自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人上年睇A眼科医生,佢話有白内障同飛蛟,暫時冇甚麼,keep住久不久覆診,係5月中眼晴睇对面等過馬路行人,見不清楚五官,即時book覆診,A医生話叫我諗隨時做白内障,或可3個月後覆診期决定,A医生問我有冇買保險,我話最低那隻,叫我問保險經紀瞭解,我就將我情况告知時保險經紀,保險經紀話收費咁貴,介紹我睇B眼科医生,点知B医生話我仲有黃班,叫我做手術,同有黄班同時又有白障一起做,另一隻有白内障5須要理住,因我兩隻眼都有白內障,手術費大約15至16萬,我依家都唔知点好,請大家有冇咩意見給我,唔該

洋房

天使魔鬼 發表於 19-6-9 12:29
睇多一個醫生確認有冇黃斑先

知道,感謝你

男爵府

回覆樓主:

睇多一個醫生確認有冇黃斑先

洋房

she007 發表於 19-5-31 13:55
唔睇政府?

剛排左期政府睇,要到2021年,又已經再book左第3個眼科,要下個月7月中才有得睇,唯有等一下啦,多謝大家既意見

子爵府

回覆樓主:

男爵府

jopig 發表於 19-6-2 10:36
你講得最中肯,黃班點病變都有好多種,係邊一種,去到咩程度事主都唔知,好難講需唔需要做或者手術貴唔貴 ...

俾(emoji)就乜都有得拎, 就算係醫館局都可以, 但宜家根本唔洗攞報告, 樓主連簡單到自己咩病都未知

男爵府

cattz288 發表於 19-6-2 10:15
乜眼科專科仲分咁多科? 係咪多數都係全科包晒架? 無聽再轉介喎!
...

佢地嘅轉介唔會係攞張referral果隻, 有d clinic 有幾個醫生, 就會彈俾隔離個醫生做, 但都會拆數, 所以搵啱醫生, 講價都易d, 如果係細clinic咁就會彈出去俾d. fd做, 如果普通檢查, 每一個眼科醫生都識睇, 就算係黃斑有事, 都睇得到, 但會再幫你做多d 檢查, 例如螢光造影, 掃描等, 唔會只放大瞳孔就話你咩事, 除非係黃斑點穿孔或視網膜脫落

男爵府

喧嘩 發表於 19-6-1 23:26
黃斑病變都有好幾種, 樓主自己係邊隻都唔知, 係咁話有黃斑, 講多次, 眼科醫生係有分科嘅, 有前房, 後房, ...

你講得最中肯,黃班點病變都有好多種,係邊一種,去到咩程度事主都唔知,好難講需唔需要做或者手術貴唔貴,最好都係睇多個醫生同埋拎齊報告。
其實睇眼科醫生有無報告拎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

喧嘩 發表於 19-6-1 23:26
黃斑病變都有好幾種, 樓主自己係邊隻都唔知, 係咁話有黃斑, 講多次, 眼科醫生係有分科嘅, 有前房, 後房, ...

乜眼科專科仲分咁多科? 係咪多數都係全科包晒架? 無聽再轉介喎!
放下自在

珍珠宮

ysfamy 發表於 19-5-31 13:15
咁貴?!我爸爸兩隻眼都做咗白內障手術,每隻約5萬幾

每隻5萬?
你爸個醫生都吾平

男爵府

cattz288 發表於 19-6-1 21:00

應該叫黃斑點病變!

黃斑病變都有好幾種, 樓主自己係邊隻都唔知, 係咁話有黃斑, 講多次, 眼科醫生係有分科嘅, 有前房, 後房, 青光....., 搵個後房醫生睇啦, 如果真係要做手術, (況且未必一定要做手術架)b醫生若非後房科, 佢都會轉介後房醫生做

男爵府

wc1102 發表於 19-5-31 13:13
本人上年睇A眼科医生,佢話有白内障同飛蛟,暫時冇甚麼,keep住久不久覆診,係5月中眼晴睇对面等過馬路行人 ...

給你參考,媽媽上年養和做兩隻,10萬左右。無黃班問題。

子爵府

wc1102 發表於 19-5-31 13:13
本人上年睇A眼科医生,佢話有白内障同飛蛟,暫時冇甚麼,keep住久不久覆診,係5月中眼晴睇对面等過馬路行人 ...

一定睇多1-2位醫生再決定
白内障係平...黄班貴好多
但問題唔係平定貴...係要攪清楚有冇黄班,係咪要做
仲要要問清楚保險可以cailm返幾多...定全數
如果唔足,自己有冇能力負擔費用

另外,快去政府門診睇,同佢講情況,希望佢寫轉介信比你排專科
同埋有冇報告證明2隻眼都有白内障需做手術?(如果有,門診好大機會寫轉介信)
如果私家個邊肯寫就最好...但怕之後冇心機再睇你

個時家中長者白内障好快排到期做...係佢自己左推右推先改期再改期

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

喧嘩 發表於 19-6-1 19:26
其實呢, 係人都有黃斑, 同係人都有血壓一樣, 你黃斑出現咩事先? 自己都冇問清楚, 同d人成日話自己有血壓一 ...

應該叫黃斑點病變!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

睇第三個,再作决定~

15,6萬做手術那个, 似的有D問題~

再排埋政府眼科,作两手準備~

子爵府

ysfamy 發表於 19-5-31 13:15
咁貴?!我爸爸兩隻眼都做咗白內障手術,每隻約5萬幾

黃斑點手術貴過白內障好多,不能作比較

禁止訪問

大宅

我媽公立睇左好多年一直話有青光眼
滴左多年青光眼藥水,早年滴到睫毛倒生
早幾個月去搵C+先知原來係白內障
做一隻眼先,等佢有另一隻眼可以睇到野
數月後,最近再做埋另一隻,每隻三萬
唔記得咩原因醫生有收順D先係呢個價
其他人唔會咁offer
其實咁樣公立醫院有醫療失誤
如果唔係呢間公立幫我媽於其他疾病渡過難關
又若非我媽懷住感恩既心
我真係會搞大件事佢

男爵府

wc1102 發表於 19-6-1 15:13
佢戴住個有燈既物件係頭,照住我眼黎睇,5知係咪照眼底,A医冇講有黄班
...

其實呢, 係人都有黃斑, 同係人都有血壓一樣, 你黃斑出現咩事先? 自己都冇問清楚, 同d人成日話自己有血壓一樣, 冇血壓死左啦

男爵府

再揾多過醫生比意見。

首頁

尾頁

跳至