自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

隔離post 講緊99話新抱唔識煮飯就係唔識做人老婆。咁我好想知如果奶奶唔識/唔煮飯,又會唔會比新抱嫌棄呢?
利申:可能呢幾年內會做人奶奶,但除左自己仔同家姐妹,從未煮過比其他人食,會覺得好大壓力。
直頭一餐都唔想煮,咁到時新抱會唔會嫌棄我呢 ,因幫唔到佢地手囉 ,佢地工作都好忙的,但一定唔會一斉住,已計劃買樓。
我一定會幫首期
其實有冇新抱同奶奶真係可以做到朋友咁,間中飲吓茶,我亦唔想太close, 大家有壓力

子爵府

畀面勳章

waic 發表於 19-10-19 14:41
佢亞媽煮餸好叻,我驚佢覺得我好懶
其實我真心討厭煮飯,煮比仔食迫不得已
...

呢個咪我個情況囉,但係我唔認為99要識煮飯喎。其實我一直唔明白:點解做女人就一定要識特定嘅技能呢?咁男人呢? 又其實點解唔為人煮飯就叫做有問題呢?認為有問題嘅人,個問題又即係指咩呢?

伯爵府

唔一齊住

識唔識煮都無所謂啦

過時過節出街食、叫盆菜、打邊爐咪得囉

公爵府

唔識煮唔緊要,但唔好扮識煮,指指點點

我99幾十年黎煮嘅飯10隻手指數得哂,而我又係地獄㕑神,C6煮飯好有天份所以呢個重任交俾佢

我99知道我唔煮飯後,曾當眾質問我做人老婆點解唔煮飯,係咪要餓死佢個仔,我話:99你幾十年都唔都唔煮飯,62同埋你兩個仔都生存緊啦!唔煮飯咪買外賣,再唔係咪食面包囉!無問題喎!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

出街食咪仲好仲方便

侯爵府

waic 發表於 19-10-19 14:57
想睇下有冇人奶奶係咁 係末好怪呢

唔怪,別人老爺奶奶經常煮飯,但同仔/新抱一家只出街食飯/或間中在家HIGH-TEA

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

別墅

回覆樓主:

我同奶奶關係好好 佢咩都唔識 我亦都咩都唔識 近排我有左佢好努力學煲湯我飲 佢住我附近會送埋去我屋企門口 但永遠唔會入屋 超好 我都好感恩佢對我咁好 有時仲覺得佢好過我自己媽咪

hksarhksar    發表於 19-10-20 12:17

大宅

絕對會。
自己家族所有女人都要識煮好多飯餸,但嫁左比老公後先發現老公無食過正常住家飯都算,奶奶過時過節餐餐都要求酒樓食勁野,豪無節儉意思。之後生埋BB仲衰,BB唔食得出街野,奶奶懶到出汁要求買外賣比BB食,又要求我唔好煮... 結果老公成日無心食飯影響BB都唔想食,走去攞外賣食!我嬲到叫左自己呀媽黎湊B,我同呀媽輪流煮,唔准餐餐外賣/ 酒樓食,唔想影響BB食慾、發育。
就係因為煮飯,我先知原來可以影響好深遠。
利申: 從來無要求奶奶煮飯比我地後生食,但絕不希望奶奶懶到出汁既態度影響下一代。

男爵府

回覆 waic 的帖子

我唔會嫌棄!但我介意我99煮野難食又小家!我寧願佢唔好煮出街食好過!我唔係同佢住,咁佢平時都有煮比62同C6細佬妹食既,我同C6間中同埋佢一家食既話就多數出街食,因為佢間屋好細又唔執屋好似垃圾堆咁,根本冇乜位放餸食飯,但佢過時過節就會話係屋企食佢煮。。。個問題就係佢煮乜都冇味,湯渣當一個餸,食蝦講明每人食2隻,帶子每人2粒咁。。。我真係o曬咀,可能我見識少同我先係小家個個啦!同埋我有強迫症,見到佢屋企亂到咁周身都好唔舒服,去完佢度過2日實病。。。

公爵府

caryfox 發表於 19-10-19 15:26
如果奶奶唔識/唔煮飯⋯⋯你老公由細到大也未餓死,必有原因⋯⋯

又如果奶奶年紀大,衰退到唔能夠煮 ...

最慘,係咁叫佢唔洗點煮,99係都要煮,唔知點開口講。
有時買左d小食,講真係過下口癮,就以為鐘意食,之後就係咁整

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

waic 發表於 19-10-19 03:35
隔離post 講緊99話新抱唔識煮飯就係唔識做人老婆。咁我好想知如果奶奶唔識/唔煮飯,又會唔會比新抱嫌棄呢?
...

落街食啦, 煮乜鬼

水晶宮

Mosman 發表於 19-10-19 17:14
如果99本身唔識煮飯但是又要求新抱好識煮先會俾人嫌棄
我奶奶類近呢種人格,所以先覺她口賤討厭。

珍珠宮

coriqt 發表於 19-10-19 21:19
佢哋喺澳洲郊區, 出街可能仲難食/ 唔啱食, 又貴 。

唔怪得奄肉加焗野,原來唔係香港

公爵府

waic 發表於 19-10-19 14:35
...

絕對唔會嫌棄,放心。
奶奶唔煮出街食,我唔使扮幫手洗碗添
求之不得

別墅

waic 發表於 19-10-19 21:16
下次叫佢出街食

佢哋喺澳洲郊區, 出街可能仲難食/ 唔啱食, 又貴

珍珠宮

coriqt 發表於 19-10-19 21:11
我有少少嫌棄奶奶唔識煮嘢。 不過唔係惡意, 只係有時好妒忌人哋啲阿媽奶奶煮嘢好好味。 我比較鍾意食好嘢 ...

下次叫佢出街食

別墅

回覆樓主:

我有少少嫌棄奶奶唔識煮嘢。 不過唔係惡意, 只係有時好妒忌人哋啲阿媽奶奶煮嘢好好味。 我比較鍾意食好嘢。 次次上佢屋企都係食啲超級市場醃咗嘅焗嘢, 仲要次次都焗燶。
我喺佢面前唔會投訴嘅。

侯爵府

淨系煲湯

男爵府

唔會。間中見大家一齊出去食最好。佢唔駛煮,我又唔駛洗碗。

珍珠宮

kaumi 發表於 19-10-19 20:31
我都試過煮餐飯請老爺奶奶食
然後嫌三嫌四
嬲到之後都無再煮過

吃力不討好,無下次。
唔明點解有人會咁样,一心煮比你食,仲咁挑剔

首頁
12345...6

尾頁

跳至