自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

家人話佢朋友60歲,識左個男人係美國,好想同佢結婚,話一齊開公司,朋友前後匯左$20幾萬過去,又比左自己戶口號碼人地,幾日後會有250萬英磅入朋友戶口。家人今日終於說服到佢打警方熱線18222,madam同朋友講一定係假,叫朋友報警。傾完個電話,家人話即刻一齊去報警,但朋友話比3日時間佢考慮,等個男人黎左香港先,佢驚啲錢真係人地辛辛苦苦搵返黎,報左警會無晒,又話個男人幾日後黎香港,無辦法由美國過晒啲錢黎香港,所以會入朋友戶口,又話個男人想係香港買樓,所以想個朋友幫手..blablabla
家人已不停解釋,但當事人中毒已深,madam都同家人講朋友聽唔入耳叫家人儘可能帶佢報警

edhepp    發表於 19-3-22 11:11
BBJOJO    發表於 19-3-21 20:21

子爵府

topyy 發表於 19-3-22 11:09
呢度又有另一個故仔..

請問騙子怎樣解說美元和英磅的故仔?

公爵府

orangeca 發表於 19-3-21 18:13
邉有可能比咁多錢一個3547的人 傻人先信

直情中了降啦!

瑪瑙宮

回覆樓主:

橋唔怕舊, 最緊要受。
寂寞男女太多。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我次次見到呢種騙案
唔明點解完全一模一樣的橋
都有人落搭
頭幾單就話未見過呢類騙案
都過百單啦, 重上當.....

wcpcelia    發表於 19-3-23 11:18

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果咁多人都同佢解釋左都仲係咁硬頸,就由得佢啦,60歲仲咁有吸引力,係要交D學費架啦,唔聽咪由佢low,都唔洗擔心啦.
<br><br>

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

stagea 發表於 19-3-21 17:57
期盼著⋯⋯男人來港

60歲,好一段黃昏戀

珍珠宮

ChingYee123 發表於 19-3-22 09:21
任何情況下,三唔識七都唔應該牽涉到金錢。一牽涉金錢就乜都唔使講!

識得一涉及錢都六張野, 親生仔不如近身錢

當初唔係留返條毛, 而家都無謂, 都無用

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

docomo 發表於 19-3-22 02:29

你好勁
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

topyy 發表於 19-3-21 17:51
家人話佢朋友60歲,識左個男人係美國,好想同佢結婚,話一齊開公司,朋友前後匯左$20幾萬過去,又比左自己 ...

又係網上騙案

珊瑚宮

又係發姣加貪心的故事
玩具萬歲!

男爵府

Kiko仔 發表於 19-3-22 10:51
美國人係用 "美元"

英國人先係用 "英磅"。

呢度又有另一個故仔..

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家人話佢朋友60歲,識左個男人係美國,好想同佢結婚,話一齊開公司,朋友前後匯左$20幾萬過去,又比左自己 ...

美國人係用 "美元"

英國人先係用 "英磅"。

好地地既錢又點會走去美元變英磅,再英磅變港紙,咁整法,RATE都蝕死佢啦。

侯爵府

其實報唔報警都其次,報左警都未必攞得返d錢,反而講報警你朋友會好反感,咁不如唔好提住,最緊要唔好再匯錢,你要扮到好有計咁幫你朋友先,總之氹佢唔好再科水,你話驚佢入錢落去係黑錢,我覺得擔心黎都多餘,一定唔會有錢入落你朋友戶口
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

珊瑚宮

摩羅差扮美國人咁都信
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章

我遠房長輩也中過招,佢60+...

好再佢冇乜錢。

伯爵府

...................
有時真係好衰咁諗...
可唔可以搵個比我呃下...................................................

點解呃極都仲有人信...........................

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

点解D人甘易呃

首頁
12345...7

尾頁

跳至