自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我都唔明D家長, 早唔讀書, 遲唔讀書...總要響大庭廣眾做埋呢D野

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/daily/article/20190210/20609327?fbclid=IwAR0VP7aMEtu1aIe-2nZ8PS7mrNP5N6lzluD_F8uz9_SeptMVWk3F_bZTKpM

我的意思是,在公眾地方,有必要表演母愛氾濫,童真滿瀉嗎?更可怕是,超齡的童真。

任何刻意、高調、強迫症、在錯的時間、錯的地點、低端的表演溺愛,自覺或不自覺地意圖贏得注目,或自我感覺良好,都是一種心理不平衡。你有那麼欠缺存在感嗎?

先說母愛氾濫。地點:一間拉麵店;人物:一對父母,兩個兒子,目測一個5、6歲,一個8、9歲;事發時:一家人在等麵到,店員領我們到他們的鄰桌坐下。記着,是日式拉麵店,客人之間幾乎沒有私人空間可言。在香港,就算是高級餐廳,餐桌之間,又可以有多不受干擾?

孩子的母親,不知是怕孩子悶,還是自己太需要善用時間,太需要展覽母愛,拿出了一本大大的故事書放枱上,開始大大聲給兒子講故事,大嗱嗱光天化日,上演台慶劇之「親子熠熠滿東華」。旁若無人,唯我讀書,周邊食客全體側目。

媽,我極不期待的畫面出現了!她發出十級擾民之聲,對別人的驚惶目光視若無睹,眼中祇有自己及小兒子。我心中霍然彈出一個《國產凌凌漆》的周星馳,淒厲哀怨的問:「點解咁做呢?」

他的媽放大嗓門,扮感情豐富,即是「撚聲」,又方法演技又飆高音,已夠可怕,還要用英文說故事!高8度:"Look!"

唔通連個天都玩我?是非常不純、災難港式、極度強姦英語的發音,你仲要咁大聲?救~我~呀~~呢位auntie,何必呢(哭腔),我不過想吃碗拉麵啫,你放過我好嗎(泣血)?

諸位港式怪獸家長,別以為閣下時常和外傭溝通,你的英語會話和發音,便會突飛猛進,OK?本來,你的英語如何,也不證明你的品格如何,英文不濟又與誰何干呢?但,在公眾地方表演親子,大聲高音逼別人聽你用英語說故事,就是行為不檢,就欠品了。

為什麼你覺得你的小兒子要24小時被entertained,為什麼你認為你倆的康樂,比別人的康寧重要?

面斥不雅。有一種教養,叫在公眾場所尊重別人的空間。

我見拉麵店離她們最遠一角,有空枱乙張,急與店員共識轉枱,以見鬼的面青倉皇,裙拉褲甩落荒速逃。

幾時開始,「被親子」成了一種瘟疫,肆虐公共空間。父母們噁心地通街表演溺愛,為了子女的「幸福」,犧牲旁人的well being。沒有什麼比他們公主王子的歡樂和任性重要,沒有什麼比他們的父母溺愛極權。父母都忘了,其他人在公共空間,都有不被干擾的權利。

得體地餵哺母乳,尊重自己,不唐突他人,絕對沒問題,但縱容仔女在商場踩滑板車,還要撞到、碌到他人,竟覺得別人要包容他們的童真,就是自私、欠品、沒家教。半點也不好笑,撞傷、撞跌老人家怎賠?

心理學家視這些為:incompetent parenting,父母以過度溺愛,彌補自己不懂做家長的不安全感,以過度關愛,減輕平常工作忙碌的罪惡感。既無做好榜樣的能力,也無好好管教的能耐,家長在公眾地方行為自私,便養出自我中心的孩子。被驕縱慣的小孩,日後容易成為惡霸小學雞,又不懂控制自己的情緒。

至於氾濫而超齡的童真,則發生於電梯之中。電梯,不是你家中的私人地方,電梯,是密封的空間,大聲說話已很炒耳,外國的禮儀專家,認為不應在電梯內大聲談話,也不應高聲講電話,騷擾別人的耳根,是為品。時運低,我遇上一名年約12、13歲的女童,大聲在電梯內唱歌,我是歌手自high其樂,父母親竟然很欣賞似的。

女孩不是兩、三歲,年幼得難以管束,也不是不足歲,無法管教的BB。十幾歲了,你還在電梯"Let it go, let is go",引吭兒歌《Frozen》,唔好笑囉,手舞足蹈,公主病末期嬌嗔爆發,全電梯的人面面相覷,強忍噪音。尖銳之聲不忘走音,太難受了,天下間最遠的旅程,是千盼萬待這電梯到站。如果問我這程電梯feel like多久,我會說:一萬年。

我忍不住把食指放嘴前示意她靜一點,她看見、她的父母看見:無動於衷。還肉麻當有趣,笑笑的覺得自己的公主勁可愛。港女是這樣煉成的。我的另一隻手指簡直蠢蠢欲動,心中已經掌摑了他父母、每人至少5 次。

友人說,「冇㗎喇,呢一代家長唔管教㗎」。Incompetent Parenting,無能家長,真是公害,累人累物累仔女。冇家教不等於有性格,祇出賣了你的水平。

sumsumm713    發表於 19-2-12 17:57
wcpcelia    發表於 19-2-12 10:08
bertcat123    發表於 19-2-12 08:51
tansyneko    發表於 19-2-11 01:01

侯爵府

jessiemom 發表於 19-2-11 15:12
無錯。小朋友係好難控制,但家長有冇去控制同教導就係家教。喺餐廳食野而唔係大聲講故事係常識吧。如果真係 ...

