自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最近有三個一直話要移民既朋友分別移民左去葡萄牙, 話葡萄牙移民門檻低, D屋好平, D人好nice, D野平, ... 好奇有冇jm 移左過去, 生活係點?

珍珠宮

Up

大宅

jenna 發表於 19-12-11 10:22
My son already study there in international school, 20 percent cheaper than HK ESF, he is well adapt ...

only you son went there or you will also migrate to Portugal ?

複式洋房

唔識葡語

男爵府

畀面勳章

youhello507 發表於 19-3-18 15:26
去新界行下,大把地

無錯,新界都大把地

民房

回覆 jenna 的帖子

I have done some research for all who are interested, compare Porto international school and HK.

https://cms-files.clip.pt/CLIP/fees-2019-2020.pdf

ESF

https://www.esf.edu.hk/school-fees/ (Euro currency exchange 8.68 )

珍珠宮

cheechi 發表於 19-3-17 14:57
我又諗起單笑料,話說有個auntie 係澳門人,揸葡國護照,逢親出入歐美各國都比關員問長問短,試過唔只一次 ...

關員唔熟葡萄牙歷史

民房

回覆 dyl 的帖子

You may try this, was told all the seniors in Portugal lawyer and Property agents will come in January. Some of my friends enrolled already so you may have a look. Is free. And one of the asian speaks Cantonese and helped my friend's family, so let's see.

https://forms.gle/wHYTPw1ZCivV1yuA6

民房

回覆 dotcom 的帖子

You can imagine the situation similar to HK, the oldies perhaps weaker in English but for most of the young people, they can speak quite well.
I asked my PT friend and one of the reason is that their TV all have English subtitles, unlike Spain, in which all are re-processed with Spanish.

民房

My son already study there in international school, 20 percent cheaper than HK ESF, he is well adapted there. Looking for sending my other kid there soon. You can PM me if you want know more.

別墅

dyl 發表於 19-3-17 14:26
佢地全部都吾識葡語, 只識中英文. 話一去到已經好鐘意個地方. 覺得好啱退休, 話個度D人都識講英文.
...

公爵府

cheechi 發表於 19-3-17 14:57
我又諗起單笑料,話說有個auntie 係澳門人,揸葡國護照,逢親出入歐美各國都比關員問長問短,試過唔只一次 ...

我都同亞媽講,當時澳門未回歸前又唔幫我地拎葡國護照。多個選擇MA.

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我的一些朋友(葡人)或家人寧願離開葡國,當地搵工不易,生活困難,治安不是太理想,我去過攪文件,一早9點幾去到,前面約有十個籌,最後等左一日,等佢哋放工(約6點)先輪到我,你話佢地既工作效率有幾高呢⋯

子爵府

BK Milk勳章

好像説,治安不錯,民風不錯

是否移民不用留太多天在國國內?

禁止訪問

子爵府

ctsang 發表於 19-3-19 03:41
緊係唔係啦,歐洲接收大量難民,果D所謂難民有政府養,唔冼做,個個月袋五六百euro,,租屋政府比,醫療全 ...

我都想去做難民

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lazypig 發表於 19-3-18 15:05
老公啱啱去完芝加哥工幹,佢番黎都感嘆話人地咁大地方,空地多的是,點解香港咁細會住七百萬人+,四圍都係 ...

因為大把人仆嚟攞著數,
所以好多回流香港個班都陸續走!
我亞哥返嚟一年都頂唔順,
走都走唔切!

水晶宮

chuck_bass 發表於 19-3-19 00:39
其實除左香港會收d拿盡著數既*移民* 外, 無人移民係諗住去拿人政府錢

每個國家都係,你睇人好,人睇你好。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 19-3-19 00:03

我呢邊打工嘅都係一樣,但睇醫生係唔駛錢,拎藥先要比錢,約9 ...

我地睇次gp要€65呀,拎藥就睇下咩藥,最貴我女食果隻擴生素,要€40,一般都係10-20Euro.

我仔補牙要€70/隻,前排佢杜牙根同補,整左€300幾,我有d肉痛架,因為乳齒都會甩嘛

你做生意,一年一次就甘d

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 19-3-19 05:28
食政府果d應該好過你果邊,無得食果d,就無咁好啦
食政府果d睇醫生,洗牙果d都係唔洗錢架,我地 ...

我呢邊打工嘅都係一樣,但睇醫生係唔駛錢,拎藥先要比錢,約9-10歐元就有一份藥,睇牙要比架,普通檢查加洗牙約30蚊,我幾隻門牙崩咗,補要90鎊each,我話唔補喇!無錢

下個月要交稅,張稅單夠我失眠3日

首頁

尾頁

跳至