自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭職,1個完約;最後這個來了3個月要求回鄕一星期,結果延期回港,回港一個多月後補錢辭職,仲要即走,原來簽了新agent斷我約。

多年來我付出agent fee約6-7萬(當中甩底、未做夠2年再請有少許discount),換來一肚氣,成日好似家無寜日咁,黑面,説謊,求其,懶惰,種種令人激心激肺詳情不在這裡講。

政府傾向保護勞工,助長她們敗壞風氣,她們有時間有精力交流及鑽研各方法令僱主氣結,僱主無奈又無奈。

各大政黨,請為我們三十多萬戶聘請家傭的家庭發聲,爭取權益,限制家傭斷約於3年內不得批發簽証,限制agent濫收費用,設立中央reference check制度可由上任僱主評其完約工人表現,我區如有候選人(無論區議會,立法會)將這列入政綱,我一定會支持!!

##
氣憤難平,我已email行政長官,行動最實際,剛在Facebook group見以下呼籲:

http://www.info.gov.hk/gia/general/201807/01/P2018070100489.htm

支持該谷中人:各位請把握施政報告公眾咨詢期將僱主訴求發表去政府,香港外傭政策真係太多不公平之處。

市民可登入特定網站(www.policyaddress.gov.hk)、在行政長官的Facebook專頁(www.facebook.com/carrielam.hksar)或Instagram(www.instagram.com/carrielam.hksar)留言,亦可透過電郵([email protected])、電話(2432 1899)或傳真(2537 9083)就《施政報告》提交意見。

大宅

hohoho2013 發表於 18-7-5 11:23
非常認同
仲有d道德高嘅BK會員話要當外傭係一家人添呀,我心諗,你出少咗糧畀佢,睇吓佢點對你: ...

Del

大宅

daisyma008 發表於 18-7-5 10:16
我果啲仲勁過劇集,兩年幾都有7個呀!
第1個:佢老公都來港做地盤,跟住又話要搬出同老公住。
第2個:醫院內既 ...

你既例子好勁!即刻覺得我好幸運。。。

大宅

rich8 發表於 18-7-5 08:47
外傭非常團結,香港人都唔幫香港人

有時僱主想爭取自己基本權益,即刻引黎大班大愛人士將將心比己,離鄉別井,咩工人唔係人等說話當理由,根本對人唔對事。

子爵府

虎到金來勳章

d政棍記唔記得係咩人選佢地出黎幫手做野, 係香港人唔係外傭, 點解成日要聽工人講有幾慘, 有邊個願意聽下我地做僱主既有幾慘, 仲話要求加人工至$5,500, 兩個工作日之間要有11小時休息, 試問有幾多香港人兩個工作日之間會有8小時休息? 加到$5,500係講緊超過20%, 香港人有D冇人工加, 有得加可能10%都未必有, 係唔係要一班僱主簽晒信, 親自遞到俾林鄭政府先會做野, 工人及agent越黎越放肆, 我地僱主就百上加斤, 仲要怕工人玩野攪到小朋友, 政府支援夠我地駛乜請工人, 多數支援都唔係俾香港人及真正有需要既人享用

珍珠宮

MSAA 發表於 18-7-5 21:32
樓主我好明白你,我9年換左8個 當中只有兩個完約,即係有5年內換左6個!面對呢班姐姐,我投降 :i ...

完全明白,我也情願自己做家務,但小朋友要人睇實。

如果好似外國(如美國)有托兒所就好了,我一定唔會請工人,怕哂那班人

珍珠宮

Memenn 發表於 18-7-5 07:49
4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭 ...

支持!

侯爵府

daisyma008 發表於 18-7-5 22:29
兩間,一間係在家附近既細舖,另一間係經殘疾機構介紹既Agent,真係黑到頂點。
...

唉!
好工人,同衰工人,都係冇樣睇

男爵府

sisbro 發表於 18-7-5 22:25
你講真?
總共有幾多間agent?

兩間,一間係在家附近既細舖,另一間係經殘疾機構介紹既Agent,真係黑到頂點。

侯爵府

daisyma008 發表於 18-7-5 10:16
我果啲仲勁過劇集,兩年幾都有7個呀!
第1個:佢老公都來港做地盤,跟住又話要搬出同老公住。
第2個:醫院內既 ...

你講真?
總共有幾多間agent?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

樓主, 支持你.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

kwclau 發表於 18-7-5 11:03
之前有單野話外庸非禮兩歲女,個女細個,證公唔可以作證。脫罪後反告顧主,要求賠償情感損失。顧主中產,申 ...

睇完呢單新聞都覺得好唔舒服,可況係作為父母嘅事主。
支持樓主,外傭的確好多良莠不齊,對僱主嘅support 的確唔太足夠,外傭有團體嘅支援,我都好希望僱傭雙方都可以有同樣嘅support

大宅

回覆樓主:

氣憤難平,我已email行政長官,行動最實際,剛在Facebook group見以下呼籲:

http://www.info.gov.hk/gia/general/201807/01/P2018070100489.htm

支持該谷中人:各位請把握施政報告公眾咨詢期將僱主訴求發表去政府,香港外傭政策真係太多不公平之處。

市民可登入特定網站(www.policyaddress.gov.hk)、在行政長官的Facebook專頁(www.facebook.com/carrielam.hksar)或Instagram(www.instagram.com/carrielam.hksar)留言,亦可透過電郵([email protected])、電話(2432 1899)或傳真(2537 9083)就《施政報告》提交意見。

大宅

回覆樓主

支持你,要保障下僱主權益

子爵府

回覆樓主:

樓主我好明白你,我9年換左8個 當中只有兩個完約,即係有5年內換左6個!面對呢班姐姐,我投降 唔再請,唯有搵長老幫手!我真係唔想再貼錢買難受,唯有放工自己做!

伯爵府

2018復活節勳章

Memenn 發表於 18-7-5 07:49
4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭 ...

support

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

支持
田少係時候做下野

珍珠宮

回覆樓主

支持

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主: