自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

學校group有時d人講野都唔知幾成真。

小女佢幼稚園,話說某d家長話覺得程度淺,話功課量少。
有個話,佢小朋友嫌寫字少,會自己擦完再寫。
有個話,佢小朋友嫌功課少,會要求做其他練習本。

嘩! 咁積極主動真唔真架?得4歲人仔唔係想玩樂而係嫌寫字少嫌功課少?
我唔係完全唔信,但好驚訝如果小朋友們真係鍾意做功課到咁!

係咪我太認真咋?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

有都唔奇, 我好朋友兒子幼稚園好鍾意畫畫, 佢張d 字當畫咁"畫", 就算畫畫有時都"畫"d 字上去, 但我冇問過佢鍾唔鍾意寫字功課

另一個對自己好有要求, 寫唔靚會自己執到靚為止

我仔鍾意做練習, 因為好玩, 但唔鍾意寫字

別墅

有小朋友鐘意讀書,有小朋友鐘意玩樂,唔出奇丫
同埋好睇家教,如果小朋友細細過,家長會同佢一齊玩,做練習,對大左可能都有影響
當然,,大部份既小朋友,一到小1就會比功課量嚇親

子爵府

曈曈媽咪 發表於 18-12-3 09:53
×2
我大女幼稚園時,好鍾意做功課,每次做完佢都好滿足,好有成功感,
自上小學後,就變左喇……不過好過 ...

每個人嘅性格都唔同

大宅

honeybibibibi 發表於 18-12-2 23:30

我女幼稚園係零功課,所以佢得閒會自己寫字同剪紙,我地唔會理佢,對於小朋友黎講,依d係玩既一種,有咩問題?

珍珠宮

王國教室勳章

cherrchan 發表於 18-12-3 08:05
好似我個女
但我女真係有同學仔鐘意做功課,會要求買補充練習做,幼稚園至小學都係咁,到中學就 ...

哈哈,佢係呢個月又OK返做功課,之前佢講到明唔想做但就繼續買其他exercise(不是寫字)做

大宅

miffyumiffy 發表於 18-12-3 10:38
我仔已經16歲,佢由細到大我都未跟過功課,唔知佢做乜

做功課係做好佢自己本份,都叫抬高 :q ...

我段係回樓主, 未知邊句係話到你

侯爵府

2018復活節勳章

honeybibibibi 發表於 18-12-2 23:30

我女K1,有自己攞畫線練習做下

但你話擦返 佢一定唔會

佢鐘意畫線,寫abc,油顏色。 得閒就寫下架咋

男爵府

回覆樓主

我女4歲時,都好鐘意做學校以外既練習,到而家二年班,都仲係好鐘意做,不過要寫好多字,例如中文個d,佢就唔鐘意囉

公爵府

牛年勳章

自己小朋友唔係咁,唔代表人哋小朋友唔會嘅。樓主太認真,唔係在於到底其他家長講嘅嘢本身真與假,而係你自己看待佢哋講嘅説話。我見到其他家長講嘅嘢,唔會有咩額外想法同懷疑,睇左就算,反正每個小朋友都唔一樣,世界咁大,自己知幾多?唔會用自己把尺去睇所有嘢

已刪除用户

珍珠宮

唔係喎,我真係識有小朋友係咁㗎喎

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

我小朋友都鐘意做功課,做完學校個d自己會搵紙寫字畫畫。我覺得主要係因為佢性格本身坐得定同埋係佢自發唔係大人迫佢先有興趣做。

但呢d野講真冇必要係家長谷講,容易惹人誤會。

男爵府

~緣~ 發表於 18-12-3 02:07
係都唔奇,我仔幼稚園嗰陣,老師啱啱教佢寫字 又教佢寫自己個名,佢好開心放學就同我講學識咗個(大)字(人) ...

×2
我大女幼稚園時,好鍾意做功課,每次做完佢都好滿足,好有成功感,
自上小學後,就變左喇……不過好過細仔,唔願做(油顏色都唔願)

伯爵府

我小朋友都鐘意做功課,因功課量少。物以罕為貴。你試下一日要做一個鐘,應該會到媽媽噴火

子爵府

我仔唔鐘意做寫字功課,但超鐘意油顏色。成日油顏色簿話自己做功課

大宅

回覆樓主:

咩階段都有d甘既人, 係要抬高自己仔女先安乐

子爵府

1.的確有朋友賺幼稚園功課少,所以讀公文不斷做功課。
2.我女細時想老師比貼紙蓋公仔印,係會擦左醜字寫靚佢,我仲叫佢唔好擦,已經0k,佢幼稚園的確是少功課。
3。佢亦會叫我買練習做,不過只做配對,連線,簡單的題。
所以k1咁講不足為奇,但現在我女小學,見到多功課,牙痛咁嘅聲

侯爵府

學校家長谷,聽完便算,不要太認真。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

首頁

尾頁

跳至