嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb兩個月多d...

e家夜晚..好難先訓到呀...飲完奶..明明訓左..1放落床..
就醒..我唔想俾奶咀佢啜呀..唔知有冇辦法呢..

水晶宮

好媽媽勳章

我2個都唔食奶咀,前前後後我都買左十個八個....

細女好好湊,一出世到依家2歲幾訓覺都冇問題.

大仔就辛苦d,要抱住訓到4個月...
4個月之後就可以訓落床.

果時佢係完全唔可以離開我身體,,有時我會由佢喊下.
3個幾月差不多4個月開始比佢坐搖搖椅,之後佢愛上左...日頭就係搖搖椅訓,夜晚先訓床.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

痛 ,係度喊..為有同佢用返手套仔-__-""

唔好喎..佢識痛就唔會再"R"架啦.

就係成日同佢用手套...佢根本唔知原來係無手套..成日唔識用力...

複式洋房

唉...我終於甿左奶咀...買左3個咁多TM呀..
點知丫B 唔食奶咀...仲有個未開..囇哂
可能唔識啜..啜唔習慣..有好有唔好...訓覺要抱住訓先...

手仔餓果時會啜...不過唔係啜手指..
我兩日同佢剪1次...指甲嫁啦...
都損哂呀>"<本身我都由佢用手摸下野..
E家佢訓覺一醒左..就會蚊自己左加兩邊頭發..
見到冇左頭髮條路-___-

佢係 R 到 流血...好心痛嫁嘛..有時訓訓下自己 R 損左 , 痛 ,係度喊..為有同佢用返手套仔-__-""

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

食開手指既 bb, 唔會再食奶咀呀!! 因為我侄仔就係咁, 試左好多牌子都唔食, 只係繼續食手指

如果初初比 bb 食, 佢係要學食, 唔會一食就識, 會食下吐下, 過一段時間就可以的

原帖由 Lemon7831 於 09-2-16 00:23 發表
但係我兩個月囡囡食親奶咀都吐, 寧願食手, 唔知佢係咪唔鐘意嗰款奶咀呢! (佢用緊pigeon奶樽, 所以買咗pigeon奶咀比佢啜), 唔知各位認為邊隻奶咀多BB鍾意用(啜)呢? ...

大宅

我個個初初都唔肯食~
我都買左兩隻唔同牌子比佢都唔食...
仲都頂返出黎,但後來就餵完人奶即刻比佢食,慢慢就學會左!

民房

我囝囝現在4個多月都不肯啜奶咀 (我們兩個月後才試給他奶咀的), 他喜歡咬完就吐. 是nuk安撫型. 無計!

原帖由 Lemon7831 於 09-2-16 00:23 發表
但係我兩個月囡囡食親奶咀都吐, 寧願食手, 唔知佢係咪唔鐘意嗰款奶咀呢! (佢用緊pigeon奶樽, 所以買咗pigeon奶咀比佢啜), 唔知各位認為邊隻奶咀多BB鍾意用(啜)呢? ...

別墅

如果真係頂唔順要俾bb啜, 醫生話啜奶咀好過啜手, 因為手指隨時available, 難戒過奶咀wor

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我個細仔都成5個月啦...係伊個另月先被佢食奶嘴...因為實左頂唔順佢既喊聲..同好易醒..

男爵府

畀面勳章

但係我兩個月囡囡食親奶咀都吐, 寧願食手, 唔知佢係咪唔鐘意嗰款奶咀呢! (佢用緊pigeon奶樽, 所以買咗pigeon奶咀比佢啜), 唔知各位認為邊隻奶咀多BB鍾意用(啜)呢?

大宅

啜奶咀同啜手指二樣選~~我會比佢啜奶咀囉~d手成日摸來摸去~果頭洗完手又摸其他野~~又放會口啜~~

果時就係啜手指~~啜到脹胃炎~~之后怕怕囉~~食奶咀清潔d~~我哥個囡唔食奶咀的~~但我見佢d牙都唔靚得去邊~~我睇完佢d牙~~唉~~

我想第時戒奶咀點都2過戒食手指~~戒奶咀點都會在入學前戒到~~返學都唔比你啜喇~~啜手指就啜到小六都仲可以啜~~唔係講笑~我有個小學同學真係架~~

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 咖央 於 09-2-10 11:08 發表
我個b三個半月, 無俾奶咀

我都認同"啜手指係學習腦/手協調, 同埋俾佢認識自己既手和口"
bb好多時係用口去探索物件

Agree. 我大囝細個時都一樣冇俾奶咀佢.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

我bb 都有食奶咀, 其實我自己一向都唔讚成bb食奶咀, 但係我老公怕佢喊所以就比佢食, 佢依家係扭眼訓先食, 佢訓著左我地就攞走有時佢自己會吐出來..佢依家連手都食埋 mouth: 不過有時諗食奶咀都唔係唔好既, 起碼唔係好像食手咁隨時都可以放入口囉 ! 我外甥細時食手指,啜到爛晒又含膿呀 ! 所以都冇計佢扭計時就比奶咀佢食安撫

別墅

我bb未足月...
我見佢食完奶就揾野啜...
我又唔想佢啜衫仔...
又唔想比佢啜住我黎瞓...
唯有比奶咀...
但係佢可能食慣左我個形...
個咀成日啜兩啜就甩mouth:mouth:" />
手仔佢又唔多啜...
唔知點好...(汗...)

ps 如果bb抓傷左可以試下用紙巾濕dd人奶
幫佢抹傷痕...抹面都得
如果條痕唔深...聽朝就會冇事...

大宅

fishballbaby, joeywongmy,

你地會唔會個BB真係好痕?(要考慮隻LOTION/CREAM啱唔啱佢LO.) 所以會CUT晒指甲都抓傷自己? 我BB都成日捽面/頭啦,尤其眼瞓時.如果CTU了指甲都唔會抓傷.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我個仔成日都抓自己個頭,試過抓到個頭血跡斑斑,我一見佢唔多對路就即刻幫佢帶翻手套。

原帖由 szeszes 於 09-2-10 14:16 發表
bb 滿左月後, 踏入2個月, 佢地就要開始用手感獨物件既學習期, 所以, 唔好比佢帶手套呀!! 會防礙佢地既發展的, 真係多些剪下手甲, 之後再用指甲銼輕力銼幾下, 會無咁 sharp

等 bb 訓覺時, 可以唔幫佢地摺起對手袖 ( ...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bb 滿左月後, 踏入2個月, 佢地就要開始用手感獨物件既學習期, 所以, 唔好比佢帶手套呀!! 會防礙佢地既發展的, 真係多些剪下手甲, 之後再用指甲銼輕力銼幾下, 會無咁 sharp

等 bb 訓覺時, 可以唔幫佢地摺起對手袖 (長袖衫), 咁就 cover 左佢地既手指, 就唔會在訓覺時抓傷面面

因為我眼見1個姨甥及1個侄仔, 由 bb 食手指食到小學才介得甩.... 佢地成日手指發炎, 流膿..... 用緊方法才能夠得甩, 所以, 我怕怕... 比左我仔食奶咀, 只花5天左右完全介甩左

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

別墅

而家最多都係密d同佢剪手甲咋, 我個仔連自己頭皮都抓損左....

首頁

尾頁

跳至