時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190809/bkn-20190809134832286-0809_00822_001.html?eventid=4028828d62039fca01621f88f7b810ea&eventsection=hk_news

工會轟「萬人接機」損工人生計 促立即停止

今日(9日)起一連3天機場有「萬人接機」集會,7個香港民航系統工會發聲明,強烈反對機場示威活動,認為活動是以機場作賭注要挾政府,且損害香港國際形象及工人生計,要求立即停止集會。

香港民用航空事業職工總會、香港航空業總工會、香港空運貨站職工會、香港航空貨運及速遞業工會、香港機場餐飲業僱員工會、香港機場地勤服務職工會,以及國泰航空服務職工會的聲明指,據他們了解,行動未向警方申請,明顯是違法的行動,要求政府、機管局和警方依法行使職權和落實各項執法行動,令機場盡快回復安寧。

聲明又引述訪港旅客數字持續下跌,本月初錄得按年大跌31%;今年初亦受中美貿易戰影響,機場處理貨量持續下跌,形容機場集會做法「損人不利己」,呼籲市民切勿參與。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Ben2003 發表於 19-8-9 15:05

尹生,今日食左屎未呀?
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

回覆 restahaus 的帖子

應該解散工會

子爵府

回覆 20020116 的帖子

建制派不嬲都遲架啦!

伯爵府

回覆:工會轟「萬人接機」損工人生計 促立即停止

大部分兇姐都是黃絲,其實大家是否應該罷撘國泰和港龍呢?這樣可以領國泰和港龍炒這班黃絲兇姐,清除淤血。

公爵府

圓圓2017 發表於 19-8-9 19:54
啊爺發火,非同小可

大宅

setrea 發表於 19-8-9 19:49
張達明一聲號令 今日百花齊放真好睇 唐英年又出嚟 鍾國斌又出 17個地產商都出
...

啊爺發火,非同小可

男爵府

親子王國15週年勳章

依d咪就快針吉到肉,依家咪知道會痛 law

公爵府

Ben2003 發表於 19-8-9 15:04
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190809/bkn-20190809134832286-0809_00822_001.html?eventid=4028828d ...

張達明一聲號令 今日百花齊放真好睇 唐英年又出嚟 鍾國斌又出 17個地產商都出

珍珠宮

自己地方自己救!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

佢哋等⋯⋯ 下一步裁員!

大宅

工聯會:親中
職工盟:反中

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

回覆樓主:

媽我好亂呀,上次好支持,而家又反對,終於知道黑衣人不受控制?而家旅遊業大受打擊同經濟步向衰退帶來惡果?早知結果,何必當初

男爵府

罷工時倒是很開心喎

公爵府

janice_cat 發表於 19-8-9 17:33
回覆 Chowying 的帖子

大家攪錯咗啦! 呢七個屬會係屬於建制既工聯會, 大家可參考下面:

咁呢7個工會死架?!8月5號都大件事都唔出嚟幫手

公爵府

cyyiu 發表於 19-8-9 16:55
國泰航空服務職工會聲明?
問下8月5號嗰日,有幾多CX, Ka員工攞AL/SL先講啦!
機場控制塔5/8當天又有幾多人 ...

根本就唔係真心為香港嘅,我估係因為亞爺已出聲表態啫!

子爵府

回覆 Chowying 的帖子

大家攪錯咗啦! 呢七個屬會係屬於建制既工聯會, 大家可參考下面:

http://www.ftu.org.hk/zh-hant/club?id=41

而通常攪事果班係泛民職X盟, 係李卓X果個呢.......

珍珠宮

之前咪好響應既?應該借個位俾班人做流燶牆,以示支持!

男爵府

年尾bouns冇,果時唔好問點解

伯爵府

anma 發表於 19-8-9 15:37
7個香港民航系統工會, 忽然轉軚?! 之前同班乞衣一齊罷工好happy 喎, 8.5 搞到控制塔得1/3返工, 成功只開一 ...

呢班係工聯會屬會,同之前嗰批係唔同派系。

首頁

尾頁

跳至