social D?

做好 admin 的工作咪上心 d , 有記性, 唔好甩漏, 控制支出, 同惡唔惡死, so 唔 social, 擦唔擦鞋無乜關係.

admin 根本係煩野, 例如, 最近公司要驗窗, 就要搵公司格價, 約人黎睇完報價, report 比老細揀, 跟住約人幾時黎整, 整又要唔好阻到同事工作時間開工, 即係有人要 OT 留响度等人做完, 同洗地毯一樣, 唔會開工時間人地黎洗地毯, 又係 OT 做, 如果你有下屬, 咁梗係唔使你留响度做.

男爵府

Apple_Orange_T 發表於 17-6-21 23:11
庶務部,有點像管家,乜都要做,有career path 嗎?請分享

請分享

男爵府

michellechiu02 發表於 17-12-5 13:31
回覆 Apple_Orange_T 的帖子

我覺得有20k已經好好, 普通admin officer得12-14k

我以為senior 可以好高,有點失望
PA 是否金融firm 好paid 啲?

男爵府

我覺得有20k已經好好, 普通admin officer得12-14k
做到senior即5年經驗以上
5年時間既每年幾個%加薪兼升做senior admin officer(升職當加10%)
掹車邊有20k(扣埋MPF就無20k了)

男爵府

我覺得睇人我跟過4個老闆(即係轉過3次工),全男班,sofar 4個要求既野都合理,偶然會返工前或放工後收到wtsapp,但係喺叫我第2日返公司先做。
所以我覺得PA都唔係personal到要長時間standby。

男爵府

michellechiu02 發表於 17-11-17 15:00
我覺得admin同PA工作相差不遠,亦都曾經做過2年PA+admin,但淨做admin人工真係偏低,極少純admin post (mgr ...

如果去到senior admin officer 都係20k 多少少?
好少用好多錢請人做admin ?

男爵府

michellechiu02 發表於 17-11-17 15:00
我覺得admin同PA工作相差不遠,亦都曾經做過2年PA+admin,但淨做admin人工真係偏低,極少純admin post (mgr ...

請問PA是否18小時stand by?

男爵府

我覺得admin同PA工作相差不遠,亦都曾經做過2年PA+admin,但淨做admin人工真係偏低,極少純admin post (mgr grade或以上例外)有20k+。
但PA人工就好好多,有幾年經驗已經有2xk。

男爵府

Apple_Orange_T 發表於 17-6-21 23:11

點樣可以做好admin 的工作呢?
惡死啲?
Social D?
擦鞋啲?
要調節一下

大宅

貓貓6299 發表於 17-10-31 16:42
哈哈,新嚟同事有福了對著件 肥野
我反而覺得佢地請定多一個返嚟係防你放產假用囉!
...

唔係呀,個clerk已經做左年幾架喇,應該咁講,開票找數搵老世簽名比左佢做係防我隨時放假!

男爵府

畀面勳章

tuelovefei 發表於 17-10-31 10:27
肥野係manager, 佢下面有兩個a/c clerk, 昨天我亞頭話原本有一個是請比admin, 之後肥婆整個daily workflow ...

哈哈,新嚟同事有福了對著件 肥野
我反而覺得佢地請定多一個返嚟係防你放產假用囉!

大宅

Nancy20090615 發表於 17-10-31 12:42
咁都啱數, 餘下的確係 admin 野.

係呀,我人都即刻開心好多!

瑪瑙宮

tuelovefei 發表於 17-10-30 17:00
我今日返工有好消息喇, 就係所有會計野佢會抽返出來比account clerk 做, 佢叫
我admin 野一定唔可以有任何 ...

咁都啱數, 餘下的確係 admin 野.

大宅

貓貓6299 發表於 17-10-31 10:19

account clerk 係咪即係之前你講嗰件肥嘢?

肥野係manager, 佢下面有兩個a/c clerk, 昨天我亞頭話原本有一個是請比admin, 之後肥婆整個daily workflow schedule 整得靚過我亞頭,所以個人比左肥婆用. 昨天我見到個a/c clerk全日攬住d cheque book, 心諗我之前就係咁慘!

男爵府

畀面勳章

我今日返工有好消息喇, 就係所有會計野佢會抽返出來比account clerk 做, 佢叫

account clerk 係咪即係之前你講嗰件肥嘢?

男爵府

做admin 應該啱你性格
夠罷氣

大宅

我admin 野一定唔可以有任何甩漏, 我話唔駛做會計野好多野都可以好smooth 啦, 不過我SICK 4日佢地發現公司其中一間公司有條寬頻線未找數比人CUT 左上網, 佢覺得好大件事喎, 我話我一早同你講左我做唔切, 見工時你亦無講過要做會計野, 今日對話好長篇, 一句講哂佢耐我唔何.

佢仲問我對佢有咩不滿, 我真係一口氣講哂出來, 叫佢唔好成日亂答我野, 令我浪費好多時間兜好大個圈去做.

瑪瑙宮

tuelovefei 發表於 17-10-19 16:51
大家好, 我TITLE 是ADMIN & RECEPTIONIST, 好想呻下, 大家覺得以下工作量對於我TITLE 來說是正常嗎, 我有左 ...

直頭搵你笨實.

男爵府

2018復活節勳章

好多雜務做架

首頁
12345...6

尾頁

跳至