懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕到尾期先中左妊娠糖尿
而家37w

28w時飲過糖水係冇事的
突然到36w政府叫我飲多次
結果就中左 ,要食營養餐同吉手指控制

我本身諗住私家開刀
但政府叫我唔好去私家生 ,
留返係政府順產
話bb一出世要去兒科嘅機會好大
會有低血糖同肺唔好
對媽媽方面有可能會有妊娠毒血風險

問咗私家主診醫生
話幫我睇過個情況冇去到咁惡劣
但BB個肺係可能會冇咁好,因為糖尿既關係,但絕對冇政府醫生講到咁恐怖

想問下有無媽媽都係妊娠糖尿生左
bb健康又唔洗落兒科架?
我而家仲15,16到底去政府好定私家好

大宅

averymom 發表於 19-10-1 11:02
我有D似你,但我係後期妊娠高血壓,醫生怕發展到毒血症。又係廣華,但本身book左私家生。昨天婦產科主管親 ...

其實順唔順產到同BB磅數唔一定有直接關係,主要睇吓媽媽開唔開到度數,同埋盆骨夠唔夠位出,有好多媽媽八九磅都生到,相反有啲六七磅都生唔出,但係我非常同意要作最壞打算,生過仔嘅媽媽都知道,生仔真係鬼門關走一轉,我個朋友生完之後流血不止,喺ICU住咗成個禮拜,都係廣華,執返條命

總之一句講晒,如果你「覺得應該」冇事,咁冇事就恭喜你啦。同時諗下,如果真係有事,自己成唔承受到自己或者BB嘅風險,承受到咪得囉。

大宅

karylok 發表於 19-9-29 22:48
回覆 miszshan333 的帖子

醫生要講清楚所有風險比你聽,事實上有妊娠糖尿,bb出世後情況可以好差,嚴重會 ...

咪係囉,估唔到咁多阿媽鼓勵人哋搏,好似仲專業過醫生,講得咁肯定冇嘢要擔心,淨係諗應該冇事,咁萬一有事咁點呢

別墅

averymom 發表於 19-10-1 11:50
係啊!廣華婦產科主管。但你B而家已經8磅,再等下隨時9磅,順產都好大機會食全餐⋯
我主診醫生覺得可以私 ...

因為我早兩日入院照嘅時候未八磅
照出嚟係3.5kg
廣華話要照出嚟超過左4公斤先會開刀,同埋話望過我個骨盆都應該順產到
我主診醫生又係咁講,話其實依家咁睇都唔覺得真係情況去到咁差,做決定真係折磨人,我聽日要做決定啦,希望到時大小平安健康

男爵府

畀面勳章

miszshan333 發表於 19-10-1 11:40
婦科主管係政府嗎?廣華唔俾我開刀阿要我順產,所以我先15,16...咁你有無問過你主診醫生點講阿?
...

係啊!廣華婦產科主管。但你B而家已經8磅,再等下隨時9磅,順產都好大機會食全餐⋯
我主診醫生覺得可以私家生,因為我血壓暫時控制到,都冇蛋白尿個D,但佢話今日冇唔代表聽日冇,都係拋返個波比我。我而家仲係35week3,未落盆仲有時間考慮,你要快D決定了。祝大小平安

別墅

averymom 發表於 19-10-1 11:02
我有D似你,但我係後期妊娠高血壓,醫生怕發展到毒血症。又係廣華,但本身book左私家生。昨天婦產科主管親 ...

婦科主管係政府嗎?廣華唔俾我開刀阿要我順產,所以我先15,16...咁你有無問過你主診醫生點講阿?

男爵府

畀面勳章

miszshan333 發表於 19-9-30 10:06
我政府係廣華醫院

我有D似你,但我係後期妊娠高血壓,醫生怕發展到毒血症。又係廣華,但本身book左私家生。昨天婦產科主管親自幫我照,佢就叫我自己考慮會唔會留返政府生,始終配套會比較好,不過佢話35周出世其實已經好安全,唔洗擔心太多
你B咁大隻應該一定要開刀?廣華比你開嗎?

