自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說在M記食嘢,我囡兩歲仍需要BB凳,於是用BB凳盡量泊埋餐桌,隔離仲餘下一塊半方磚可以行走。
兩個一男一女長者,拎著行山拐杖,女長者行過時,講了句阻住晒,再口嗡嗡。我立刻話,啊婆,我地無阻住你哦,都有位行。如果你需要可以出聲,我可以tun再位比你行(tun檯)
男長者再經過,發洩地特登用行山拐杖敲拍BB凳腳。
我立刻勁火,啊伯,做乜敲BB凳啊?有無搞錯?你乜事?
個啊伯發晒矛講晒粗口。

講真,每次搭車,有長者無位坐,必定起身讓位,行出行入必定有禮。
遇上品行差的人,抱住個幼兒都會被人打尖,一定會蝦我倆婦孺(我本人比較細粒,d無品之人覺得好蝦)
純呻

伯爵府

dxf920 發表於 19-6-20 10:40
話說在M記食嘢,我囡兩歲仍需要BB凳,於是用BB凳盡量泊埋餐桌,隔離仲餘下一塊半方磚可以行走。
兩個一男一 ...

最緊要bb無事!

小朋友開始大已唔會再係街同人嘈,免得教壞細路!

D阿婆未掂到佢都話係你整到佢!可能人老左係咁!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢d老霸專"洽"婦孺, 就係見你得一個帶住小朋友,借d "椅"發泄,根本無得罪佢,你話返佢就一倫咀粗口
而家屋邨商場,快餐店呢d都係長者地頭,見到佢地最好閃開3呎

珍珠宮

MoooVoo 發表於 19-6-21 00:17
我朋友當年做big 4 audit, 天光先放工可以返屋企沖個涼,佢攰到係地鐵到瞓左(唔係關愛座),跟住俾對晨運 ...
唉,我媽都係咁嫁,佢成日都係peak hour 出街,之後又要怨啲人,我吳坐車啲人吳坐車,我坐車佢地先黎坐車,搞到架車咁鬼迫,啲人吳識簡係其他時間坐車嘅

珍珠宮

Bbpeony 發表於 19-6-21 00:08
真係唔明d老人家咩心態。
我大肚時試過係茶樓,走時經過見有枝拐杖係地下,我就以為個婆婆跌左唔知,所以 ...
個阿婆好變態,你好心幫佢執拐杖,佢仲諗方法傷害你,好彩當時你不是獨自一人,大肚婆比人整跌,好危險嫁麻

男爵府

chilam726 發表於 19-6-20 10:59
最憎D人恃老賣老, 我試過坐巴士返屋企(唔係關愛座), 訓著左俾個亞婆拍我起身叫我讓座, 我睬佢都傻 ...

我朋友當年做big 4 audit, 天光先放工可以返屋企沖個涼,佢攰到係地鐵到瞓左(唔係關愛座),跟住俾對晨運完去緊飲茶既長者拍醒佢叫佢讓座wor, 頂呀

我又完全唔明d呀婆呀伯係都要peak hour出去飲茶既,遲少少或者再早少少係唔得架wor,係要同班打工仔逼架wor

大宅

何必為一個半個人的行為生氣,不過地方如果太迫,實在不適合坐嬰兒椅,吃快餐抱著快吃就算,如果一向行開寬路,突然要好迫,還要人地老人家用開行山杖就可能真是不便,多體諒多包容就好了

大宅

Angel_Rose 發表於 19-6-20 10:45
有啲老人家好衰嫁

我個肚8個月果時,同朋友去茶餐廳食野,我行入去近牆嘅位度,鄰座個阿婆大力推我,如我不是 ...

真係唔明d老人家咩心態。
我大肚時試過係茶樓,走時經過見有枝拐杖係地下,我就以為個婆婆跌左唔知,所以幫佢執返起,掛係枱邊我就行……行左兩步就聽到我c6同吖婆對鬧,原來個婆婆話我好掂佢枝拐杖,所以諗住用枝拐杖掃我隻腳,但比我c6捉住左。
我見個婆婆老公同我講唔好意思,所以我都捉走我c6就算,冇謂同老人家嘈。

男爵府

我唔明有d老人家好燥底,好似世界欠咗佢咁,好聲好氣叫人借借唔得咩,有bb喺度仲要講粗口

伯爵府

tester5 發表於 19-6-20 10:51
人地用晒拐杖,即是行動非常不便,一塊半方磚,其實都好難平衡。
BB vs 老人家,幾時都應該先讓比老人家, ...

都岩既

bb應該先讓老人家

水晶宮

回覆樓主:

樓主唔好嬲,可能佢地冇孫唔抵得你!

翡翠宮

回覆樓主:

恃老賣老…討厭

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

攪小朋友點都唔可以接受囉

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係我 我會忍,驚嚇親小朋友

男爵府

tester5 發表於 19-6-20 10:51
人地用晒拐杖,即是行動非常不便,一塊半方磚,其實都好難平衡。
BB vs 老人家,幾時都應該先讓比老人家, ...

個問題係對老人家嘅態度!!
敬老係美德,但只適用於懂得何為互雙尊重的老人家身上!

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

呢啲廢老好黑人憎

伯爵府

回覆樓主:

有次我和老公仔去美心,我老公去買餐剩下我和仔等,有個阿婆衝過來同女講呢度有位,我咪話呢度有人坐,阿婆大大聲鬧我仲話我惡對佢,嬲到我忍唔住話佢做乜無端端鬧人。佢女唔好意思拉左個阿婆走。

禁止訪問

子爵府

老人不等於好人

子爵府

好多老人家好惡死 又大力 你冇掂倒佢 佢已經大力推開你

首頁

尾頁

跳至