懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於過左一排,終於心情稍為好D,終於鼓起勇氣打呢篇經歷
滿心歡喜PASS左照結構,好開心知道BB性別,
諗住可以安心等待預產期來臨
點知到平安夜當晚凌晨,訓訓下突然急尿就去廁所,
落床個下有一大泡水流晒出黎,
即係同我老公入急症。

當時的心情好驚,一邊摸住個肚一邊同BB講你唔可以有事
去到急症,照超聲波見到BB仲有郁仲有心跳,
當時個心定左少少,再進一步上婦產科檢查,
證實我的確穿左羊水,要等待BB出黎。
當時嘅我一直流淚,檢查完一出去見到我老公
我即刻同我老公講對唔住,我保唔住我們的骨肉
之前姑娘已同我老公大約講左我嘅情況,所以我老公都了解
當時我老公只能夠安慰我,
下一步就係要決定BB出世時會唔會急救,當時BB 23週幾,
我同我老公意見一致,即使萬般不願意不捨得,
同埋唔想BB一出世就要插喉咁辛苦,最後決定BB要開心快樂做小天使

當日下午三點幾有輕微陣痛,而且夾雜住發燒嘅情況,
老公同醫生都覺得我情況有少少嚴重,但仍然唔建議開刀拎BB出黎
之後有醫生同兒科醫生黎同我們講解情況,亦有好多姑娘黎MON住探熱
到左差不多七點幾八點,陣痛強烈左好多,醫生亦覺得係今晚出黎,
所以唔需要我催生,由得BB自然產出,
當晚係平安夜,有人入黎病房唱聖詩,
當一下個心真係好痛,好似比刀割咁痛,
係咁唱普世歡騰,Joy to the world,
我BB馬上就要離開我啦~唱呢D歌又點會開心呀!
去到夜晚11點幾12點,陣痛得好有規律,而且愈來愈痛,
最後要打止痛針,同推我過產房聞笑氣(本身不用在產房生)
但笑氣好臭,有陣唔知咩味,吸住好似抖唔到氣咁
產房姑娘仲要係咁鬧我,但個刻已經冇力同姑娘嘈啦~
之後推返我返房,突然感覺下面開晒(有一個窿嘅感覺),
一推就生左BB出黎了,

但個刻,完全冇任何喜悅嘅感覺,
而且一生完我又再發燒,所以就即刻訓著左,
訓左幾日醫院,醫院好體諒我的情況,比老公一齊留係度陪我
臨出院時,決定見BB最後一面,同佢作最後嘅道別。
之後坐足月,再返醫院覆診同睇報告
流產原因係受細菌感染,
但我問醫生下一胎我要點避免細菌感染?
醫生居然答我,細菌感染係冇得預防同避免。

之後我就會努力調理好身體,半年後再同老公努力,
我深信BB好快會返黎我身邊。

別墅

MommyPanel勳章

回覆 Q寶 的帖子

加油, 好好調理身體, BB會好快回到你身邊

男爵府

Bb好快會再返黎

複式洋房

最重要養好身子 , 大家一齊再努力 ~

男爵府

Q寶 發表於 19-3-6 09:04
回覆 bchuma 的帖子

謝謝你們鼓勵,我會再努力

不客氣

大宅

回覆 CC.COBI 的帖子

有心啦~身體已好得七七八八,
只要PERIOD正常黎返,即係子宮復元得唔錯.

之後仲會去睇中醫調理,希望好快有好消息,BB會返黎揾我啦~

洋房

Q寶 發表於 19-2-28 12:30
諗住 ...

現在身體調理好了嗎?

大宅

Q寶 發表於 19-3-6 09:06
回覆 phylliskwc 的帖子

聽到你呢個消息真係唔開心~唔緊要,養好身體再黎過,BB唔會捨得你咁耐架

大家一起努力!

大宅

回覆 phylliskwc 的帖子

聽到你呢個消息真係唔開心~唔緊要,養好身體再黎過,BB唔會捨得你咁耐架

大宅

回覆 茶壺 的帖子

謝謝你~我都深信BB會返黎揾我

大宅

回覆 bchuma 的帖子

謝謝你們鼓勵,我會再努力

大宅

樓主,我早兩星期因bb 停了心跳都藥流了,深信bb 會好快返黎,大家加油!

洋房

看完這篇文真替樓主難過
加油BB會再反來概

男爵府

Q寶 發表於 19-2-28 12:30
諗住 ...

bb一定會翻來嘅。加油!

大宅

回覆 arrman 的帖子

出事前完全冇任何痛楚,肚子都冇話好緊,
但出事前一星期就有流過鮮血,入左院之後出院,
再去私家醫院度睇,政府同私家醫生都話揾唔到出血原因,

只叫我盡量休息(但可以出街,不用訓床),點知過幾日就出事了

大宅

回覆 KwongYuki 的帖子

屋企有益生菌,等我下一胎都試下先~
就算真係唔關事,我都可以當加強下身體

大宅

回覆 navybridge 的帖子

謝謝你,
心情會愈來愈好,但仲係時好時壞咁

我會好好保重,期待下一胎來臨

複式洋房

樓主保重身體,希望小天使快d 再降臨!

請問樓主出事前知唔知中左細菌?有無症狀例如流分泌物,或者子官間竭性小痛,或者覺得個肚好「聚」?

大宅

Q寶 發表於 19-3-1 14:02
回覆 KwongYuki 的帖子

但益生菌唔係只對腸道有幫助咩?

益生菌是一個統稱。
其中A菌係可以預防患上陰道炎,當然,佢唔係藥物,但總有少許幫助,起碼令陰道益菌多過壞菌!
其他菌種可以令腸知道健康,什至有人話可以減低濕疹過敏!但究竟係乜菌種我唔記得啦,你自己可以上網搵吓資料!
所以我個人覺得你下胎試吓無妨!
另外,食多啲維他命C等自己免疫力又高啲!
仲要最緊要戒甜!

大宅

心痛,樓主保重,bb 一定會返黎

首頁

尾頁

跳至