Good idea

珍珠宮

畀面勳章

ccgirlcc 發表於 19-2-12 17:52
Funny. But its just a waste of time to being talk to u in this undereducated “human being" wish u a ...

面對住低層次如你, 也浪費不少青春

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

Heisenberg 發表於 19-2-12 12:28
喺餐廳大聲講故事就係錯,好簡單做人道理,無邊際拉開嚟講拉到幾遠都係錯,唔好痴心妄想以為自己係多角度思 ...

男爵府

小肥兔 發表於 19-2-12 09:42
可唔可以唔好咁是非不分? 有無受過教育? 真的咁難分嗎? 12Y以上講呢番說話既人, 我覺得好無知, 無教養, ...
Funny. But its just a waste of time to being talk to u in this undereducated “human being" wish u are

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tigger_bb 發表於 19-2-12 14:18
有時想食飯耳根清静
我会避免坐在小孩附近。
同理心係相向的

明就唔會前幾版嘈得咁激烈啦

子爵府

good_pig 發表於 19-2-10 22:34
其實我都唔明D家長, 早唔讀書, 遲唔讀書...總要響大庭廣眾做埋呢D野

有時想食飯耳根清静
我会避免坐在小孩附近。
同理心係相向的
父母叫人体谅自己
但亦要理解人地不想被騷擾的權利
呢d身教比讀多几本書更重要。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

乜叫公德?
原來好多人都唔注重,只係要求別人配合自己嘅自私?
真係本末倒置又一典範

1. 坐公共交通工具,被騷擾,可以自己搭的士;
2. 响食肆被嘈被影響,可以自己離開 ;

唔怪得香港人品格每況愈下,衝出國際都得

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 19-2-12 11:17
討論區係咁架啦

包容一下唔包容別人嘅別人啦

冇需要咩包容,言重了,佢地包唔包容人,我控制唔到,佢地唔包容,我冇咩感覺。不過有點替呢類人辛苦吧了,人生有好多更值得關注的事,呢d小事唔會對我做成咩困擾。

大宅

ingong 發表於 19-2-11 00:34
我唔明, 現今香港社會個個都係忙忙忙, 一家人都無乜相處時間,
唔通連果些少親子活動都要挑剔 ?
點解唔 ...

既然忙到連親子都無時間,係咪應該生小朋友?下下講包容,咁小朋友哩3個字就係無敵擋箭牌?你又唔體諒下人地想出街食餐安樂茶飯??
你都識講,咁唔鐘意俾人話咪搬去火星囉,點親子,點講都得呀

侯爵府

回覆樓主:

呢個情況,同港鐵車廂內化粧一樣,真的不明白她們想表達/表現什麼?!想旁人欣賞妳

大宅

喺餐廳大聲講故事就係錯,好簡單做人道理,無邊際拉開嚟講拉到幾遠都係錯,唔好痴心妄想以為自己係多角度思考,只係穿鑿附會狗屁不通

寶石宮

julieko 發表於 19-2-12 11:54
一張相都冇係咪作故仔架??

影相咪係公審囉

珍珠宮

王國教室勳章

joyce02 發表於 19-2-12 09:36
回覆 Ashleycorina 的帖子

但願有多啲你呢種識禮儀嘅母親

謝謝你,我以為好基本㗎咋。我只想小朋友唔好騷擾人,自細講,我女都勁活潑,更加要成日教。

珍珠宮

王國教室勳章

choco_soup 發表於 19-2-12 10:21
同意,而家d 家長真係覺得自己做錯野都無錯。

我之前搭船,有個5、6歲大既女仔不斷係我隔離尖叫,係船上 ...

好明白。我女以前幼稚園好多呢類同學,真係一模一樣,明明香港人又只講chinglish +國語。

佢哋出街好可怕,最可怕係到响街俾人話,人地問小朋友adhd?咁失控?
個媽就發脾氣話人歧視,香港人無愛心,小朋友係咁小朋友發脾氣尖叫,又係話人你小朋友無㗎咩?無?你講大話?定你小朋友有病㗎?
佢哋乜都合理化自己同小朋友。
幾辛苦捱過唔需要對住佢地啦!

用戶要求終止服務

goat 發表於 19-2-12 11:30
我搭緊小巴, 後面位大嬸開speaker睇片,
我點走, 定係應該提早叫有落..........
我頂唔順, 出聲叫佢用耳機 ...

甘嘅情形,如果你唔想俾人嘈,都要出聲,啲人唔識做囉......齋睇手機冇聲係冇人話你嘅....

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

一張相都冇係咪作故仔架??

男爵府

selinwong 發表於 19-2-12 11:20
我以事論事,沒有過激說話,你都咁激,咁黑心。原來BK有咁無品的人,還以為討論下,原來有的人末食藥上來
...

哦,係呀
我夠大左先知,原來生仔係大哂啦,果班人都未食藥嫁
你真係啱啱先知BK 有咁無品嘅人呀,咁神奇嘅你

哦,你親戚原來咁呀

寶石宮

^—^ 發表於 19-2-12 11:24
查實係自己只可以要求自己唔騷擾別人,如果真係覺得人哋騷擾到自己頂唔住,咪走人囉⋯⋯
...

咪係咁囉

首頁
12345...11

尾頁

跳至