大宅

妊娠毒血最懷情況係死得人,新聞都出過,雖然機率好低,但如果係我我唔會用bb 同自己ge 生命去博,醫生講得你有風險就要有心理準備承擔後果。如果唔好彩出事,私家醫療配套及團隊經驗一定無政府咁好,有時私家為左賺你錢可能會將一些風險輕視了,真的要小心決定。同埋如果是大b,試左順產唔倒,最後都會幫你開刀,為了bb,媽媽辛苦了,加油呀。

複式洋房

miszshan333 發表於 19-9-29 21:38
係呀你同我嘅問題係一樣
政府嘅意思即係話佢哋嘅兒科比私家完善
話我BB一出世一定要落兒科

樓主會否係呢個時候睇多個婦產科醫生,聽多個意見,甘樣可以做多個比較
最好搵個d就算你冇搵佢接生都好nice同專業的

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-9-30 01:30
呢啲好難講。

我都試過妊娠糖尿,個B喺我肚嗰時冇偏大亦冇胎水過多,我血糖數字唔算太差,醫生准佢留到四 ...

明白,唔該哂

別墅

Carmen8080 發表於 19-9-30 03:00
你個醫生有無叫你早啲入院開刀 37週都生得

佢話最好就38w先開刀,唔肯37w開
話因為37w bb個肺始終未係最好,加上我又有糖尿,等到38w時開刀先係最好

別墅

yan1008 發表於 19-9-30 01:59
我冇呢方面嘅經驗,我想知你政府醫院係邊一個,如果係QM,我覺得冇野考慮,我揀QM,我第一胎,阿女40+3順產 ...

我政府係廣華醫院

已刪除用户

大宅

miszshan333 發表於 19-9-29 14:45
懷孕到尾期先中左妊娠糖尿
而家37w
我冇呢方面嘅經驗,我想知你政府醫院係邊一個,如果係QM,我覺得冇野考慮,我揀QM,我第一胎,阿女40+3順產出生,輕磅,入加護,四日出院,佢哋mon得好好,探女見到四圍bb唔同奇難什症,有d住左好耐好大個,QM係全港最先進、完善及富經驗嘅兒科。
私家有事處理唔到都係返政府,仲要花時間去轉case,不如一早喺政府醫,加上你有咩事政府都係會開刀,順產可以打無痛。給你參考。

水晶宮

miszshan333 發表於 19-9-29 21:38
係呀你同我嘅問題係一樣
政府嘅意思即係話佢哋嘅兒科比私家完善
話我BB一出世一定要落兒科

呢啲好難講。

我都試過妊娠糖尿,個B喺我肚嗰時冇偏大亦冇胎水過多,我血糖數字唔算太差,醫生准佢留到四十週先催生(通常嚴重嘅控制唔好會早啲催生)。出到嚟嚴密監控血糖,結果真係過低,不過好彩補幾次奶粉再度血糖就 OK 返。我意思係就算喺肚時數字睇似完全冇問題,出到嚟都可能要啲 follow up 。醫生習慣會將可能發生嘅情況,包括較壞嘅情況,都講畀你聽,等你去衡量。

別墅

醫生要講清楚所有風險比你聽,事實上有妊娠糖尿,bb出世後情況可以好差,嚴重會有呼吸困難甚至腦出問題,唔係而家向個肚度會檢查到嘅。當然個個bb情況唔一樣,好彩嘅就冇事囉,但係萬一有問題出現,政府醫療設備會比私家好。有得揀梗係私家生舒服啲,但係咪要衡量埋bb嘅安全呢。

複式洋房

其實好輕kan 既事。。。對孕婦來講,如果妊娠糖尿既指數係高,醫生一早已經要你打胰島素,就唔係篤手指 check 血糖咁簡單啦。
對bb 黎講,37 周咩野都已生成。38 周生都已經唔可以叫早產啦,你話你要控制血糖對bb 有咩危險?
兩方面都睇唔到危險性真係唔知擔心啲咩

大宅

miszshan333 發表於 19-9-29 21:33
但係政府要我順產
我自己本身唔係好有勇氣順產

咁其實你唔想順產既話.基本上你已經決定左啦姐係你決定左要去私家開刀.政府如果bb過4kg到會幫你開刀既.但機會唔大.我有朋友係政府檢查完即刻幫佢開刀.bb出世9磅幾.

別墅

gswant 發表於 19-9-29 22:04
如果生完bb要留兒科,私家費用需要考慮嗎?

其實我嘅預算大約12,3萬
所以唔知夠唔夠?
如果冇咩特別事正常就5,6萬埋單

大宅

如果生完bb要留兒科,私家費用需要考慮嗎?

首頁

尾頁

跳至