自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

Del

子爵府

agnesbee 發表於 17-11-24 14:06
我自己係土生土長,我都好憎香港人,自以為是,俾英國佬洗腦到以為係高人一等
...

係,如果你做過服務性行業就知D所謂高尚港人D討厭人性

伯爵府

V_VPONG 發表於 17-11-24 08:47
係香港人自己自命清高啫,好多地方都講最討厭香港人

我自己係土生土長,我都好憎香港人,自以為是,俾英國佬洗腦到以為係高人一等

伯爵府

fishmak 發表於 17-11-24 00:25
是咁的.....今日1pm經過紅磡工業區,lunch time一定多人,但估唔到好多大陸旅行團,好迫好多人吃煙,地下同花槽 ...
999係緊急事件用, 如果個交通警吾知點處理, 或邊個部門可以處理, 正路應建議打電話到當區警署, 或者1823, 而吾會係999.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

就算真係個交通警有問題,都只係單一事件,亦係一件人類自私通病既劣根性表現,有需要無限放大到香港已死嗎?咁極端既思維正正就係導致香港步入死路的病因。

老實講,香港人不嬲最為人詬病就係人情紙咁薄,我由細細個已經聽唔少呢啲嘲諷,一直到依家都無變過。唔好講到香港人有幾咁互助互愛啦,拜託!

大宅

回覆樓主:

交通警緊係只負責交通既執法, 佢都叫你搵警察處理, 唔洗香港已死既

男爵府

bee918 發表於 17-11-24 13:23
隨意在網上找找, 資料不多. 以下這編關於人口政策的文章提及到單程證配額增加是 "為免這些合資格者在主權 ...

我也有看。彷彿是原意是好。所以想問清楚。

bee918    發表於 17-11-24 13:36

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

chillimom 發表於 17-11-24 13:24
有啊!就是看不到端倪才發問

為何這樣起刺呢?

我部電話岩岩search到
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

酒樓傳菜嘅都唔負責落單㗎!

琥珀宮

...

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

anitapooh41 發表於 17-11-24 00:32
97 年後 溝淡港人 已知香港已死

主 賜 平 安

男爵府

小雄維尼 發表於 17-11-24 11:33
閣下電話無Google搜查功能?

有啊!就是看不到端倪才發問

為何這樣起刺呢?

伯爵府

chillimom 發表於 17-11-24 01:19
我見過BK 有人(不知是否閣下)多次這樣提出。請問有否報導可以讓我翻查一下,有興趣知道來龍去脈。謝謝! ...

隨意在網上找找, 資料不多. 以下這編關於人口政策的文章提及到單程證配額增加是 "為免這些合資格者在主權移交後蜂擁來港".

...九七之後將有約75,000名港人內地子女... 可即時獲得居港權,其後每年也約有3000至4000人符合資格。為免這些合資格者在主權移交後蜂擁來港,香港政府在1993年與中國當局達成協議,單程證的每日配額自該年底起由75個增至105個,以期及早「疏導人潮」。1995年... 政府在權衡香港的承受能力後,再次向中國當局提出增加單程證配額,於是配額在該年由每日105個增至150個。

https://www.hk01.com/%E6%AD%B7%E5%8F%B2/102092/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9A%84%E7%A7%BB%E6%B0%91%E7%89%86-%E5%BE%9E%E8%87%AA%E5%87%BA%E8%87%AA%E5%85%A5%E5%88%B0%E5%96%AE%E7%A8%8B%E8%AD%89
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

琥珀宮

畀面勳章

kikikay 發表於 17-11-24 12:25
點解呢個時候永遠唔會見到嗰啲支持者嘅?

樓主開咗個舖,又唔出嚟管理番個舖
再多幾個呢種類型樓主,係 bk 死先

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

brother4 發表於 17-11-24 08:18
樓主是港人?交通警/警察不直接管吐痰的。。政府要宣傳吓教人找誰最合
...
我想知如那人不小心吐痰落交通警或警察鞋上,阿Sir 可以charge 那人嗎??

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

幸福花 發表於 17-11-24 08:32
回覆 Fishqqma 的帖子

係就仲衰!回歸咁耐!仲唔改方案!一味推係英國佬身上!點做野架? ...
咁就要問泛民點解唔提出修改方案喇。樣樣都挑剔找渣攻擊政府及政制,唯獨放生大陸人來港政策?咩原因呢?

男爵府

回覆樓主

97 後已經開始,20 年了

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我見呢度好多bk嘅jm又幾熟悉警方的程序,難道bk嘅jm都係臥虎藏龍,唔係普通小市民?

子爵府

人地管緊交通, 但你係旁邊七嘴八舌投訴清潔, 如果你真係為HK好, 應該去話比食環知, 或者去區議員投訴, 叫佢地跟進.

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

jeanne1120 發表於 17-11-24 11:51
咁事實上亂丟垃圾呢d,好似真係唔係警察理... 警察只會理刑事罪
不過警察叫你打999,都好明顯佢係事不關己 ...

人哋唔想擅離職守,你就講到人哋事不關己己不勞心,都睇得出你好中立啦!

始作俑者唔講仲要姓賴,頼其他人冇扭轉局面?
呢種態度都好無賴!

P.S. 加大單程證配額、雙非居港權、南亞人⋯⋯明明港英政府+劣屍黨的蘇州屎,又頼係大陸政府的意願,香港政府照住做?麻煩唔好講到政府乜都冇做過,就如政府有提釋法,唔知邊個衰黨阻頭阻勢唔俾人釋法?搞到香港有咁多雙非?

首頁
12345...8

尾頁

跳至