自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

BB幾歲開始著鞋?小朋友有扁平足點算?女士著高跟鞋易有厚繭?大肚婆著乜鞋好?有頸痛、腰痛怎辦?歡迎提問有關小童或成人的足脊問題,Dr Kong的專業團隊,包括物理治療師及矯形師會於兩個工作天內為您解答!

如果想了解更多足脊問題,都可clickDR KONG 網頁瀏覽或email給我們查詢。

Web Site: www.dr-kong.footcare.com.hk
Email: [email protected]

複式洋房

不過對鞋一臭, 其實都掉左佢, 放係屋企會搞到全部鞋都臭晒
經常換鞋, 咁對腳都無咁臭

複式洋房

咪話小朋友, 大朋友都好多腳臭

民房

原帖由 MK2006 於 10-2-13 00:46 發表
自從買咗對dr. kong, 阿仔(2歲)日日起身就要著, 著到對腳好臭, 點解咁細個小朋友都會腳臭既?

小朋友腳臭有很多原因,例如,經常著鞋唔著襪,當腳仔流汗的時候,如果冇著襪仔吸汗,很容易滋生細菌,形成腳臭。

要預防腳臭,建議家長穿著鞋時應穿襪,如果夏天不想穿襪,可以選擇穿著涼鞋。另外,亦要選擇採用透氣物料的鞋。如果小朋友腳汗比較大,建議除鞋後,把鞋放在通爽的地方,保持鞋內乾爽。

伯爵府

醒目開學勳章

自從買咗對dr. kong, 阿仔(2歲)日日起身就要著, 著到對腳好臭, 點解咁細個小朋友都會腳臭既?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

好有用
多謝~

民房

原帖由 喜洋洋 於 09-9-3 23:40 發表
我個女20 個月大,
但發現佢行路時腳姿勢有d 向內屈,
問過dr kong 門市, 話要等bb 四歲先可以check 到對腳有冇問題,
請問, 我而家可以點?
我個女隻腳size 21, dr kong 門市最細o既鞋係22...都唔知買咩鞋比女女著會好 ...

幼兒步行時雙腳指向內(入字腳)比較常見,情況會於4-6歲慢慢改善,避免W形坐及俯睡,鼓勵盤膝坐。踏單車及游蛙式也可改善入字腳。

學行分3個階段:

1. 爬行期到學步初期(約8-15個月)
2. 學步期(約16個月-3歲)
3. 穩步期(約2-4歲)

每個階段有不同的護足概念。我們的「BB學行123」鞋系列可以全面照顧以上三個階段的BB (size由19開始),歡迎你親臨我們的專門店,幫囡囡選購合適的健康鞋。

另外,家長如想知每個階段的揀鞋槪念,可click以下網址,兒歌天后李紫昕Purple姐姐會用rap talk<BB學行123>教大家BB點樣揀鞋﹕

http://www.youtube.com/watch?v=DGkQE4V4Fbg

民房

原帖由 bird 於 09-8-31 09:37 發表
每次買返學鞋,你地都會送三對(厚)襪仔!我個囡好鍾意,但只得一對白色返得學....你地可以出一啲 淨白色厚襪仔比家長散買嗎?? 問過sales佢地話白色厚襪仔淨係送冇得散買! ...

Dr. Kong健康鞋專門店有售一包三對的白色襪,但沒有一包三對的白色厚襪。我們的襪全部都可零售的,一包三對。

多謝你的意見,我們會反應給相關部門。

男爵府

畀面勳章

我個女20 個月大,
但發現佢行路時腳姿勢有d 向內屈,
問過dr kong 門市, 話要等bb 四歲先可以check 到對腳有冇問題,
請問, 我而家可以點?
我個女隻腳size 21, dr kong 門市最細o既鞋係22...都唔知買咩鞋比女女著會好d...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

每次買返學鞋,你地都會送三對(厚)襪仔!我個囡好鍾意,但只得一對白色返得學....你地可以出一啲 淨白色厚襪仔比家長散買嗎?? 問過sales佢地話白色厚襪仔淨係送冇得散買!

複式洋房

月頭買對鞋....整花左....好唔開心
用左唔夠一個月

民房

原帖由 rubytang 於 09-7-3 17:14 發表
我姨甥女依家1歲半,
我地覺得佢有明顯既內8字腳,
行路仲成日都會click親腳添~
有無咩野辦法可以去改善呢?
多謝幫忙~

4歲前小童腿部發展尚未成熟, 一般都有入字腳 (8字腳)步態, 情況會於4-6歲慢慢改善, 建議小童於這個階段留意坐姿, 避免W形坐及俯睡, 以免大腿關節長時間內旋而增加入字腳機會; 鼓勵盤膝坐; 除此之外, 踏單車及游蛙式也可改善入字腳。

民房

原帖由 sheung1126 於 09-6-30 16:18 發表
我個女8個月大,佢雙對好有力,可以伸到對腳好直黎企,企得好穩,自己扶住野可以企到十秒八秒,但係問題係佢成日都用腳板既外邊黎企,好少會成隻腳板貼地企,點解會咁既?同埋可以點改善呀? ...

幼兒的大腿及小腿要支撐身體站立或學行,需要一定肌力,所以剛學企及學行的幼兒未必能一下子站穩。而幼兒雙腳關節仍然柔軟,如非骨骼結構上出現問題,於學企及學行期間出現以上情況屬正常現象。
但若果幼兒約於1歲半後,當步態穩健時仍出現此情況,則要穿著設有後跟杯加硬及中筒設計的健康鞋,有助減低雙足向外翻之機會。

複式洋房

前兩日買左對返工鞋比自己
感覺係真係幾舒服, 呵呵

複式洋房

樓上問八字腳到, 有無人可以幫手解答呀, 我都想了解下

複式洋房

其實最慘係覺得囝囝囡囡唔識講自己舒唔舒服, 唔知佢感受係點

子爵府

我姨甥女依家1歲半,
我地覺得佢有明顯既內8字腳,
行路仲成日都會click親腳添~
有無咩野辦法可以去改善呢?
多謝幫忙~

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女8個月大,佢雙對好有力,可以伸到對腳好直黎企,企得好穩,自己扶住野可以企到十秒八秒,但係問題係佢成日都用腳板既外邊黎企,好少會成隻腳板貼地企,點解會咁既?同埋可以點改善呀?

首頁

尾頁

跳至