自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無過來人可以分享下?

伯爵府

回覆樓主:

FTM仲有做part time / freelance 一d都唔脫節,就因為返part time, 有更多時間吸收行內知識,同埋去上seminar/workshop. 我舊同事返開part time 點都唔肯轉全職,佢話rules/ standard 成日改,佢話工時短,keep住自己係行內,有更多時間鑽研同讀書,我果位舊同事當時無小朋友架

珍珠宮

吾同性格, 吾同生活圈子,大家會好吾

自己每年同相熟大學,中學,甚至小學同學,以前舊同事亦有出來聚會或平日FB, WhatsApp 知道佢地近況。佢地遍佈吾同專業,行業。有些都是FTM 大家定期有约會

小朋友亦有幼稚園,小學同學聚會,小朋友活動多元化。

自己有的是時間,可以看報,上BK 睇時事,資訊。

自己另外要每年plan 3至4次自遊行,暑假是long trip。美、歐,澳等。保持腦筋靈活的好方法

一向有工人幫,自己圈子大部分人有扮靚,就算以前大部分小朋友國際幼稚園媽媽亦是。自己一向keep 住做運動,拉筋。facial,massage。自己亦喜歡扮靚,shopping,義工亦有做,同小朋友一齊做亦有

做FTM 之前工作了多年,小朋友今年上中學,亦會繼續享受FTM 的生活。多些時間安排自己的人生。

子爵府

miffyumiffy 發表於 19-2-13 11:38
以前我係ftm, 初頭都好唔習慣

未係ftm前,我日日著靚靚中環番工

我都試過一段時間有你呢個經歷,完全寫照!

Sweetheartb

用戶要求終止服務

回覆樓主:

咁做政府部門、喺學校做、從事農務都可以同社會脫節啦!

水晶宮

kaman0617 發表於 19-2-13 10:32
有無過來人可以分享下?

我做咗6年ftm唔覺自己脫節喎!睇多啲電視,得閒出吓街睇吓野,上吓網,都吸收到好多新資訊

大宅

回覆樓主:

點解成日話ftm脫節? 點為之脫節? 難度你長年喺深山生活不聞不問

侯爵府

喜歡你更多 發表於 19-2-13 12:37
我覺得做FTM會令人太過自我,唔識同人相處。
會慢幾拍,唔知事情嘅重要同效率。
雖然時事同潮流一樣,但淡 ...

還有, ftm唔再須要在職場上爾虞我詐,個人比較平和,真的會慢幾拍。 而家資訊發達,佢哋的時間多的是,所以ftm不一定會脫節的,反之,在職者,那有咁多時間上網呢!

男爵府

Heisenberg 發表於 19-2-13 14:12
越睇就越覺得真係脫節......

同意

珍珠宮

solim 發表於 19-2-13 14:44
FTM 應該不會同社會脫節,而係同勞動市場脫節。

我而家係 FTM, 之前係 WM..

這點我都認同!
FTM無疑就係要離開職場,但係,要一個無返工嘅人,仍然完全掌握勞動市場,係唔合理嘅期望,不如要個律師去好瞭解醫生個工作,又得唔得?
唔同角式有佢範疇,正常喎!
點解係都要指住FTM這角式加與唔同睇法/意見!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁問真係脫節,呢個係人既問題多過職業問題。

我反而做ftm 後多左留意時事,同埋屋企用d 電腦野,廚房用具可能比唔少公司用既先進。

公爵府

solim 發表於 19-2-13 14:44

你岩!! 我覺得同社會保持連系唔難... 上網睇新聞都好容易做得到, 有時約返啲舊同事食飯, 講講下真係無野講, 有啲觀點真係返工同唔返工會有分別....

珍珠宮

Heisenberg 發表於 19-2-13 14:12
越睇就越覺得真係脫節......
你好老實........
得罪講句, 覺得睇下新聞、上下網、知道而家美國總統係乜水、最新妝容、4000點申請, 就覺得唔脫節的話, 其實已係一種脫節

大宅

回覆樓主:

其實我覺得返工都好易脫節,日日淨係花時間係office

珍珠宮

happybebebe 發表於 19-2-13 14:42

係。好似我咁自讀書開始已唔識同唔習慣同人相處,成日 ...

咁可能有小朋友仲更加令你活躍一啲,都係好事。

子爵府

我一邊做家務一邊聽收音機,我知嘅嘢仲多過我啲wm朋友

子爵府

回覆樓主

用戶要求終止服務

wan_sosin 發表於 19-2-13 14:40
係囉!真係睇人,話FTM唔識同人相處,其實應該嗰個人本身社交就已經係弱,我FTM10年,我嘅朋友有單身人仕 ...

係。好似我咁自讀書開始已唔識同唔習慣同人相處,成日一個人而家好少少,有啲小朋友同我互動吓

珍珠宮

Catabella 發表於 19-2-13 14:21
我覺得懶得接收新資訊的人、有冇返工都會脫節。

係囉!真係睇人,話FTM唔識同人相處,其實應該嗰個人本身社交就已經係弱,我FTM10年,我嘅朋友有單身人仕,有在職媽媽,有專業人仕,有做生意的,又係嗰句,要有朋友,不在乎你咩角式,係你主唔主動。

男爵府

我ftm4年,真係覺得有脫節,我手腳腦都叫快,但始終有時都覺得個腦轉數比以前返工慢,但我而家先3x歲,到5x歲時吾知會退化到點。
而且以前成日要對客,見老闆,見客時談吐優雅大方d,識講野d.
而家講野無咩就住就住,面對的是朋友家人,諗咩講咩好直接,所以發覺自己講野無甘得體,可能有時太直得罪人,而且個仔開始返學,覺得自己吾係好識同老師,其他家長,體面d的溝通,吾識人情世故。

首頁

尾頁

跳至