自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我c6有肩周炎,請問除左拉鬆啲筋外,仲有咩方法可以斷尾,仲有咩要留意。

大宅

Jennyyuen 發表於 18-8-31 23:02
我大概兩年前有肩周炎
本身都唔知係肩周炎
就係去睇鐵打既時候無意中講話除衫會有d困難 手會舉唔高咁 個醫 ...

可pm介紹嗎?

子爵府

牛年勳章

333s 發表於 18-8-21 11:24
不會斷尾, 年齡愈大, 愈難斷尾。感冒醫好, 也會再感冒。

別太勞, 別太大壓力, 別不運動。注意不直吹冷 ...

請問你的儀器在那裏買,我同我老公一齊都肩周炎翻發。

別墅

回覆樓主

我大概兩年前有肩周炎
本身都唔知係肩周炎
就係去睇鐵打既時候無意中講話除衫會有d困難 手會舉唔高咁 個醫師先話係肩周炎
之後捽藥酒 敷藥
好左一段時間
之後返工又復發
之後去左針灸電個隻 又係捽藥酒 敷藥
好d又未好返曬
係後尾有人介紹我去一個醫師
又係淨係睇熟人
佢係用針灸 同捏鬆我d筋骨
但佢捏既時候係痛到我 面部扭曲
第一次捏完之後我係d攰全部發曬出黎咁
而佢針灸係用傳統人手轉 過一段時間轉一次支針
針左4、5次左右
大概依家暫時未復發

伯爵府

ngwong2 發表於 18-8-31 12:28
肩周炎不宜自由式游泳

謝謝分享,感激!

翡翠宮

回覆樓主:

肩周炎不宜自由式游泳

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

舊年左肩痛到郁唔到, 睇中醫骨科, 針灸拉筋熱敷同食藥, 每日早晚自己要拉兩個鐘筋, 係痛但力可以自己就, 但俾醫師仲痛, 睇咗六次之後靠自己勤力拉筋好返。

男爵府

sjnl43 發表於 18-8-21 17:54
換醫師啦, 我同上面jm 一樣幾次收工, 自知有舊患, 盛夏都唔敢直吹個較位啫

...

其實唔關個醫師事 呢位有料老醫師已經賣少見少 唔係熟客直頭唔會接症
因為老公怕痛同埋針落去個反應太強 好似通電果個感覺老公受唔到 醫師要就住黎落針
咁樣變相拖慢個進度

珍珠宮

phoenixho 發表於 18-8-21 11:43
謝謝你既 info
我老公肩周炎 做針灸同每日做fing手 都未見有大改善 試下你個方法先
...
換醫師啦, 我同上面jm 一樣幾次收工, 自知有舊患, 盛夏都唔敢直吹個較位啫

翡翠宮

phoenixho 發表於 18-8-21 11:58
唔怕同你講 岩岩比老公睇完條youtube
老公合十舉到眼既前方位置已經話舉5到
我叫佢日日做 慢慢會鬆下一d ...

我开头都糸咁!加油!

侯爵府

回覆樓主:

我以前右邊五十肩,去做物理治療(又係爬牆,拉毛巾等動作)好番,一兩年後到左邊痛,但今次可能年紀大咗,攪咗好耐都未好,又係胸圍都扣唔到,等我試吓jm推介的動作先。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

phoenixho 發表於 18-8-21 11:58
我叫佢日日做 慢慢會鬆下一d ...

我都係咁,初初舉起有困難,但每天做幾下,要有恒心,會發現一日比一日鬆,跟晒成套做,應該係鬆肩胛的,我介紹過俾幾個朋友,都得到好大改善,最重要~係好簡單動作,坐喺度都可以做幾下,簡單又唔費神,何樂而不為?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我兩邊膊頭痛過, 痛到扣不到bra. 物理治療加針灸。 慢慢拉番鬆條根, 拉完之後用布包住熱水敷住痛處, 好舒服。

珍珠宮

amalee 發表於 18-8-21 10:36
刮沙效果好唔好,thx

做咗一次,好似好啲,之後會去另一處做機

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-8-21 11:53
簡單動作,試下無妨,不過初做合十舉起動作係有困難,但堅持每日做幾下,就會越嚟越鬆的,祝願你老公早日 ...

我叫佢日日做 慢慢會鬆下一d 又鬆下一d

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

bosch 發表於 18-8-21 03:40
我見我阿媽要勤做物理治療師教既運動, 同埋平時唔好成日用實一個部位既肌肉至可以好番. ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

phoenixho 發表於 18-8-21 11:43
謝謝你既 info
我老公肩周炎 做針灸同每日做fing手 都未見有大改善 試下你個方法先
...

簡單動作,試下無妨,不過初做合十舉起動作係有困難,但堅持每日做幾下,就會越嚟越鬆的,祝願你老公早日康復!

珍珠宮

試下去物理治療做沖擊波, 效果好好

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-8-21 11:34
叫你老公試下做哩個動作,好簡單,我自己之前每日做5下咋,2, 3星期都鬆咗好多,之後配合埋拉筋,而家已經 ...

謝謝你既 info

象牙宮

叫你老公試下做哩個動作,好簡單,我自己之前每日做5下咋,2, 3星期都鬆咗好多,之後配合埋拉筋,而家已經冇乜嘢了(touchwood), 而家我只係做基本拉筋,唔駛再做哩個動作。

https://www.youtube.com/watch?v=u3G1VsAPc_4

初起肩周炎,我試過做針灸爬牆,但唔得,之後冇咁痛,但唔係點郁到,我見冇咁痛就由得佢,但始至終舉手有困難,發唔到力,都拖咗2,3 年,直至我做哩套運動,好咗七成,配合埋基本拉筋,而家舉手發力都可以了。

首頁

尾頁

跳至