論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前聽同事講, 有新加坡工作經驗的外傭比較好, 因英文較好, 而且新加坡僱主比較刻薄, 工人黎港後會比較乖. 但有D AGENT 又話呢D工人比較搶手, 佢地知道自己受歡迎, 未必咁乖架啦.

最近有個同事請左個做過中東5年的菲傭, 對佢讚不絕口. 都有聽過做過中東的工人勤力D刻苦D, 因為中東人要求苛刻, 人工又低, 工人黎港後會比較乖及珍惜份工.

唔知係我同事好彩, 定係真係做過中東的工人係好D. 大家有無類似經驗可以分享下?

而家有D AGENT 俾左D菲傭我揀, 有D有大學學歷, 但只有係菲律賓的工作經驗, 呢D 係唔係通常都唔得?
好苦惱!

謝謝各位JM !

子爵府

回覆樓主:

唔覺。睇彩數多啲

大宅

lui 發表於 18-5-21 18:44
初頭系,但你一定要堅持,我個以前都好、一年半后變了。最後四年後bye bye
...

明白~

大宅

bossbb 發表於 18-5-17 21:05
我請佢主要係做家務,煮飯,湊仔,因為第二個就出世,99湊唔掂兩個了,我對屋企整潔要求唔係好高,佢今日 ...

初頭系,但你一定要堅持,我個以前都好、一年半后變了。最後四年後bye bye

別墅

jumug 發表於 18-5-21 09:05
視乎個工人之前個雇主會唔會屋企有好多工人,如果係,佢可能只係負責家務嘅一部份,同香港一腳踢好唔同,怕 ...
同意啊! 但呢樣野通常係CV 都見唔到

男爵府

回覆樓主

視乎個工人之前個雇主會唔會屋企有好多工人,如果係,佢可能只係負責家務嘅一部份,同香港一腳踢好唔同,怕佢唔適應

大宅

iababy 發表於 18-5-20 00:41
Highly not recommend to provide WIFI. Can buy her books to learn.

咁我又冇所謂,啲野我無叫佢執佢自動執,我都無見過佢係屋企拎電話睇過,可能暫時無朋友啩!而且佢夜晚入房又無野睇,我都覺得悶,而且我自己返工都會上網啦
如果之後佢失控,我block佢部機用唔到wifi都好易啫

別墅

bossbb 發表於 18-5-18 13:11
我諗我都係撞彩, 佢之前係中東oman做的, agent係我朋友介紹, 佢全家都經呢間agent請, 我見她的姐姐很好, 很 ...

Highly not recommend to provide WIFI. Can buy her books to learn.

子爵府

回覆 sasasweety 的帖子

哈哈,你都講得啱,真係有時佢日日係度,有啲唔自在

大宅

HOPEFORBB 發表於 18-5-19 13:39

我嗰個之前放佢假,佢都係全日係屋企,依家因爲日日都要照顧小朋友,我就要佢每月 ...

我都同工人說,每個月至少會放兩日假,因我不想她日日無假放,想她休息下,加上我都不想日日對住她,我都想自由下。。。

大宅

50811 發表於 18-5-19 17:42
謝謝你嘅回覆呀!另外,想問你大個個小朋友幾歲呀?同工人姐姐會唔會難相處?
...

大果個4.5歲了,反而令佢講多左英文,之前學校老師話佢好少講因爲唔識講,姐姐來左之後佢成日撩姐姐玩所以反而講多左,姐姐有啲怕醜,叫佢食野只食好少,叫佢去雪櫃拎野飲就只飲冰水,暫時睇落ok

大宅

認識瑞士牛牛第一回

bossbb 發表於 18-5-18 17:49
佢係OMAN做左5年, 湊4個小朋友, 有一個由NB湊到3歲, 佢唔做係因為僱主加既人工比政府要求加既少, 佢話佢都 ...
謝謝你嘅回覆呀!另外,想問你大個個小朋友幾歲呀?同工人姐姐會唔會難相處?

子爵府

回覆 YeungHT 的帖子

雖然我個囡好like佢,但我都有一路觀察佢係咪越嚟越差,可能佢有經濟負擔,有四個小朋友要養,所以暫時都ok,話佢都feel到佢唔開心,但未至於黑面

子爵府

我嗰個之前放佢假,佢都係全日係屋企,依家因爲日日都要照顧小朋友,我就要佢每月第一個星期日一定要放假,我一定唔俾錢,因為想佢refresh吓自己,佢嚟咗七個月,今個月都係第一次約佢表妹一齊出去,不過下午三點幾就返屋企。

大宅

HOPEFORBB 發表於 18-5-18 19:12
回覆 iababy 的帖子

我都係第一次請菲傭,佢亦係中東做過幾年,我都算好彩,個姐姐算聽話,我個囡都好鍾意 ...

我又係請左個姐姐中東做左4年,好勤力,清潔方面好自動波,好干淨,但又係不識煮中菜,好勞氣,同埋都有少少蠢蠢地,有D野要教2-3次以上先記得!

我個姐姐都不續中東因話想揾多D錢!她係中東時,一間大屋湊5個小朋友,清潔各樣全部係她一腳踢,所以她來到香港係舒服好多又人工多D ! 她仲要求weekend 不放假想賺多D $$

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-5-18 19:12

我都係第一次請菲傭,佢亦係中東做過幾年,我都算好彩,個姐姐算聽話,我個囡都好鍾意 ...

我之前個姐姐都係中東做咗幾年,開始都幾好,自動波,講真係會越來越懶仲加黑臉。但真心好錫小朋友,所以照用囉。

子爵府

我都係第一次請菲傭,佢亦係中東做過幾年,我都算好彩,個姐姐算聽話,我個囡都好鍾意佢,每朝起身一見到佢就會笑。佢初初嚟嗰陣,我未生,佢都好勤力好主動幫我執屋。依家半年有多,我覺得無一開始咁勤力,但都仲ok

不過佢就唔識煮中菜,我媽教咗佢成兩個月,日日都煮差唔多餸菜,但都學唔識。

大宅

50811 發表於 18-5-18 14:46
哦... 我依家揀左個個都係中東 OMAN 做過架~ 個AGENT 又係人地介紹... 希望同你一樣有幸運之神啦!

我有個 ...
佢係OMAN做左5年, 湊4個小朋友, 有一個由NB湊到3歲, 佢唔做係因為僱主加既人工比政府要求加既少, 佢話佢都唔想走, 話僱主好nice, 但佢要錢所以搵第二個僱主囉, 我開頭都好驚架, 個個都話要請結左婚, 有小朋友, 負擔大既先好請, 年紀又唔可以太大, 所以我上一個選的是單親媽媽有3個女, 點知最後驗身都係有左, 呢個係單身無男朋友無小朋友, 我都好驚佢會搞搞震架....不過我諗既然單親都無啦啦有左, 我揀邊個都有機會架啦...摶下咋

大宅

認識瑞士牛牛第一回

bossbb 發表於 18-5-18 13:11
我諗我都係撞彩, 佢之前係中東oman做的, agent係我朋友介紹, 佢全家都經呢間agent請, 我見她的姐姐很好, 很 ...
哦... 我依家揀左個個都係中東 OMAN 做過架~ 個AGENT 又係人地介紹... 希望同你一樣有幸運之神啦!

我有個 2歲半小朋友 & 就出世嘅 BB ... 所以先要請工人姐姐幫手...
你個工人姐姐係中東做左幾耐呀? 知唔知點解無繼續做嘅? 同埋佢有無湊初生經驗架?

唔好意思... 太多問題~~~

大宅

iababy 發表於 18-5-18 12:00
你同我同事一樣, 真係超級好彩. 又或者你地揀人係有一手, 睇人特別叻 !

希望你個工人繼續咁好咁勤力! 因 ...
我諗我都係撞彩, 佢之前係中東oman做的, agent係我朋友介紹, 佢全家都經呢間agent請, 我見她的姐姐很好, 很鍚小朋友, 又有禮貌, 而且主動學野, 所以我就試下, 其實我IN左一次, 已經選左一個, 點知佢係菲律賓驗身話有左BB, 所以再IN, IN第二次就選這個了, 我都沒有IN很多, 基本上一IN完溝通到我就請了...我都係第一次請, 都唔知要問D乜, 我諗住INTERVIEW都係一個講大話遊戲啫, 所以都係摶一舖, 今日先第三日, 佢已經清潔好我個廳, 廁所, 廚房, 睡房, 書房....而家幫我執衣櫃....搞到我一早編定個時間表都無時間同佢講, 佢自動波做哂了...只係唔識煮野食有D唔放心, 佢話有WIFI比佢, 佢可以上YOUTUBE學

首頁

尾頁

跳至